Šport > Nogomet
12 ogledov

Nov udarec za razglašeno Olimpijo

Aluminij Olimpija Ljubljana Profimedias
Aluminij je doma presenetljivo premagal Olimpijo (2:1), "zmaji" imajo spomladi na računu zgolj točko. Rudar Velenje je prepričljivo slavil na gostovanju pri Radomljah (1:5).

Nogometaši Aluminija so natrosili dodatno sol na vse večjo odprto rano igralcev Olimpije, ki so tudi na šesti tekmi spomladanskega dela državnega prvenstva ostali praznih rok.

Državni prvak iz slovenske prestolnice je po neodločenem izidu proti Kopru doživel že peti poraz, po Mariboru, Rudarju, Domžalah in Gorici ga je na kolena položil še predzadnji Aluminij, ki je dosegel sedmo zmago v tej sezoni in se približal sredini lestvice.

Olimpija je prevladovala v prvi polovici tekme, že po pičlih tridesetih sekundah pa se je Leon Benko znašel v lepi priložnosti, a je s 16 metrov streljal visoko čez vrata. Ljubljančani so imeli v nadaljevanju jalovo premoč na igrišču, konkretnih akcij pa v uvodnih tridesetih minutah niso izpeljali.

Obrambno naravnani Kidričani so se pomaknili na svojo polovico igrišča in priložnosti iskali v bliskovitih nasprotnih napadih.

Zelo nevarnega so izpeljali v 25. minuti, ko je po levi strani prodrl Lovro Bizjak, njegov predložek do Francesca Tahiraja pa je Dino Štiglec v zadnjem trenutku izbil v kot.

Izbranci gostujočega trenerja Marijana Pušnika so bili veliko bolj konkretnejši v zadnjih petnajstih minutah prvega dela. V 30. minuti se Andraž Kirm znašel povsem sam pred vrati Aluminija, njegov poskus pa je bravurozno zaustavil vratar Luka Janžeković, ki se je izkazal tudi pet minut kasneje po strelu Benka z 18 metrov.

V 39. minuti pa je bil Janžeković nemočen, saj so se Ljubljančani izognili prepovedanemu položaju, po asistenci Kirma pa je Benko iz neposredne bližine zadel za vodstvo z 1:0.

Gostitelji so spodbudno začeli drugi polčas in si takoj priigrala obetavno akcijo, poskus Tahiraja z nekoliko leve strani pa je zletel mimo desnih ljubljanskih vrat.

V nadaljevanju so bili gostitelji več pri žogi in skušali doseči vsaj izenačujoči zadetek, a se jim namera sprva ni posrečila, saj je bila ljubljanska obramba vselej na mestu.

Tako je bilo do 77. minute, ko so gostitelji izpeljali hiter (pol)protinapad: po levi strani je prodrl Bizjak, "eksekutor" pa je bil Blaž Kramer.

A gostitelji se s tem niso zadovoljili, šest minut kasneje so dosegli še zmagoviti gol, gostujočega vratarja Roka Vodiška pa je z močnim strelom z roba kazenskega prostora ukanil "rezervist" Žiga Škoflek.

"Knapi" razbili "mlinarje"

Rudar Velenje | Avtor: Profimedias Profimedias

Nogometaši velenjskega Rudarja so se po treh zaporednih porazih znašli v težkem položaju, saj se jim je devetouvrščeni Aluminij na lestvici povsem približal. Zato so v dvoboju proti odpisanim Radomljam nujno potrebovali zmago. Brez kakršnih koli težav so jo tudi zabeležili, vprašanje treh točk so rešili že po 21 minutah igre, ko so povedli s 3:0. Pravi podvig je uspel Nigerijcu s kamerunskim potnim listom Johnu Maryju, ki je v razmaku štirih minut vpisal klasičen "hat trick".

Začetek ni napovedoval, da bodo gostje povsem potolkli tekmece. Radomljani, ki so na prvi domači tekmi Rudarju odščipnili točko (2:2), so začeli pogumno in bili nekaj časa vsaj enakovredni tekmeci, to velja predvsem za sredino igrišča, saj priložnosti v uvodnih minutah ni bilo ne na eni ne na drugi strani. Prva se je ponudila Maryju v 14. minuti, ko se je po globinski podaji sam znašel pred Aljažem Ivačičem, ga poskusil premagati z lobom, toda streljal čez gol.

A kot da je bilo to za Maryja le ogrevanje, kajti v naslednjih minutah je pokazal več natančnosti. Najprej je v 17. minuti zadel z glavo, nato je kaznoval veliko napako Lea Ejupa, ki je slabo podajal žogo svojemu vratarju, nato pa je bil v drugem poskusu uspešen še v gneči v kazenskem prostoru. S tem je bilo upov za presenečenje konec, Radomljani so sicer izvedli nekaj nevarnih napadov, a do nevarnejšega strela do odmora niso prišli. Zato pa so prejeli še en gol, Stjepan Babić je mojstrsko izvedel prosti strel za izid 0:4.

Gostujoči trener Vanja Radinović je ob polčasu v slačilnici pustil Maryja in Leona Črnčiča, tudi domači so osvežili ekipo, zaigrali sproščeno, tako da so maloštevilni gledalci lahko uživali v zanimivi predstavi, polni priložnosti.

Domači so eno izmed njih v 55. minuti izkoristili, ko je bil z glavo natančen Rok Jazbec. Radomljani bi lahko dosegli še kakšen zadetek, enako velja za goste, ki so prek Bojana Vručine v 69. minuti zadeli tudi vratnico. Nekajkrat je bil nevaren še Dominik Glavina, nekaj priložnosti je zamudil, v 82. minuti pa vendarle naravnal strelske naprave in poskrbel za končni izid.

Prva liga TS, 27. kolo:

Aluminij - Olimpija Ljubljana 2:1 (0:1)
Kramer 77., Škoflek 83.; Benko 39.

Kalcer Radomlje - Rudar Velenje 1:5 (0:4)
Jazbec 55.; Mary 17., 18., 21., Babić 45., Glavina 82.

Krško - Maribor 1:1 (1:1)
Dangubić 29./11m; Vršič 41.

Celje - Domžale 1:1 (0:0)
Džinić 91.; Firer 56./11m

Gorica - Koper 0:0 (0:0)

Komentarjev 3
  • MihaMB 20:51 02.april 2017.

    Sem navijač NKMB (valda), ampak bi Olimpiji že prav privoščil kakšno zmago, ker jih je take že grozno gledat...

  • antitrust 20:09 02.april 2017.

    Žabarji so res v krizi.

  • Harrison 19:07 02.april 2017.

    Tole ¨presenetljivo¨ vam je pa ušlo, a ne!