Šport > Nogomet
23 ogledov

Prirejali izide, a dobili največ 10 mesecev zapora

Miljenko Mumlek EPA
Odmevna hrvaška stavna afera Offside je dobila epilog. Za zapahe bo moralo 13 igralcev in športnih delavcev nogometnih moštev Croatia Sesvete, Varteks in Međimurje. Najvišja zaporna kazen: 10 mesecev.

Obtoženi v hrvaški aferi Offside, kjer so prirejali izide in potek nogometnih tekem prve lige, so bili v torek obsojeni na zaporne kazni od sedem do deset mesecev. Za zapahe bo moralo 13 igralcev in športnih delavcev nogometnih moštev Croatia Sesvete, Varteks in Međimurje, dva pa sta dobila po dve leti pogojne zaporne kazni.

Sodišče je ugotovilo, da so vsi sodelovali pri prirejanju izidov osmih prvoligaških tekem ter v štirih poskusih prirejanja. Poleg zapornih kazni bodo morali vrniti 1,2 milijona kun (160 tisoč evrov).

Najbolj znana med obsojenci sta nekdanja hrvaška reprezentanta Miljenko Mumlek, ki je dobil devet mesecev zapora, ter Jasmin Agić, ki je obsojen na sedem mesecev zapora. Agić bo moral vrniti tudi 26.500 evrov.

Primer se je začel razpletati konec leta 2009, ko so hrvaški policisti od nemških kolegov prejeli prve informacije o prirejanju izidov in poteka nogometnih tekem.

Nato so junija 2010 prijeli 21 ljudi, od katerih se jih je šest februarja letos s tožilstvom dogovorilo o kazni. Med njimi sta tudi slovenska državljana Dino Lalič in Admir Suljić, ki sta kot organizatorja prevar dobila vsak po leto dni zapora, vrnila pa sta tudi denar, ki sta ga zaslužila s stavami na prirejene izide. Poleg tega je bil Lalič izgnan iz Hrvaške za tri, Suljić pa za pet let.

Hrvaški nogomet medtem pretresa nova korupcijska afera, v kateri v glavnih vlogah nastopata podpredsednik Hrvaške nogometne zveze Željko Šarić in komisar za sojenje Stjepan Djedović, ki sta osumljena prejemanja podkupnin za "pošteno presojo" na nogometnih tekmah določenih klubov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.