Šport > Nogomet
22 ogledov

Prvaki za zdaj brez licence

Žurnal24 main
Novi državni prvak Koper, Olimpija, Drava in Celje so ekipe, ki so na prvi stopnji ostale brez tekmovalne licence za nastopanje v prvi slovenski nogometni ligi.

Komisija za licenciranje nogometnih klubov je v ponedeljek v Ljubljani predstavila rezultate licenciranja za 1. slovensko nogometno ligo in tekmovanja pod okriljem Evropske nogometne zveze (Uefa) v sezoni 2010/11. Ti niso blesteči, saj so na prvi stopnji brez domače tekmovalne licence ostali kar štirje prvoligaši. Ti imajo čas za pritožbe do 15. maja.

Prvoligaši so imeli čas za oddajo vlog za licence do 31. marca. Vseh deset klubov je to pravočasno storilo. Vsi so tudi vložili vloge tako za licence 1. SNL kot za tekmovanja Uefe, le ptujska Drava je zaprosila le za domače tekmovanje. Obe licenci je prvostopenjska komisija potrdila Domžalam, Gorici, lendavski Nafti, Mariboru in velenjskemu Rudarju, Interblocku je potrdila licenco za 1. SNL (ne pa za Uefo), zavrnila pa je vloge Drave, Celja, ljubljanske Olimpije in državnega prvaka Kopra.

Pri vseh zavrnjenih vlogah je skupna točka neizpolnjevanje finančnega kriterija. Po mnenju Siniše Mitroviča, vodje področja pravnih in finančnih kriterijev in član licenčnega oddelka pri Nogometni zvezi Slovenije, gospodarska kriza nima nič s tem. "Nobene od teh težav ni mogoče pripisati krizi. Ta je sicer gotovo vplivala na klube, vendar iz teh postopkov in predložene dokumentacije je razvidno, da se je večina klubov pravočasno pripravila na krizo in je tudi temu primerno in pravočasno reagirala," je pojasnil Mitrovič.

Slednji pa je takoj dodal še: "Po drugi strani pa poglejte samo sestave igralskega kadra pri klubih v lanski in letošnji sezoni. Že po tem, koliko je stala sestava moštva v prejšnjem in tem letu nekaterih prosilcev za licenco, je marsikaj jasno. Tudi po številu igralcev pod pogodbo je mogoče ugotoviti, kdo se je pripravil na krizo in kdo ne ter kdo je v času krize celo še bistveno povečal igralski kader pod pogodbo."

"Licenčni organi in licenčna administracija so delovali redno skozi vse leto, administracija je predvsem spremljala delovanje klubov, nosilce obstoječih licenc in jih opozarjala na tveganja za pridobitev naslednje licence. Natančna analiza tokrat še ni pripravljena, saj postopki tečejo še za pet klubov. Analizo bomo predstavili po odločitvi drugostopenjske komisije. Že zdaj pa je mogoče ugotoviti, da je na finančnem področju pri poravnavanju obveznosti do zaposlenih in odvisnih oseb prišlo do povečanja dogovorov za plačilo pod pogoji odloga ter do povečanja uradnih sporov pred pristojnimi organi," je še povedal Mitrovič.

V prejšnjih sezonah je bil trend pri finančnem kriteriju relativno pozitiven. Tako so, denimo, v letu 2008 klubi v celoti poravnali kar 96 odstotkov (leta 2007 98%) finančnih obveznosti do zaposlenih in odvisnih oseb, sedem primerov (leta 2007 štirje) je bilo nedokončanih, v 20 primerih (leta 2007 v štirih) pa so dosegli pisni dogovor o odlogu plačila obveznosti.

Če so bili tokrat pri vseh zavrnjenih vlogah sporni finančni kriteriji, pa je bil pri Interblocku za pridobitev Uefine licence sporen še kadrovski. Pri tem je vzrok ta, da glavni trener Borivoje Lučić nima mednarodne licence PRO-UEFA. Klubi imajo čas za pritožbe do 15. maja, končni rezultati sedmega licenciranja po vrsti pa bodo znani 31. maja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.