Šport > Nogomet
26 ogledov

Prva liga se morda umika s stavnic

Branko Florjanič je pripravljen tudi na drastične ukrepe, Športna loterija pa me Žurnal24 main
S predsednikom združenja prvoligašev Brankom Florjaničem smo se pomenili o problematiki nelegalnih in legalnih stavnic: "Če se ne bomo dogovorili, ne bomo več dovolili niti parov Prve lige niti reprezentance."

Po podatkih organizacije registriranih športnih loterij je naša liga že drugo leto zapored ena najbolj čistih v Evropi. To so uradni podatki agencije, ki jo loterije plačujejo, da to spremlja.
Branko Florjanič
Menite, da lahko licenciranje vsaj delno omeji problematiko prirejanja izidov?
Menim, da je proces licenciranja te stvari precej zaostril, Uefa pa ima še strožje kriterije. Ne strinjam se s tezo, da mora nekdo, ki dva meseca ni dobil plače, zato iti v kriminalno dejanje. Imamo delavce v podjetjih, imamo upokojence, ki imajo nizke dohodke. Nihče jim ne daje pravice, da na primer oropajo trgovino.

 

Kakšno je trenutno stanje s finančno disciplino klubov?
Ta se je v zadnjih desetih letih povečala. Kriminalna dejanja – hipotetično – stav pa se povečujejo. Sicer nimamo dokazov, ampak verjamem, da bodo ta dejanja pristojni organi vsaj v določeni meri odkrili. To je obratno sorazmerno. Finančna disciplina pa je boljša kot pred petimi ali desetimi leti. Po neuradnih informacijah imamo tudi izsiljevanje z grožnjami družini nekega igralca. Ta igralec pa redno prejema osebne dohodke, zato tovrstni kriminal ni vedno povezan s slabim finančnim položajem klubov. Ne operiram pa z imeni.


Za mnenje smo zaprosili tudi Športno loterijo, kjer so pojasnili svoje stališče: "Sodišče Evropske skupnosti je v več primerih razsodilo, da dogodki oziroma pari (fixture lists) nogometnih lig, konjskih dirk in ostalega ne vzpostavljajo bistvenega vlaganja oziroma truda v bazo podatkov, da bi ta lahko imela zaščito pred uporabo tretjih oseb. Sodna praksa sodišča v primeru dogodkov, ki se postavljajo na stavno listo, je jasna, saj je sodišče zapisalo, da zbiranje, preverjanje, predstavljanje vsebine nogometnih dogodkov ne predstavljajo bistvene investicije oziroma truda, ki bi lahko opravičil varovanje sui generis pravice, ki jo opredeljuje direktiva o pravnem varstvu baz podatkov. V nasprotnem primeru bi predstavniki različnih lig v vseh državah sveta zahtevali pogajanja o višini sredstev za uporabo parov oziroma športnih dogodkov."

Nogometna zveza Slovenije in Združenje prvoligašev dobivata po 100.000 evrov letno od Športne loterije.
Tako zveza kot združenje smo dali loteriji pobudo, da se sestanemo. Za takšen znesek nismo pripravljeni sodelovati. O znesku, ki ga pričakujemo, ne morem govoriti. Če se ne bomo dogovorili, ne bomo več dovolili niti parov Prve lige niti reprezentance. Imam tudi ustno zagotovilo tako angleškega kot francoskega predsednika pristojnih organizacij, da tudi oni ne bodo dovolili uporabe svojih parov. Gre za zaščito intelektualne lastnine, za TV-prenose, uporabo imen klubov ... To je širši evropski problem, mi pa smo daleč najbolj prizadeti, ker ne glede na velikost dobimo drobtinice.

 

Kakšen znesek od 100.000 evrov dobi združenje?
Vsota znaša nekaj čez 100.000 evrov, okrog 70 odstotkov dobi združenje. Vsa ta sredstva dobijo klubi.

Torej vas čakajo vroča pogajanja s Športno loterijo?
V prvi fazi bodo zadevo skušali rešiti v miru. Klubi so na predzadnji seji predsedstev vztrajali, da se ali dogovorimo ali nadaljnje sodelovanje ni možno. Športna loterija ima monopol, ki ga izkorišča. Ne nasprotujemo temu, da se sredstva delijo tudi prek fundacije, vendar je največji paradoks, da tisti, ki k temu največ prispevamo, dobivamo najmanj. Monopol je dokazljivo slab na vseh področjih. Sicer ne moreš imeti 10, 15 stavnic, vsaj dve bi pa morali biti. Ali pa bi morale ostale imeti tudi možnost oglaševanja. Zdaj se oglašujejo na črno, denar "gre“, od tega pa nimata nič država in šport. Ko trg odpreš, pridejo sredstva tako v državno blagajno kot v šport. V Avstriji prvo- in drugoligaši dobijo slaba dva milijona evrov. Avstrija ni 15-krat večja kot Slovenija!

 

Imate podatek, koliko ljudje stavijo na slovenske in koliko na tuje pare?
Nimam, ampak gre za solidarnost. Angleška liga nima ničesar od Športne loterije. Naša liga nima ničesar od stavnic angleške lige. Zato pa imaš pravico do "solidarnostnih sredstev“ v svoji državi. Francozi so lani sprejeli zakon, ki zavezuje tako igralce na srečo, državo in klube, da se usedejo in dogovorijo. Ta primer prakse bomo prek francoskih poslancev predlagali tudi v evropski parlament.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.