Šport > Nogomet
14 ogledov

Protega: Če ni stadiona, ni projekta

Nenad Protega se je po uspešni domžalski epizodi lotil še projekta v Ljubljani. Žurnal24 main
Novi športni direktor ljubljanskega nogometnega kluba Interblock Nenad Protega je vse prej kot neambiciozen človek. Njegova vizija je jasna: Interblock v Ligi prvakov s Srečkom Katancem na klopi.
 
 

Igorja Benedejčiča sem že v perspektivi videl kot prvega trenerja te ekipe.

Nenad Protega

 
Začnimo z najaktualnejšo temo. Kdo bo naslednik Alberta Bigona?
Nič še ni uradnega, zato lahko zaenkrat povem le, kakšna je ideja. Na trenerski klopi želim Igorja Benedejčiča in lahko rečem, da smo že zelo blizu dogovora. Dokončno odločitev bomo sprejeli med reprezentančnim odmorom. Vsekakor gre za veliko odločitev, zato ne želimo ničesar prepustiti naključju. Kar se njegove licence tiče, ni težav, saj je pogoje za začasno licenco že izpolnil.

Še pred dvema mesecema je bil vtis takšen, da je Benedejčič prišel zgolj zaradi svojega poznavanja italijanščine in zaradi tega, da bi pomagal Bigonu. Kako to, da ste mu zdaj pripravljeni prepustiti tako pomembno vlogo?
To ni res. Benedejčiča sem v klub pripeljal zaradi njegovega dela in kakovosti. Vse je bilo zamišljeno tako, kot danes izgleda, da se bo zgodilo. Le čas in ta nesrečen Bigonov slučaj sta nas malce prehitela. Igorja sem že v perspektivi videl kot prvega trenerja te ekipe.


Igor Benedejčič je bil že v perspektivi zamišljen kot trener članskega moštva. © Anže Petkovšek

 
Toliko velikih imen, pa bo konec koncev, če bo Benedejčič potrjen, trener še najmanjša "zvezda" med vsemi. Se ne bojite, da bi Igor Benedejčič utonil ob vseh ostalih strokovnjakih v klubu?
Mislim, da ne. Sam imam Igorja za trenerja članske ekipe in treba ga je ocenjevati zgolj na podlagi tega. Vsi imamo podobne želje, je pa seveda normalno, da ima vsak svoje mnenje. V Domžalah smo tako dobro funkcionirali in ne vidim razloga, zakaj ne bi bili uspešni tudi pri Interblocku. To pa seveda ne pomeni, da se kje ne more zalomiti. A to bo pokazal le čas.

 
 

Funkcija nekakšnega svetovalca nima pozitivne konotacije in tega se dobro zavedam, saj tudi sam v tej funkciji ne vidim nikakršnega smisla.

Nenad Protega

 
Govori se, da bo Srečko Katanec prevzel dirigentsko palico ob selitvi na nov stadion.
Srečka vidimo v tem projektu, tega ne bom tajil, saj ga drugače ne bi bilo zraven. Funkcija nekakšnega svetovalca nima pozitivne konotacije in tega se dobro zavedam, saj tudi sam v tej funkciji ne vidim nikakršnega smisla. Treba je poudariti, da je njegov status povsem ločen od vseh ostalih principov. Srečko Katanec je del projekta in v prihodnosti ga definitivno vidimo v vlogi trenerja moštva.


Brezglavega zapravljanja pri Interblocku ne bo. © Anže Petkovšek

 
 
 

Če se tukaj tega ne bo dalo izpeljati, bomo ta projekt izpeljali v tujini.

Nenad Protega

 
Dotaknimo se aktualnega stanja ekipe. Ob začetku sezone so vas številni glede na vložek videli v vlogi prvega favorita.
Trenutni položaj je posledica zadnjih dveh let in prepričan sem, da se ga drugače ni dalo izpeljati. Ta klub je naredil pet gigantskih korakov naprej, saj je bil še pred nekaj leti praktično nepomemben. Tako jaz kot predsednik veva, da bodo prihajale težave, vendar pa je to vse posledica preteklih dejanj. Klub je potreboval imidž in prepoznavnost, to pa je s seboj prineslo tako pozitivne kot negativne posledice. Seveda ne trdim, da ne bi moglo biti bolje. Ta ekipa se je ustvarjala preveč stihijsko prav zaradi prej omenjenega razloga. To bomo uredili, o tem ni dvoma.

