Šport > Nogomet
29 ogledov

Prek babice h Keku

Kristijan Ipša (drugi z desne) si želi zaigrati za Slovenijo. (Foto: Pixsell) Žurnal24 main
V četrtek je odjeknila novica, da nekdanji kapetan mlade hrvaške reprezentance, 24-letni Kristijan Ipša, razmišlja o nastopanju za slovensko izbrano vrsto.
Odziv
Generalni sekretar NZS Aleš Zavrl zanika, da bi se naša krovna organizacija zanimala za Kristijana Ipšo. “Iskreno lahko povem, da tega fanta sploh ne poznam. Bil sem obveščen, da je igral za mlado hrvaško reprezentanco in da trenutno igra nekje v Skandinaviji. Z NZS ni bilo nikakršnih uradnih stikov. Na uho pa mi je prišlo, da so nekateri njegovi agenti spraševali o možnosti njegovega nastopanja za reprezentanco, če bi pridobil slovensko državljanstvo. Več o tem ne vem,” je za Žurnal24 dejal prvi operativec NZS in dodal: “Treba se je zavedati, da stvar pridobivanja državljanstva in igranja za reprezentanco ni tako enostavna. Tudi če bi bili zelo zainteresirani, bi sami težko kaj opravili. V naši državi imamo vendar določene postopke, in prav je tako. Slovenija je zanimiva predvsem zato, ker je članica Evropske unije; to je v nogometnem svetu jasno prednost. Na NZS nimamo strategije, da bi novačili državljane drugih držav za igranje za izbrano vrsto,” je razložil.

Za branilca danskega Midtjyllanda naj bi se zanimal celo angleški West Ham, odločitev o reprezentančni in klubski prihodnosti pa Kristijan Ipša za zdaj prestavlja na januar. V četrtek si je vzel nekaj minut za Žurnal24.

Od kod nenadoma ideja, da bi igrali za Slovenijo?
Moja babica po mamini strani je Slovenka, doma je iz Gabrovke pri Litiji. Z mamo in očetom sem bil v otroštvu mnogokrat tam. Že pred časom sem vložil zahtevo za slovensko državljanstvo. Zdaj vidim, da najbrž ne bom igral za Hrvaško. Poleti sem bil v stikih z ljudmi z Nogometne zveze Slovenije (NZS). Vzeli smo si nekaj časa za razmislek.

Torej se še niste dokončno odločili, kako in kaj?
Zdaj še teče prvenstvo in sem osredotočen le na nogomet. Ko se bom vrnil domov, se bom pogovoril še s starši. Takrat bom vedel več.

Zadnje slovenske reprezentančne uspehe ste verjetno spremljali?
Seveda. Gre za zelo močno reprezentanco, ki ima veliko dobrih igralcev in jo zelo cenim. Poznam tudi večino igralcev in spremljam njihovo igro.

Kako gre s slovenščino?
Nekoliko težje. Če se bo vse realiziralo, se bom potrudil naučiti slovenski jezik, zagotovo pa mi bo pri tem pomagala babica.

V Cottbusu ste pred prihodom na dansko igrali pod vodstvom Bojana Prašnikarja ...
Res mi ni ponudil veliko priložnosti, vendar sem v Cottbus prišel zelo mlad. Ekipa se je bojevala za obstanek in trener se je naslonil na starejše igralce. Nič mu nisem zameril, čeprav mi ni bilo vseeno, ker nisem igral.

Na Danskem vam gre precej bolje, za vas naj bi se zanimali tudi v Angliji.
Super mi gre. Že dve leti in pol igram standardno, spremljali so me tudi ogledniki angleških klubov. Morda bom kmalu zamenjal klub. V prvenstvu so ostala še štiri kola, sezone bo konec v začetku decembra, potem pa sledi enomesečni dopust.

Se pravi, da se boste januarja odločili o novem klubu in reprezentanci?

Verjetno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.