Šport > Nogomet
18 ogledov

Primorje ob točki, tri ekipe brez licence

Olimpija Ljubljana Triglav Kranj Rujović Prva liga si slovenska liga prvenstvo S Anže Petkovšek
NZS je objavila rezultate licenciranja za naslednjo sezono. Primorje, Nafta in tudi Triglav je za zdaj niso dobili niti za Prvo ligo. Medtem je ajdovsko moštvo ostalo še brez dveh točk v letošnji sezoni.

Licenčni oddelek Nogometne zveze Slovenije (NZS) je v Ljubljani predstavil rezultate osmega licenciranja, in sicer za sezono 2011/12. Tako licenco za 1. SNL kot tudi mednarodno licenco za nastop v tekmovanjih pod okriljem Evropske nogometne zveze so dobili Maribor, Luka Koper, Domžale, Olimpija, Rudar Velenje, Hit Gorica in CM Celje. Ti klubi so tudi edini, ki so zaprosili za obe licenci. Trije klubi, Primorje, Nafta in Triglav Gorenjska, pa so zaprosili le za 1. SNL, a je komisija njihove vloge zavrnila. Ta trojica ima možnost pritožbe na drugostopenjski organ do 15. maja, licenčna komisija za pritožbe pa bo o njih odločala do 31. maja. Vloge je na prvi stopnji obravnavala komisija NZS za licenciranje nogometnih klubov ob sodelovanju licenčnega oddelka NZS.

Delež finančnih obveznosti do zaposlenih in odvisnih oseb v 1. SNL je v celoti poravnan pri 83 odstotkih. V enem primeru poteka nedokončan postopek pred sodnimi organi, v 17 primerih je bil dosežen pisni dogovor o odlogu plačila obveznosti, za 110 primerov pa morajo klubi še predložiti dokazila o načinu poravnanja obveznosti (slednji primeri se navezujejo na Triglav, Nafto in Primorje).

Licenčni oddelek NZS pa je predstavil tudi nekatere konkretne podatke o poslovanju slovenskih prvoligašev v letu 2010. Klubi, ki so z eno izjemo še vedno organizirani kot športna društva, so imeli v letu 2010 12,7 milijona evrov prihodkov brez prestopnih dejavnosti (te so znašale 7,2 milijona evrov, obveznosti od prestopov pa so imeli klubi za dva milijona evrov). Pet klubov 1. SNL za leto 2010 beleži presežek prihodkov nad odhodki. Odhodki so znašali 16,3 milijona evrov, povprečni proračun je bil 1,9 milijona evrov, za mladinski program pa so prvoligaši povprečno namenili 276 tisoč evrov ali 14,5 odstotka svojih proračunov. Bistveno se je spremenila tudi struktura prihodkov klubov. V letu 2010 sta bila najpomembnejša vira financiranja sponzorstvo in oglaševanje (36 odstotkov) ter prestopne dejavnosti (36 odstotkov). Za primerjavo, v letu 2009 je bilo 59 odstotkov prihodkov s strani sponzorjev, 13 pa od prestopov. Še vedno pa so slovenski klubi v primerjavi z evropskim profesionalnim nogometom pod povprečjem pri prihodkih od vstopnin (5,4 odstotka) in trženja medijskih pravic (pičlega 0,8 odstotka). Slovenski prvoligaši pa z 72-odstotnim deležem stroškov zaposlencev v celotnih prihodkih sodijo v skupino držav oziroma lig, ki so za te namene v poslovnem letu 2010 namenjale nadpovprečno.

Licenčne analize slovenskega prvoligaškega klubskega nogometa so pokazale, da se povprečni proračuni klubov zmanjšujejo že drugo leto zapored. Govorim o proračunu brez prestopnih dejavnosti.
Siniša Mitrović

Primorje ob dve točki
Disciplinski sodnik NZS, Simon Jeglič, je zaradi neizpolnjevanja obveznosti do igralcev prvoligašu Primorju iz Ajdovščine odvzel dve točki. Ajdovci se lahko na odločitev pritožijo v osmih dneh. "Disciplinski sodnik NZS je na podlagi določil disciplinskega pravilnika izdal sklep, da se Nogometnemu klubu Primorje Ajdovščina izrečena pogojna kazen za odložitev odvzema dveh točk v sezoni 2010/11, ki je bila v preteklih disciplinskih postopkih, prekliče in se kazen izvrši," je dejal generalni sekretar NZS, Aleš Zavrl.

"To pomeni, da je na prvi stopnji disciplinski sodnik NZS zaradi neizpolnjevanja obveznosti do štirih igralcev na podlagi pravnomočnih odločb komisije za status igralcev sprejel sklep o odvzemu dveh točk članski ekipi NK Primorje v letošnji tekmovalni sezoni. Gre za odločitev na prvi stopnji, na katero je možna še pritožba. Možnost te je v osmih dneh, če do pritožbe pride, jo bo nato obravnavala komisija za pritožbe," je še pojasnil Zavrl.

Primorje, ki zaradi finančnih težav na prvi stopnji licenciranja ni dobilo licence za naslednjo sezono 1. SNL, je sicer po 31 krogih na zadnjem mestu prvenstvene lestvice. Po odvzemu točk imajo Ajdovci zdaj 23 točk oziroma šest manj od predzadnjega Triglava. Do konca prvenstva je še pet tekem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.