Načrti so ambiciozni. Mladinska akademija, nov stadion, velika imena, velike besede … Kakšen cilj ste si zastavili pri tem projektu?
Na poti do končnega cilja nas čaka cela vrsta manjših ciljev. Moja vizija je takšna: Interblock vidim v skupinskem delu Lige prvakov, na modernem in polnem stadionu v centru Ljubljane, moštvo pa predstavlja štiri ali pet igralcev, ki so zrasli v našem klubu. Ampak zdaj je treba stvari stabilizirati. Kaj to pomeni? Moramo znižati finančne standarde iz preprostega razloga – igralci morajo biti motivirani in motivirani bodo ostali zgolj, če jim bodo plače rasle. Na tej točki, na kateri smo danes, ta rast ni več realna, zato se bo treba malo spustiti. Želimo, da imajo igralci pri nas tudi športne in ne zgolj finančne motive. Zagotovo se jim bo trud obrestoval, a najprej želimo preveriti njihovo pripadnost in zavzetost.


V Interblocku se ne bojijo soočiti s težavami. © Anže Petkovšek

 
 
 

Z Juretom Koširjem imava zelo podobne poglede. Cenim ljudi, ki postavljajo družino na prvo mesto, in takšen je tudi Jure. Vem, da ga vleče zraven, vendar pa je za zdaj še v dilemi, saj bi zaradi udejstvovanja pri Interblocku morda moral kakšno drugo dejavnost postaviti na stran. Že v kratkem se bova pogovorila in poskušala najti skupen jezik.

Nenad Protega o sodelovanju z Juretom Koširjem

 
Kaj nam lahko poveste o tolikokrat omenjeni mladinski akademiji?
To je zares kolosalen projekt, zato sem morda glede tega celo malce skeptičen. Akademija bo imela tako športne kot tudi pedagoške značilnosti in mislim, da takšnega projekta v Evropi še ni bilo. To je preizkus za nas, za Ljubljano in tudi za slovensko družbo kot tako. V enem letniku načrtujemo po štiri razrede, kar tri pa naj bi zapolnili fantje iz  tujine. To bo velika stvar za vse tiste fante, ki bodo prišli k nam. Tudi če jim v nogometu ne bo uspelo, bodo imeli končano srednjo šolo, kar je za nekatere otroke iz manj razvitih delov sveta lahko velika stvar.

O kakšnih številkah govorimo?
Za zdaj o tem še ne bi rad govoril, bomo pa zagotovo že v prihodnji sezoni naredili zelo konkreten načrt. Ali bo naš proračun en, dva, tri ali pet milijonov evrov, bomo še videli. Morate pa se zavedati nečesa – vse je odvisno in pogojeno z novim stadionom. Če ni stadiona, ni projekta. Za nadgradnjo kluba je stadion ključen, saj bomo prav na ta račun črpali sredstva za svoje delovanje. To bomo izpeljali in vsi smo tako ambiciozni, da želimo uresničiti naše cilje. Menimo, da Slovenija in Ljubljana to potrebujeta. Če se tukaj to ne bo dalo izpeljati, bomo projekt izpeljali v tujini.

Je to ultimat Ljubljani?
Ni, a ta projekt bo zaživel, tako ali drugače.


Mladinska akademija bo projekt, kakršnega v Evropi še ni bilo, pravi Protega. © Anže Petkovšek

 
V Sloveniji je bilo že veliko ponesrečenih projektov, recimo tisti s Schollmayerjevo Olimpijo. Zakaj naj verjamemo vašim besedam in viziji?
Ne bi delal vzporednic s Schollmayerjem. Njegovega projekta nisem dobro poznal, čeprav me je želel zraven. Takrat preprosto nisem imel dobrega občutka, zato sem se odločil, da bom raje ostal v Domžalah, čeprav je bil klub tedaj še v povojih. Takrat sem več potenciala videl v Domžalah kot v Olimpiji. Tukaj pri Interblocku pa je zgodba povsem drugačna.

