Šport > Nogomet
18624 ogledov

Presenetljiv odziv Čeferina in Uefe na razsodbo španskega sodišča

Aleksander Čeferin Profimedia
Pri Uefi so zadovoljni z razsodbo španskega sodišča, čeprav jih je to obsodilo zlorabe monopolnega položaja.

Kot smo že poročali, je špansko sodišče za gospodarsko pravo v Madridu danes presodilo, da sta Mednarodna nogometna zveza (Fifa) in Evropska nogometna zveza (Uefa) "zlorabili svoj monopolni položaj" in "preprečili svobodno konkurenco" z nasprotovanjem oblikovanju evropske nogometne superlige.

Sodba, ki je ponovila prejšnjo sodbo sodišča Evropske unije, je dvema vodstvenima organoma nogometa naložila, da "ustavita svoje protikonkurenčno vedenje", s katerim so uvedli "neupravičene in nesorazmerne omejitve" svobodne konkurence na trgu, je sodišče navedlo o zadevi, ko se je odzvalo na tožbo predstavnikov podjetja European Superleague Company SL, organizatorjev zdaj že bolj ali manj propadlega projekte superlige. Sodba sicer ni pravnomočna in se lahko nanjo pritožijo v Madridu.

uefa Šport Sodišče odločilo: Fifa in Uefa zlorabili monopolni položaj

A vprašanje, če se bo Uefa na odločitev sploh pritožila, saj je v svojem uradnem odzivu izpostavila predvsem zadovoljstvo s tem, da je sodišče potrdilo veljavnost sistema avtorizacije za nova tekmovanja in da današnja sodba v ničemer ne vpliva na zdajšnja Uefina pravila, sprejeta junija 2022.

"Sodišče ni dalo zelene luči za nove projekte, kot je superliga, niti tega ni zahtevalo," so dodali pri Uefi in zapisali, da je sodišče tudi poudarilo, da je projekt superlige že dolgo opuščen ter da sodba 'tretjim strankam' ne daje pravice za oblikovanje tekmovanj brez dovoljenja. Pri krovni evropski zvezi so zaključili, da bodo sodbo temeljito preučili, preden se bodo odločili, ali je nov korak v tem pravnem boju sploh potreben.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • alojz73 23:19 27.maj 2024.

    Bankrotirani klubi bi svoje tekmovanjr,četudi brez navijačev.

  • Avatar Herkules
    Herkules 21:52 27.maj 2024.

    Isto palamudi kot vsi monopolisti, ki se vedno ful veselijo kokurence! Japajade!