Šport > Nogomet
12 ogledov

Prekinili 110-letno tradicijo

Igralci Athletica bodo v naslednji sezoni poleg napisa na hrbtu nosili tudi napi Žurnal24 main
Baskovski nogometni klub Athletic Bilbao je po 110 letih končal tradicijo, po kateri na dresih ni bilo nobenega napisa pokroviteljev. Krivci za to so evri naftne družbe Petronor.

Baskovski nogometni klub Athletic iz Bilbaa je končal dolgo, več kot 110-letno tradicijo. Po kateri vse od ustanovitve kluba na dresih ni bilo nobenega napisa pokroviteljev. V Bilbau so sklenili triletno pogodbo z lokalno naftno družbo Petronor. Časnika Marca poroča, da naj bi klubu na leto prinesla dva milijona evrov. Potem ko so v katalonskem nogometnem velikanu Barceloni pred dvema letoma končali podobno tradicijo. Resda tudi zdaj na rdeče-modrem katalonskem dresu ni reklam, temveč logotip Unicefa. So zdaj klonili tudi v Baskiji. Prvič v zgodovini bodo na rdeče-bele progaste drese natisnili reklamne napise. Nove drese bodo navijačem predstavili v torek.

Natančen pregled sicer kaže, da Athletic le ni obdržal popolnoma čistih dresov v vsej svoji zgodovini. Leta 1994, ko je klub igral v pokalu UEFA, so imeli nogometaši na prsih napis Euskadi, kar v baskovskem jeziku pomeni ime njihove pokrajine. Toda tako kot pri Barceloni napisa Unicef ne štejejo za reklamo. Nenazadnje klub letno plača skoraj dva milijona dolarjev v dobrodelne namene. Tudi v Bilbau napisa Euskadi niso nikoli imeli za sponzorskega in bodo tako šele v sezoni 2008/09 vstopili v reklamno obdobje. Pri Athleticu so tako poskrbeli za konec ene tradicije, a upajo, da bodo še dolgo nadaljevali s preostalima dvema, ki sta tudi značilni za klub. V moštvu nimajo tujcev, temveč v njem vselej igrajo samo baskovski nogometaši. Athletic sicer osemkratni španski prvak (nazadnje leta 1984) pa je, ob velikanih Barceloni in Realu edino moštvo, ki vse od ustanovitve španske lige leta 1928 ni nikoli izpadlo v drugo ligo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.