Šport > Nogomet
13 ogledov

Prva točka Maribora v EL

Ibraimi Maribor Braga Trajkovski
1/25
Gregor Katič
Mariborčani so v 3. kolu Evropske lige proti portugalski Bragi po dveh porazih prišli do prve točke v tem tekmovanju (1:1). Vijoličasti so povedli v 14. minuti z zadetkom Agima Ibraimija, za delitev plena pa je tik pred koncem prvega polčasa poskrbel Elderson.

Trener Darko Milanič si je pred tekmo malce v šali zaželel, da bi bilo vreme mrzlo. Ta želja se mu je uresničila, ob nizkih temperaturah je zelenico ves dan namakal še dež, tako da so bile igralne razmere precej težke, posebej za milega podnebja vajene Portugalce. Vse to je Mariborčanom zadostovalo za prvo točko v tem tekmovanju, ob dobri predstavi pa bi lahko domači proti finalistu iz minule sezone iztržili še več, a "mrk" v drugi polovici prvega polčasa je botroval "le" neodločenemu izidu.

Milanič tokrat ni mogel računati na kaznovanega Aleksandra Rajčevića in poškodovanega Mitjo Vilerja, kljub temu pa so Štajerci odlično začeli tekmo. Po začetnem "otipavanju" med kazenskima prostoroma so domačini v 14. minuti izvedli lep napad, po katerem je žoga nekoliko srečno prišla na levo stran kazenskega prostora do Agima Ibraimija, ta pa je neoviran z diagonalnim strelom ukanil Quima.

Po zadetku (Mariborčani so zapretili še prek Zorana Lesjaka v 19. minuti) je bilo vse v domeni Brage, ki je nizala priložnost za priložnostjo, predvsem brazilski napadalec Lima se je v 22., 25. in 32. minuti znašel praktično sam pred Jasminom Handanovićem, a je bil dvakrat nenatančen, enkrat pa je njegov strel mariborski vratar obranil. Slednji je posredoval tudi v 26. minuti po poskusu Mahamata Djamala z glavo in Huga Viane v 39. minuti s prostega strela.

V 42. minuti so znova nevaren napad izpeljali tudi domačini, ko je Ibraimi z leve strani namučil Quima, toda v 44. minuti je Braga izenačila, ko je po podaji s prostega strela žoga prišla pred mariborski gol, kjer je nastala gneča, v njej pa se je (sicer v prepovedanem položaju) najbolje znašel Uwa Elderson. Tik pred koncem polčasa je od daleč močno sprožil še Mossoro, vendar se je izkazal Handanović.

Uvod drugega polčasa je minil v precej izenačeni predstavi. Po poskusih Viane in Dejana Mezge (oba sta merila čez gol) je prav Viana v 61. minuti dobro izvedel prosti strel z 20 metrov, vendar se je še enkrat več izkazal Handanović. Oba trenerja sta z menjavami skušala tekmo obrniti na eno ali drugo stran, vendar je bil dvoboj še naprej precej izenačen.

V 81. minuti je do strela spet prišel Lima, toda mariborski čuvaj mreže je še enkrat več preprečil veselje nogometašu Brage, v 87. minuti pa je domače rešila prečka po Vianovem strelu z glavo.

Na drugi tekmi te skupine je Brugge doma izgubil proti Birmingham Cityju (1:2). Za Belgijce je zadel Joseph Akpala (3.), za Angleže pa David Murphy (26.) in Chris Wood (90.). V skupini imata Brugge in Birmingham City po šest točk, Braga jih ima štiri, Maribor pa je pri eni točki.

