Šport > Nogomet
30 ogledov

Pri Unitedu po navdih 55 let po tragediji

Manchester United letalska nesreča München EPA
Pri Manchestru Unitedu ima 6. februar prav posebno mesto v klubski zgodovini. Pred točno 55 leti je namreč v zasneženem Münchnu življenje izgubilo osem članov zlate generacije, ki se je vračala s tekme v Beogradu. Spomin na tragedijo je še kako živ, o pomembnosti spomina na tragedijo pa sta v sredo spregovorila Ryan Giggs in trener Sir Alex Ferguson.

Trenutna ekipa Manchestra Uniteda si je nedavno ogledala DVD o nesreči, v kateri je pred 55 leti umrlo 23 ljudi, med katerimi so bili poleg članov takratnega moštva Sira Matta Busbyja tudi navijači in novinarji, ki so se vračali s tekme evropskega pokala v Beogradu.

"Novi igralci, še posebno tujci, se pridružijo klubu, za katerega mislijo, da je izjemen in jim ponuja vse, kar izvira še iz tega, da je bil United uspešen v zadnjih desetih ali 15 letih," je za klubsko spletno stran (www.manutd.com) povedal dolgoletni član ekipe Ryan Giggs.

"Pred kratkim smo si ogledali DVD o Münchnu. Za ekipo je bilo res pomembno, da si je to ogledala in se seznanila s tem, kar se je zgodilo. Ne samo o sami nesreči, temveč tudi uspehih, ki so jih imeli prej in kako se je ekipa pobrala, od tega, da je zmagala na naslednji tekmi, do tega, da je čez deset let osvojila evropski naslov. Vsi so bili ganjeni."

Igrali že manj kot dva tedna po nesreči

Trenutno vodilno ekipo angleškega prvenstva je nagovoril tudi Bobby Charlton, ki je skupaj s takratnim trenerjem Busbyjem preživel nesrečo, v katerem je življenje izgubilo osem igralcev in trije člani ekipe, med katerimi je bil tudi Duncan Edwards, po pisanju takratnih kronistov "najbolj talentiran nogometaš, ki je kadarkoli obul nogometne čevlje". Rdeči vragi so morali nesrečo hitro preboleti in ekipo zgraditi na novo.

"Mislim, da je zelo pomembno, da vemo, kako so igrali 'Busby Babes' in kako uspešni so bili pred nesrečo, in da vemo, kako je Sir Matt zgradil novo veliko ekipo," je še povedal 39-letni Giggs, ikona kluba, ki je pri Unitedu vse od leta 1987. Giggs je priznal, da je ob ogledu DVD izvedel še nekaj reči, ki jih kljub desetletjem igranja za klub ni vedel.

"So reči, ki jih o nesreči nisem vedel. Nisem vedel, kako kmalu je moral United igrati, samo 13 dni pozneje, in da so bili v ekipi igralci, kot sta Bill Foulkes in Harry Gregg, ki sta preživela nesrečo. Mislil sem, da je to neverjetno," je še dodal Giggs, ki je pred tekmo osmine finala Lige prvakov proti Real Madridu še razmišljal o tem, kako bi se na tekmo pripravljala takratna ekipa:

"Če zdaj igramo tako veliko tekmo, kot je polfinale Lige prvakov, bomo gledali videe in vedeli vse o nasprotnikih. Vse. Takrat mislim, da bi šel Sir Matt skavtirat in bi bilo to to. Enkrat je šel Sir Matt gledat Real Madrid, in ko se je vrnil, so ga igralci vprašali, kakšni so. Ni jim hotel povedati, ker je bil Real tako dober."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.