Šport > Nogomet
2481 ogledov

Mandarić: Gre za prevaro agentov in Maribora

Alexandru Cretu
Pri Olimpiji vztrajajo, da ne bo prestopa romunskega nogometaša.

Registracijska komisija Nogometne zveze Slovenije (NZS) je danes potrdila prestop romunskega vezista Alexandruja Cretuja iz ljubljanske Olimpije k Mariboru. Ta ima tako pravico nastopa za nov klub od 16. februarja 2018 dalje. Ljubljančani so se sicer na odločitev pritožili.

Prestop Romuna je precej začinil nogometno dogajanje pred začetkom spomladanskega dela Prve lige Telekom Slovenije. Maribor je v svoje vrste zvabil igralca večnega tekmeca Olimpije, ga tudi predstavil na novinarski konferenci in trdil, da je igralec po plačilu odkupne klavzule njihov član. Pri Olimpiji pa menijo, da so bili izigrani in da dokumenti niso veljavni, vrnili naj bi tudi že plačano odškodnino v višini 100.000 evrov.

Cretu, ki v minulega pol leta sicer ni dobil veliko priložnosti v dresu zmajev, si je že dalj časa želel drugam, dolgo so nadarjenega vezista opazovali pri Mariboru. A sta kluba pred časom sklenila dogovor, da si ne bosta jemala igralcev, prav tako je Cretu imel v svoji pogodbi z zmaji, klavzulo, ki mu dovoljuje le odhod v tujino.

Zlatko Zahović Kdo ima prav? Šport Prestopna drama med Mariborom in Olimpijo, Zaho udaril po Zmajih

Pred dnevi pa je z Mariborom podpisal sodelovanje do leta 2021.  Že pred dvema dnevoma je "primer Cretu" - kar zadeva mariborsko stran - končal športni direktor Zlatko Zahovič: "Mi smo odškodnino plačali, ki ne velja samo za tujino. Naša pravna služba je dokumente pregledala in Maribor ima eno boljših pravnih služb v Evropi, to mi verjemite, zato ne vidim težav."

Pri Olimpiji pa so se na odločitev že pritožili. "NZS smo že v ponedeljek, 12. 2. 2018, takoj, ko je do suma kršitve prišlo, poslali elektronsko pošto s pojasnili, danes pa še uradno pritožbo, saj menimo, da gre v tej zadevi za dejanje, ki ima elemente kaznivega dejanja," so v sporočilu za javnost zapisali pri Olimpiji.

"Več kot očitno gre za prevaro agentov in kot vse kaže tudi Maribora. Tega mi je najbolj žal. Kluba sta partnerja, tako kot vseh deset klubov v prvoligaški konkurenci. Če bodo take zadeve postale praksa, potem bo slovenski nogomet postal divji zahod. Nogometna zveza ima tu najpomembnejšo vlogo in mora biti ob največjih klubih zgled zakonitosti in transparentnosti," je za spletno stran kluba dejal predsednik Olimpije Milan Mandarić.

Kor pravijo pri ljubljanskem kolektivu, bo Olimpija sprožila ustrezne kazenske in civilne postopke zoper vpletene, "ki želijo z goljufijo izsiliti neobstoječ prestop".

Cretujev agent Zvonko Milojković je sodeč po zapisih v pritožbi Ljubljančanov odrezal del dogovora, ki dopušča zgolj prestop v tujino, in izigral v. d. direktorja ljubljanskega kluba Dejana Stamenkovića, češ da je vse dogovorjeno s - takrat odsotnim - Mandarićem. "Za vsem skupaj stoji Ranko Stojić," pa je za nameček za 24ur.com povedal Mandarić.

Alexandru Cretu | Avtor: Profimedia Profimedia

Maribor je sicer dejansko 13. februarja Ljubljančanom nakazal 122.000 evrov (100.000 evrov + DDV) "in to brez oznake namena nakazila in ne da bi bil Mariboru izstavljen kakršenkoli račun". Kot pišejo pri Olimpiji, so sredstva še isti dan vrnili.

"Ugotoviti je torej potrebno, da je prišlo do sklepanja pogodb, ki jih je sklenila neupravičena oseba, saj Dejan Stamenković ni imel pooblastila zakonitega zastopnika Mandarića za sklepanje takšnih pogodb, kaj šele za odobritev prestopa tekmovalca Cretuja v katerikoli slovenski klub," so pri Olimpiji še pozvali registracijsko komisijo.

Spomladanski del prvoligaškega tekmovanja se bo sicer začel v torek, ko bo v Ajdovščini zaostala tekma 18. kroga med Ankaranom Hrvatini in Aluminijem. Tekme 19. kroga pa bodo prihodnjo soboto in nedeljo, pari pa so Ankaran Hrvatini - Triglav Kranj, Rudar Velenje - Domžale, Maribor - Aluminij, Krško - Gorica in Olimpija - Celje.

NK Maribor Olimpija Ljubljana Ljudski vrt Pokal Slovenije Nove razsežnosti Šport O sporu Maribora in Olimpije bo odločala NZS
Komentarjev 1
  • Lavdan 22:40 15.februar 2018.

    Lopovske igre, kot tudi ves nogomet.