Šport > Nogomet
101 ogledov

Srečko začel nesrečno: BiH predobra

Cesar Vranješ Ibišević Zahirović slovenija bih prijateljska tekma stožice nogome
1/17
Saša Despot
Srečko Katanec je po nekaj manj kot enajstih letih spet vodil slovensko nogometno reprezentanco. Njegov povratek na klop izbrane vrste se ni izšel po željah, saj je Bosna in Hercegovina v Stožicah slavila z visokih 0:3. To je najvišji domači poraz Slovenije po letu 2005.

Obračun dveh legend jugoslovanskega nogometa, Srečka Katanca in Safeta Sušića, je mlajši od dvojice "stare šole" ob svojem povratku na slovensko klop začel s pričakovano spremembo igralnega sistema. V postavitvi 3-5-2 je funkcijo levega branilca ob Branku Iliću in Marku Šulerju opravljal novi kapetan Boštjan Cesar.

Prav novi kapetan bi že v enem prvih napadov skorajda v velike težave spravil starega – Cesar je na očiščenem, a težkem igrišču podajal vratarju Samirju Handanoviću, ki je žogo tik pred Edinom Džekom izbil med navijače Bosne in Hercegovine. Handanović bi težko zgrešil, saj so bili gostujoči navijači številčno in jakostno daleč pred slovenskimi.

Po nekaj obetavnih akcijah Katančevih varovancev sta se gostom ponudili dve izjemni priložnosti. Najprej je v 12. minuti z roba kazenskega prostora pod prečko Handanovića streljal Miralem Pjanić, Handanović pa je s fantastičnim posredovanjem žogo izbil v kot. Po tem kotu pa je bil brez moči tudi Handanović, saj je Vedad Ibišević iznajdljivo "s škarjicami" stresel njegovo prečko.

Na Birsini levici tudi 1:0

Armada gostujočih navijačev je bila na nogah in na krilih ponarodelih pesmi Dina Merlina zahtevala vodstvo. Takrat je prvi strel v okvir Asmirja Begovića s samostojnim prodorom organiziral Bojan Jokić, a je bil njegov strel za enega najboljših vratarjev v Premier League veliko prelahek plen.

Tim Matavž je po odlični globinski žogi v 16. minuti skorajda ušel bosanski zadnji vrsti, a ga je s startom v zadnji minuti ustavil Ognjen Vranješ. Prva zlata priložnost za Slovenijo se je že v naslednjem napadu ponudila Valterju Birsi, ki ga je z odlično žogo čez zadnjo vrsto BiH našel Andraž Kirm, Birso pa je v "situaciji ena na ena" ustavil Begović.

Po obdobju precej raztrgane igre je znova zapretila Slovenija – žoga se je na robu kazenskega prostora srečno odbila na nogo Matavžu, ki je po tleh meril mimo vrat Begovića. Slovenska obramba je ob igralcih kova Džeko, Ibišević in Pjanić nekajkrat živela nevarno, vseeno pa se je kljub občasni zmedi v zadnji vrsti dobro branila.

Vse do 33. minute, ko je fantastični Pjanić, ki je zaradi svojih kvalitet na sredini igrišča bojda že nekaj časa na radarju Barcelone, praktično sam zrežiral gostujoče vodstvo. Z idealno žogo v sredino je našel Ibiševića, slednji pa je z natančnim strelom z glavo ob vratnici premagal Handanovića, ki bi mu strel s pomočjo okvirja gola kmalu ubranil.

Spahić Matavž sodnik Kralovec slovenija bih prijateljska tekma stožice nogomet s | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Krstni nastop Rajčevića

Gostujoči navijači za južnim golom so priredili redko videno "bakljado", za golom Slovenije pa je počilo tudi nekaj petard. In kot bi mignil je bilo že 2:0. Slovenci so pred vrati BiH zapravili obetavno akcijo, ko na slastno podajo Brečka pred gol nista stekla niti Matavž niti Kirm, po protinapadu Bosne pa je Džeko neoviran podal v sredino do Pjanića, ki je z močnim strelom matiral negibnega Handanovića.