Izjave po tekmi:

Darko Milanič, trener Maribora:
"Za nami je odlična tekma. Fantje zaslužijo čestitke za predstavo, za odlično tekmo. Ne bi bilo nezasluženo, če bi z igrišča odšli s tremi točkami. Kljub temu, fantje so igrali zelo dobro, tudi gledalci so prišli na svoj račun. Preprosto si želimo v prihodnje ponoviti take predstave. Če primerjamo ti dve tekmi, današnjo in tisto z Angleži, smo v drugem polčasu proti Angležem padli v smislu, da nismo verjeli, da lahko kaj naredimo. Naredili smo zelo velik napredek oziroma smo zdaj v drugačnem fizičnem in mentalnem stanju, videlo se je da lahko 90 minut sprintamo, tako je veliko lažje biti nevaren, nasprotnik je imel veliko težav z nami. Z napredkom sem zelo zadovoljen. Tako je to z nogometom, za nami je 90 izredno težkih minut, v teh zadnjih trenutkih tekme se lahko zgodi, da ni več energije, ki je potrebna za nekaj kakovostnega za naprej. A preprosto nisem opazil, da bi v zadnjih minutah padli, ampak smo bili mi tisti, ki smo imeli pobudo, fantje so si želeli zmagati in to se vidi tudi na rezultatu. V slačilnici o tem, da je bil 'offside' pri zadetku Angležev, nismo špekulirali. Za fante je bil to šok, s pogovorom in z napotki med polčasom smo želeli opogumiti fante in v drugi polčas so odšli pogumno. To, da so prejeli zadetek iz prepovedanega položaja, govori veliko. Na takšen način osvojeni točki, po tako dobri predstavi je jasno, da si želimo to ponavljati v Evropi in doma, čeprav se zavedamo, da so nasprotniki dobri, in vemo, da bo to malce težje v prihodnje, a si želimo igrati tako dobro, kot smo tokrat. Če nam to uspe, bomo prišli tudi do treh točk. Zdaj sem enostavno zelo zadovoljen, kako so fantje igrali."

Martin Milec, igralec Maribora:
"Iztržili smo točko, smo zelo zadovoljni in mislim, da lahko gremo z dvignjenimi glavami v naslednjo tekmo. Če bomo naslednjo tekmo v Bragi odigrali vsaj približno tako dobro kot danes, lahko pričakujemo ugoden izid. Danes je bila vezna linija odlična, tako v obrambi kot v napadu, napadalcem je posredovala veliko uporabnih žog, bila zelo natančna, to nam je zelo koristilo. Kot smo rekli že pred tekmo, če bomo imeli žogo v posesti, bomo nevarni in nasprotniki bodo imeli težko delo proti nam. Če bi tako odigrali proti Birminghamu vseh 90 minut, bi dobili vsaj točko, če ne vseh treh. A ne smemo gledati nazaj, to je preteklost, danes pa smo pokazali, da znamo igrati, da se lahko postavimo vsakomur po robu, da smo dobra ekipa in moramo optimistično naprej. Na naslednjih treh tekmah lahko vsakogar presenetimo. Znova so vse tri točke v igri, če bomo motivirani, natančni in hitri, nam uspeh ne more uiti."

Jose Leonardo Jardim, trener Brage:
"Nismo dosegli zadanega cilja, ki je bil zmagati, čeprav smo naredili vse. To je bila zelo težka tekma, prvih 15 minut smo igrali slabo, potem smo to popravili, a nismo bili uspešni ob vseh možnostih, ki so se nam ponudile. Glede na to, da je Birmingham dobro igral proti Bruggeu, si želimo doma dobiti vse točke, saj je to lahko odločilno pri našem napredovanju. Smo klub, ki lahko tekmuje kjerkoli s komerkoli. Naše ambicije so, da gremo naprej. Danes smo bili presenečeni, saj smo igro Maribora preučili, a igra, kot jo je prikazal proti Birminghamu, ni pokazala vsega. Danes so igrali dosti bolje."

Evropska liga, 3. kolo:

Skupina H

Maribor : Braga 1:1 (1:1)
Ibraimi (14); Elderson (44)

Club Brugge : Birmingham 1:2 (1:1)
Akpala (3); Murphy (26), Wood (90)

Vrstni red: 1. Brugge 6 točk, 2. Birmingham 6, 3. Braga 4, 4. Maribor 1

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.