Šport > Nogomet
22 ogledov

Pričakovano: Čeferin na čelu NZS

Aleksander čeferin nzs
1/10
Anže Petkovšek
Znani odvetnik Aleksander Čeferin je bil v sredo na volilni skupščini Nogometne zvez Slovenije izvoljen za novega predsednika. Čeferin je bil po odstopu Tugomirja Frajmana edini kandidat.
Kot zanimivost velja omeniti, da so se tudi na Brdu pri Kranju spomnili zlate kolajne Tine Maze v veleslalomu na svetovnem prvenstvu v alpskem smučanju v Garmisch-Partenkirchnu in ji za ta uspeh namenili bučen aplavz.

Nogometna zveza Slovenije je na volilni skupščini na Brdu pri Kranju izvolila novega predsednika. To je pričakovano postal odvetnik Aleksander Čeferin, ki je bil po odstopu od kandidature Tugomirja Frajmana edini kandidat za predsedniški stolček. Čeferin je tretji predsednik NZS v samostojni Sloveniji.

Pred njim sta zvezo vodila Rudi Zavrl in Ivan Simič. Zavrl je na čelo NZS prišel že marca 1989, ko je predsedoval takrat še eni izmed republiških zvez, položaj pa je obdržal tudi po osamosvojitvi Slovenije. Medijsko gotovo najodmevnejša dosežka v času njegovega predsedovanja sta bili uvrstitvi članske reprezentance na evropsko prvenstvo leta 2000 in svetovno prvenstvo leta 2002.

Ivan Simič pa je bil na mesto predsednika NZS izvoljen februarja 2009 in bi njegovo mandatno obdobje moralo trajati do 2013. Toda 17. novembra lani je po številnih nesporazumih s Sindikatom profesionalnih igralcev nogometa (Spins) in člani slovenske reprezentance s pisno izjavo odstopil z mesta predsednika NZS. V njegovem mandatu se je Slovenija drugič v zgodovini uvrstila na svetovno prvenstvo in tam vpisala tudi prvo zmago.

"Iskreno se zahvaljujem za podporo, ki mi ni samo v čast, ampak je tudi velika obveznost za delo v prihodnje. Slovenci se pogosto delimo po imaginarnih kriterijih in teh si želim čim manj. Čeprav smo majhna država, smo na mnogih – tudi nogometnem – področjih dosegli velike uspehe. Pozivam pa tudi tiste, ki danes niso glasovali zame, da stopimo skupaj in naredimo čim več za slovenski nogomet," je takoj po uradni razglasitvi glasovanja povedal novi predsednik NZS.

Pozivam pa tudi tiste, ki danes niso glasovali zame, da stopimo skupaj in naredimo čim več za slovenski nogomet.
Aleksander Čeferin

Med najbolj "popularnimi" usmeritvami v njegovem programu je uvrstitev članske reprezentance na Euro 2012, bržčas nekatere spremembe čakajo tudi klubski nogomet (trenutno je z redkimi izjemami predvsem finančno podhranjen) oziroma Združenje klubov 1. SNL ter sodelovanje s Sindikatom profesionalnih igralcev nogometa Slovenije.

"Kot sem že večkrat povedal, se bo treba temeljito ukvarjati s klubskim nogometom, potrebno bo urediti odnose z reprezentanco, izjemno pomemben element slovenskega nogometa je tudi mladinski nogomet in tudi ta potrebuje pozornost," je na kratko o ključnih točkah programa še spregovoril Čeferin.

Na skupščini so izvolili tudi štiri podpredsednike. To so Stane Oražem, Stanko Glažar, Radenko Mijatović in Franc Kopatin, kandidati pa so bili še Rudolf Turk, Danilo Kacijan, Damir Ban, Ivan Marjon in Marjan Vengust. Peti podpredsednik NZS je predsednik Združenja klubov 1. SNL Brane Florjanič.

"Ker se podpredsedniki volijo, nimam vpliva na njihov izbor. Čeprav večino slabo poznam, nimam nobenih pripomb o izvolitvah. Pogosto manjka pozitivna energija, taka, ko ne obsojamo vnaprej vsakogar in ko ne govorimo takoj, da bo vse slabo. Prepričan sem, da bomo dobro sodelovali. Sem optimist," pa je svoje najtesnejše sodelavce še pokomentiral Čeferin.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.