Če se še enkrat navežem na Schollmayerja – se Interblocku lahko zgodi Robert Prosinečki?

Naša zgodba se bo začela šele čez dve leti, ko bo v Ljubljani stal nov stadion. Želja je sicer mlada ekipa, vendar pa bodo ti igralci potrebovali tudi nekaj bolj izkušenih vodij. Če se bo ponudila kakšna možnost za to, da kupimo vrhunskega igralca, sem absolutno za. V tem trenutku o tem ne razmišljam. Verjamem, da lahko to fazo izpeljemo z mladimi fanti, v katerih vidimo perspektivo.

 
 

Dejstvo je, da rezultati ne bodo pokazatelj tega, ali delamo dobro ali slabo. Bilo bi super, če bi bili letos prvaki, morda pa tudi ne.

Nenad Protega

 
Bo Interblock zatočišče najboljših igralcev v slovenskem prvenstvu? Hipotetičen primer – je prestop Andraža Kirma iz Domžal v Interblock realnost oziroma ali bi to lahko postala realnost v prihodnjih letih?
En slovenski klub ne bo mogel pobrati vseh najboljših igralcev, to je dejstvo. Morda bomo kupili nekdanje reprezentante, če bomo ocenili, da bi lahko tej ekipi nekaj prinesli. Drugače bo, ko bodo igralci želeli priti v Interblock zaradi kluba samega in zaradi naše vizije. Ampak v nogometu je pač tako, da igralca zanima zgolj trenutno stanje oziroma mesto, ki ga klub zavzema danes. Nikogar ne zanima vizija v naslednjih dveh ali treh letih. Za zdaj je to naš problem. Smo brezdomci in kot že rečeno je vse odvisno od novega stadiona. Želja je taka, da bodo čez dve ali tri leta igralci, kot je Kirm, sami sebe videli v tem klubu. Če bi bili ti kriteriji izpolnjeni, ne bi razmišljal niti tri sekunde.


Do svojih podrejenih bo imel precej potrpljenja. © Anže Petkovšek

 
 
 

Po najinem odhodu so se pojavili nekateri ljudje, ki so začutili, da bi celotno zadevo lahko porušili. Domžalam bi svetoval, naj ne izgubijo rdeče niti in ne pustijo, da jim kdo poskuša omajati prepričanja. Ljudje, ki so danes v Domžalah, so tako kakovostni, kot sva bila midva s Slavišo.

Nenad Protega o Domžalah

 
Koliko potrpljenja boste imeli do svojih sodelavcev, pa recimo konkretno – do trenerskega štaba?
Zelo veliko. Celoten projekt je zastavljen tako, da rezultat ne bo edino merilo. Naš projekt je prevelik, da bi ga meril skozi dve zmagi oziroma dva poraza. Letos želimo narediti neko jedro ekipe, že v prihodnjii sezoni pa bomo imeli drugačno moštvo. Tisti, ki niso zreli, bodo odšli, zagotovo pa bo prišlo nekaj novih. Po drugi strani mi seveda ne sme biti vseeno. Seveda želimo čim boljšo uvrstitev, pokalni naslov in podobno. Dejstvo pa je, da rezultati ne bodo pokazatelj tega, ali delamo dobro ali slabo. Bilo bi super, če bi bili letos prvaki, morda pa tudi ne. Odločal se bom na podlagi več dejavnikov.

Še za konec – kako je z Albertom Bigonom?
Nazadnje sva se videla pred enim tednom, ko smo prekinili pogodbo. Imel je dve močni aritmiji in kljub dvema posegoma so zdravniki dejali, da se bodo težave pojavljale vsaj še štiri mesece. Žal mu je, da se je izteklo, kot se je. Dolgo časa smo ga prepričevali, naj pride sem, nato pa iz vsega skupaj po domače povedano ni bilo nič. Me pa veseli, da smo se razšli kot prijatelji.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.