Šport > Nogomet
9 ogledov

Preprosto najboljši

Thierry Henry Žurnal24 main
Thierry Henry je z dvema zadetkoma proti Litvi na večni lestvici strelcev francoske reprezentance prehitel legendarnega Michela Platinija. V zgodovino pa se je seveda vpisal že mnogo prej.
Thierry Henry ima vse. Hitrost, tehniko in nos za doseganje golov. Eden najboljših nogometašev zadnjih desetih let na svetu v karieri ni zamenjal veliko klubov. V Arsenalu je bil bog. In že tam najboljši strelec vseh časov. V reprezentanci je samo potrdil, kar smo že dolgo vedeli – Henry je nogometaš, ki ga bodo častili rodovi, ki ga nikoli ne bodo videli igrati.

 

Izvor

Thierryjevi starši prihajajo z Antilov, oče Antoine iz Gvadalupa, mama Maryse pa iz Martinika. Danes 30-letni nogometni zvezdnik je odraščal v pariškem Les Ulisu, predelu, ki je že dolgo na slabem glasu.

Nogomet je začel igrati pri šestih letih, pri 15 letih pa je bil že član prvoligaša Monaca , kamor ga je pripeljal njegov nogometni oče, Arsene Wenger . Z dobrimi igrami v Monacu se je prebil v francosko reprezentanco in v beležnice oglednikov največjih evropskih klubov. Kneževino je zapustil leta 1999 in za 15 milijonov evrov odšel k Juventusu . Kot prej v Monacu, je tudi v Italiji igral na levem krilu in je na 16 tekmah dosegel le tri gole. Juventus je bil srečen, ko je že pol leta kasneje Henryja za enako vsoto prodal Arsenalu , kamor ga je Wenger pripeljal kot zamenjavo za Nicolasa Anelko , ki je odšel k Realu v Madrid.

Pri Juventusu ni bil dolgo. © Getty Images

 
Mreže je po bledem začetku sezone kmalu začel pridno tresti, v drugi sezoni je bil že prvi strelec ekipe, v tretji pa je z 32 zadetki v vseh tekmovanjih popeljal Arsenal do dvojne krone. Ob osvojitvi FA pokala v sezoni 2002/03 je začel pridno vpisovati tudi asistence, v tisti sezoni jih je zbral kar 23, kar je neverjetna številka za napadalca. Naslednja sezona je bila najbolj uspešna v zgodovini Arsenala in Henryja, saj je moštvo osvojilo angleško ligo brez poraza, kar je nepredstavljiv uspeh v modernem nogometu.

 

Vsi Henryjevi klubi

Monaco 105/ 20 golov
Juventus 16/3
Arsenal 254/174
Barcelona 7/3
Skupaj: 382 nastopov /200 golov

Po tej sezoni Arsenal nikoli ni bil več enak. Odhod kapetana Patricka Vieire poleti leta 2005 je težko prizadel ekipo, kljub nekonkurenčnosti v ligi, ki jo je še drugič zapored osvojil premožni Chelsea , pa si bo Henry to sezono zapomnil po lepem, saj je postal najboljši strelec Arsenala vseh časov, prav tako je za Arsenal dosegel največ golov v prvenstvu in na zdaj že pokojnem stadionu Highbury . Arsenal je prišel tudi do finala lige prvakov, kjer je izgubil proti Barceloni z 1:2, po tekmi pa se je začel katalonski lov na francoskega napadalca. Henry je prestop v Barcelono zavrnil in podpisal novo pogodbo s "topničarji“. Vendar je ljubezen trajala le eno leto. Po še eni neuspešni sezoni polni poškodb je Thierry v drugo sprejel snubitev Barcelone in zapustil svoj nogometni dom. Mnogi trdijo, da razlogi niso bili nogometni, pač pa je na njegovo odločitev v veliki meri vplivala ločitev od soproge Claire Merry , s katero je bil poročen štiri leta.

 
 

Ta rekord mi je v veliko zadovoljstvo. Posvečam ga svojemu očetu, ki je slabega zdravja.

Thierry Henry

 
V francoski reprezentanci je Henry debitiral 11. oktobra 1997 proti Južnoafriški republiki, naslednje leto pa je že igral na svetovnem prvenstvu, ki ga je Francija priredila in osvojila, turnir pa je Henry končal kot najboljši strelec ekipe s tremi zadetki. Tudi na EP 2000, na katerem je sodelovala tudi Slovenija, je Henry dosegel tri gole in osvojil naslov. Prvo veliko reprezentančno razočaranje je bilo tako SP 2002, kjer je Francija po dveh porazih in remiju izpadla že v predtekmovanju. Tudi EP dve leti kasneje ni bilo nič boljše, Francozi so sicer prišli do četrtfinala, kjer so jih z značilno obrambno taktiko izločili kasnejši prvaki Grki. Zadnje svetovno prvenstvo je bilo za Francoze spet uspešno, prišli so do finala in tam po streljanju enajstmetrovk izgubili z Italijo, tekmo pa je zasenčil šokantni incident Zinedina Zidana , ki je z glavo udaril branilca Italije Marca Materazzija .

Z največjim - Zinedine Zidane in Thierry Henry. © Getty Images

 
V pohodu na nov turnir je v kvalifikacijah proti ferskim otokom Henry najprej ujel do tedaj najboljšega strelca Francije, velikega Michela Platinija, proti Litvi pa ga je z dvema goloma še prehitel. Platini je sicer za svojih 41 golov potreboval 20 tekem manj od svojega naslednika.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.