Šport > Nogomet
31 ogledov

Prestopi: razkroj Crottenhama?

carlos tevez manchester city Reuters
Zimski prestopni rok se bliža koncu. Igralci so v torek opravili zadnje prestope pred zaprtjem nogometne tržnice ob polnoči. Najbolj vroče ime je muhasti Cárlos Tévez, ki bi Manchester City lahko zamenjal za AC Milan, a se naposled to ni zgodilo.

Ganski reprezentant, ki se trenutno mudi na afriškem pokalu narodov, Sulley Muntari bo zamenjal klub, ne pa tudi mesta. Ostaja namreč v Milanu, saj se k istoimenskemu klubu na posojo seli iz mestnega tekmeca Interja, za katerega je v letošnji sezoni nabral le štiri nastope v Serie A. Milan je promet napravil že opoldne, saj je k rdeče-črnim iz Chelseaja prispel 18-letni napadalec Philipp Prosenik. Avstrijec je na Stamford Bridge iz dunajskega Rapida pred dvema letoma prišel kot eden največjih talentov evropskega nogometa, zdaj pa bo robustni napadalec srečo in prodor v prvo ekipo skušal najti na San Siru.

Janko odhaja v Porto

Kapetan avstrijske reprezentance Marc Janko bo v naslednjih treh sezonah igral za portugalski Porto. S portugalskimi prvaki je 28-letni nogometaš, doslej je bil član nizozemskega Twenteja , podpisal pogodbo do junija 2015. Po navedbah portugalskih medijev je vrednost prestopa med štirimi in sedmimi milijoni evrov. "Porto je klub z veliko tradicijo in je med največjimi v Evropi. S športnega stališča je to največji korak v moji karieri," se je novega izziva veselil napadalec, ki je poleti 2010 k Twenteju prestopil iz domačega Salzburga. Nizozemske delodajalce je takrat navdušil z učinkovitostjo, saj je v avstrijski ligi v sezoni 2008/09 dosegel 39 golov. Za Avstrijo je na 22 tekmah zabil devet golov.

Wenger v diskontnem nakupu

Arsenalov trener Arsene Wenger nerad zapravlja ne glede na prestopni rok, tudi med januarskim pa se kot kaže ne bo izneveril svoji tradiciji. Topničarji bodo spet vložili minimalno količino denarja, saj na stadion Emirates za slabih 700 tisoč evrov prihaja 19-letni vezist Thomas Eisfeld, ki je pri Borussii Dortmund leta 2009 utrpel hudo poškodbo križnih vezi, za nemške prvake pa odigral vsega eno člansko tekmo. Čaka ga le še zdravniški pregled. Nadarjeni 19-letni japonski nogometaš Rio Mijaiči je zapustil vrste Arsenala in se kot posojeni igralec napotil k Boltonu, za katerega bo lahko igral do konca sezone. Japonca je Arsenal posodil tudi lani, ko je branil vrste Feyenoorda iz Rotterdama.

Eno najbolj vročih imen torkovega dopoldneva je malce nepričakovano postal 32-letni vezist Rome, Čilenec David Pizarro, ki si ga želi njegov nekdanji trener Roberto Mancini pripeljati k Manchestru Cityju. Južnoameričan naj bi bil že na poti proti Manchestru, kamor bi sprva odšel na posojo, pri Citizensih pa bi lahko za minimalno odškodnino (milijon evrov) ostal tudi po koncu sezone. Lazio je prodal Djibrila Cisseja v Queens Park Rangers, denar pa bo nemudoma vložil v prihod Japonca Keisukeja Honde iz CSKA Moskve.

Kdo v Liverpool – Bent ali Defoe?

Liverpool naj bi na zadnji dan prestopnega roka spet poskrbel za velik posel. Potem, ko je za 42 milijonov evrov lanskega januarja iz Newcastla prišel Andy Carroll, na Anfieldu iščejo novega multimilijonskega strelca, saj se visokorasli Anglež nikakor ne znajde in, kar je najbolj pomembno, ne zabija. Šušlja se o ponudbi v višini 24 milijonov evrov za angleškega reprezentanta Darrena Benta (Aston Villa), ob poročilih, da naj bi s Tottenhamom dolgoročno pogodbo podpisal Emmanuel Adebayor, pa je nejasna prihodnost tudi prihodnost napadalca Spursov Jermaina Defoja. Njegov status je popoldne pod še večji vprašaj postavil neizbežen prihod francoskega strelca Louisa Sahaja (Everton).

Chong Tese Köln Koln Koeln prestop dres | Avtor: EPA EPA
Glasgow Rangers bodo v drugem delu sezone kot kaže ostali brez prvega napadalca in strelca Nikice Jelavića. Na zadnji dan prestopnega roka z Otoka namreč prihajajo poročila, da so se Rangers in angleški prvoligaš Everton dogovorili za prestop Hrvata, cena pa naj bi znašala okrog 9,5 milijona evrov. Škotski trener Angležev David Moyes na novinarski konferenci ni želel komentirati namigovanj, kot kaže pa bo po prihodih Landona Donovana (posoja) in Darrona Gibsona to prvi resnejši nakup obubožanega liverpoolskega kluba.