Slovenci so drugi polčas začeli obetavno, Katanec pa je od prve minute namesto Reneja Krhina, Gorana Cvijanovića in Šulerja poslal Jasmina Kurtića, Armina Bačinovića in debitanta Aleksandra Rajčevića. Birsa je v 50. minuti borbeno pritekel vse do roba kazenskega prostora in odložil žogo bratrancu Matavžu, čigar strel pa je bil znova prešibak za vseprisotnega Begovića.

Dlani vratarja Stoke Cityja, že naslednjo sezono pa enega izmed evropskih velikanov, je ogrel še Kurtić, toda bosanski vratar ni želel za hrbet spustiti niti ene žoge. Po tem, ko bi Pjanić z izvrstnim prostim strelom kmalu presenetil Handanovića z ogromne razdalje, je Matavž v 58. minuti v naslednjem napadu zapravil izvrstno priložnost pred Begovićem, ki ga je z zadnjimi močmi znova uspel ustaviti.

Najvišji domači poraz po letu 2005

Katanec je v iskanju preobrata v igro poslal še Dejana Lazarevića, ki je zamenjal Birso, toda tresla se je slovenska mreža. Prosti strel je izvajal kdo drug kot Pjanić, na drugi vratnici pa je Handanovića premagal Ervin Zukanović, a so češki sodniki razveljavili gol zaradi prepovedanega položaja.

Slovenija bi praktično morala zasluženo znižati, ko je Matavž na robu kazenskega prostora lepo kombiniral z Brečkom in mu odložil žogo, kapetan Kölna pa je iz ugodnega položaja streljal slabo in mimo gola. Begović, bolje rečeno bosanski zid, je v 80. minuti ustavil strel Berića z glavo, Bosanci pa so v protinapadu povišali na 3:0 – po lepi akciji je ob vratnici po tleh mrežo zatresel rezervist Muamer Svraka.

Slovenija je bila pred najvišjim domačim porazom, odkar se je preselila na novo stožiško domovanje. Gostujoči selektor je najboljšega posameznika na tekmi, vratarja Begovića, nagradil s stoječimi ovacijami, ko je svojega varovanca nekaj manj kot deset minut pred koncem zamenjal z Asmirjem Avdukićem.

Katančevi varovanci svojemu novemu selektorju nikakor niso uspeli podariti vsaj častnega zadetka. Lepo priložnost je imel v 89. minuti Berić, a ga je po tem, ko mu je žoga rahlo ušla, še pravočasno zaprl rezervni vratar BiH. To je bil najhujši domači poraz Slovenije po letu 2005, ko sta jo v Celju z identičnim rezultatom premagali Češka (prijateljska) in Škotska (kvalifikacije).

Prijateljska tekma, Stožice:

Slovenija : Bosna in Hercegovina 0:3 (0:2)
Ibišević (33), Pjanić (41), Svraka (80)

Postavi

Slovenija: S. Handanović; Šuler (od 46. Rajčević), Ilić, Cesar; Brečko, Jokić (od 86. Struna), Cvijanović (od 46. Kurtić), Krhin (od 46. Bačinović), Birsa (od 60. Lazarević), Kirm; Matavž (od 71. Berić). Na klopi: J. Handanović, Belec; Rajčević, Struna, Bačinović, Iličić, Kurtić, Radosavljević, Berić, Lazarević.

Bosna in Hercegovina: Begović (od 83. Avdukić); Spahić (od 60. Vršajević), Vranješ, Zukanović; Lulić, Medunjanin (od 63. Svraka), Zahirović, Pjanić, Stevanović (od 70. Višća); Ibišević (od 70. Ibričić), Džeko. Na klopi: Avdukić; Ibričić, Svraka, Vršajević, Višća.

Sodnik: Pavel Kralovec (Češka).

Komentarjev 4
  • nd 20:49 06.februar 2013.

    kaj bi na tole rekel Preseren; na zdravje

  • gec 20:22 06.februar 2013.

    SREČKO ČESTITKE,VSEENO SI VELIKI BOREC.

  • Zvone Lampret 19:52 06.februar 2013.

    Nemoreš živeti na starih lovorikah,potrebno bo kaj novega ali pa vsaj novi igralci...