Krvnik Italijanov v zaslužen pokoj

Na solzni novinarski konferenci je svoj odhod v nogometni pokoj oznanil južnokorejski napadalec Ahn Jung-hwan. Ljubitelji nogometa se prav gotovo spominjate njegovega zadetka na svetovnem prvenstvu leta 2002, ki je v podaljšku osmine finala pomenil izpad Italije. "Nič več kot igralec, ampak kot glava družine in navijač, bom navijal za korejski nogomet: želim si počitka," je v solzah govoril Ahn, ki se od sveta žogobrca poslavlja pri 36 letih.

Južnokorejci so po njegovem golu prišli vse do polfinala, kjer so kasneje izgubili proti Nemčiji. Zadetek mu je žal prinesel več škode kot koristi, saj ga je italijanski prvoligaš Perugia, njegov takratni delodajalec, po zmagovitem golu odpustil. "Nobene namere nimam plačevati nekoga, ki je uničil italijanski nogomet," se je glasilo takratno šokantno pojasnilo predsednika kluba Luciana Gauccija.

Lahko Tévez Milano zamenja za Manchester? Ne

Najbolj znano ime, ki buri duhove, je vsekakor Argentinec Cárlos Tévez. Zanj so se ta mesec zanimali pri Milanu, Interju in PSG, a vodilni možje Cityja še čakajo na najugodnejšo ponudbo za njihovega napadalca. Tévez je naprodaj za 25 milijonov evrov. Pri Interju si ga ne želijo več, podobno pa naj bi bilo s PSG. Pri Milanu tega denarja nimajo. Želijo ga pripeljati kot posojenega igralca, na kar pa v Cityju ne pristajajo. Trener Milana Massimilliano Allegri je sredi popoldneva priznal, da Argentinca ne bo.

Barrios v Fulham?

Klub utegne zamenjati kar nekaj igralcev, pravega zvezdnika pa ni med njimi. Napadalec nemških prvakov iz Dortmunda, Paragvajec Lucas Barrios, je blizu prestopa v Fulham; njegova cena je deset milijonov evrov. Zanj se zanimajo še Manchester City, Arsenal, Malaga in Marseille. V Porto se bo bržkone vrnil portugalski igralec sredine igrišča Lucho González. Ta je leta 2009 za 18 milijonov evrov odšel v Marseille, zdaj pa naj bi se za deset milijonov manj vrnil v staro gnezdo. Iz Porta pa odhaja Freddy Guarin, ki naj bi za 11 milijonov evrov okrepil Inter. Nove soigralce lahko dobijo še Giovani Dos Santos (iz Tottenhama v Villarreal), Mounir El Hamdaoui (iz Ajaxa v Fiorentino), Thiago Motta (iz Interja v PSG) ...

Potrjeni prestopi na zadnji dan prestopnega roka:

Sulley Muntari (Inter) → Milan (potrjeno/posoja)
Fernando Belluschi (Porto) → Genoa (potrjeno/posoja)
Valeri Bojinov (Sporting Lizbona) → Lecce (potrjeno/posoja)
Wayne Bridge (Manchester City) → Sunderland (potrjeno/posoja)
Djibril Cisse (Lazio) → Queens Park Rangers (potrjeno/5 milijonov evrov)
Vedran Ćorluka (Tottenham Hotspur) → Bayer Leverkusen (potrjeno/posoja)
Kevin De Bruyne (Genk) → Chelsea (potrjeno/8,3 milijona evrov)
Thomas Eisfeld (Borussia Dortmund) → Arsenal (potrjeno/717.000 evrov)
Mounir El Hamdaoui (Ajax) → Fiorentina (potrjeno/2,5 milijona evrov)
Freddy Guarin (Porto) → Inter Milan (potrjeno/posoja)
Vincenzo Iaquinta (Juventus) → Cesena (potrjeno/posoja)
Nikica Jelavić (Glasgow Rangers) → Everton (potrjeno/9,5 milijona evrov)
Srdjan Lakić (Wolfsburg) → Hoffenheim (potrjeno/posoja)
Rjo Mijaiči (Arsenal) → Bolton Wanderers (potrjeno/posoja)
Ravel Morrison (Manchester United) → West Ham United (potrjeno/3,5 milijona evrov)
Sulley Muntari (Inter Milan) → AC Milan (potrjeno/posoja)
Simone Padoin (Atalanta) → Juventus (potrjeno/5 milijonov evrov)
Michele Pazienza (Juventus) → Udinese (potrjeno/posoja)
David Pizarro (Roma) → Manchester City (potrjeno/posoja)
Pavel Pogrebnjak (Stuttgart) → Fulham (potrjeno/posoja)
Philipp Prosenik (Chelsea) → AC Milan (potrjeno/neznano)
Louis Saha (Everton) → Tottenham Hotspur (potrjeno/prost igralec)

Pred podpisom pogodbe, neuradno, namigovanja:

Andrej Aršavin (Arsenal) → Anži Mahačkala (le namigovanja/neznano)
Darren Bent (Aston Villa) → Liverpool (le namigovanja/24 milijonov evrov)
Jermain Defoe (Tottenham Hotspur) → Liverpool (le namigovanja/neznano)
Keisuke Honda (CSKA Moskva) → Lazio (še zdravniški pregled/12 milijnov evrov)
Filippo Inzaghi (AC Milan) → Siena (le namigovanja/neznano)
Miloš Krasić (Juventus) → Tottenham Hotspur (le namigovanja/neznano)
Hugo Rodallega (Wigan Athletic) → Tottenham Hotspur (le namigovanja/neznano)
Cárlos Tévez (Manchester City) → AC Milan (le namigovanja/30 milijonov evrov)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.