Šport > Nogomet
14 ogledov

Prvenec Neya in mojstrovina Alexisa za poraz Reala

(Barcelona - Real Madrid) Fábregas Fabregas Arbeloa Di Maria
1/18
Reuters
Vse oči svetovne nogometne javnosti so bile v soboto uprte v Camp Nou. Prvi El Clásico v sezoni je dobila Barcelona (2:1) in prednost pred Realom na vrhu lestvice povišala na šest točk. Oba trenerja sta malce presenetila s postavama, za Real pa sta bila usodna prvenec Neymarja in izjemen lob Alexisa Sáncheza.

V obeh postavah je bilo nekaj presenečenj. Trener Barcelone, Argentinec Gerardo Martino, ni upošteval želja navijačev in je na mesto osrednjih branilcev postavil Javierja Mascherana in komaj zaceljenega Gerarda Piquéja, Carles Puyol je bil na klopi, Marc Bartra pa celo na tribuni. Ob standardni vezni liniji so v napadu začeli Leo Messi, Neymar in Cesc Fàbregas, kar je pomenilo, da je Messi tokrat več poskušal tudi po desni strani.

Tudi trener madridskega Reala, Italijan Carlo Ancelotti, je enega mladeniča, ki je ljubljenec navijačev, pustil na tribuni, Álvaro Morata tokrat ni imel aktivne vloge na El Clásicu. Karim Benzema in Isco nista našla mesta med enajsterico, oba sta začela na klopi. Ob Luki Modriću in Samiju Khediri je v centru vezne linije presenetljivo operiral Sergio Ramos kot zadnji vezni, osrednji branilski par sta sestavljala Pepe in Raphaël Varane. Najbližje golu je bil ob Cristianu Ronaldu in Ángelu di Maríi, rahlo presenetljivo, Valižan Gareth Bale.

Neymar zabil na svojem prvem El Clásicu

Po zaspanem uvodu v srečanje, v katerem je za nekaj razburjenja poskrbel le Sergio Ramos, ki je dvakrat v nekaj sekundah ostro startal na Neymarja in dobil rumeni karton, je Barcelona izkoristila že prvo pravo priložnost na tekmi. Po podaji Andrésa Inieste se je na levi strani kazenskega prostora v 18. minuti znašel Neymar, s plasiranim strelom je poskusil po tleh in z rahlo srečnim odbojem od Danija Carvajala premagal Diega Lópeza. Takoj zatem je po desni sam pred gostujočega vratarja prišel Messi, Argentinec pa tokrat ni bil natančen, sprožil je mimo gola. Real je v prve pol ure dvakrat poskusil le prek Bala z razdalje, obakrat je bil Valižan nenatančen.

V prvem polčasu nismo gledali preveč lepe predstave, domači so bili malce bolj aktivni, toda prave prliožnosti nismo videli vse do konca polčasa. V 43. minuti je Cristiano Ronaldo preigraval na levi, poslal krasen predložek tik pred vrata Víctorja Valdésa, na žogo se je vrgel Sami Khedira, katalonski vratar pa je z instinkivno obrambo obdržal vodstvo Barçe. Ob odboju je žoga rahlo v roko zadela Adriana, gostje so hoteli enajstmetrovko, toda vse skupaj je bilo premalo, da bi glavni sodnik Undiano Mallenco pokazal na belo točko. Na odmor je Blaugrana tako odšla z minimalnim vodstvom (1:0).

Real krenil po izenačenje

Tudi na začetku drugega polčasa je Barcelona, tako kot v prvem, skušala malce umiriti ritem in diktirati svoj tempo, toda vseeno se je v drugih delu začelo iskriti precej prej, kot v prvem. Že v 51. minuti se je v obetavni situaciji znašel Khedira, poslal (pre)visoko žogo na drugo vratnico, tam pa Bale z glavo ni zmogel najti soigralca, ki bi lahko boljše zaključil. Domači so hitro odgovorili. Na dolgo podajo Inieste je stekel Neymar, zaključil s težkim polvolejem, a meril točno v dobro postavljenega Lópeza. 

V 56. minuti je Ramosa zamenjal "pravi" zadnji vezni Asier Illarramendi in sadovi te poteze so bili kmalu vidni. Ob pomoči Modrića je Illara odvzel žogo Iniesti na polovici domačih, Hrvat je z globinsko podajo našel vtekajočega Ronalda, Portugalec je z levico lepo meril v bližnji kot, Valdés pa je bil kos nalogi in je žogo odbil v kot. Tudi po le-tem je Real zapretil, toda brez nevarnejšega strela. Namesto Bala je po dobri uri igre vstopil Benzema in Real je začel dominirati na zelenici Camp Noua. V tej sezoni pri navijačih Los Blancos nepriljubljeni Francoz je v 72. minuti silovito sprožil z razdalje in s svojim projektilom zadel prečko, tako da mu je le nekaj centimetrov zmanjkalo, da bi se z eno potezo spet prikupil madridskim navijačem.

Alexis Sanchez Neymar Busquets Barcelona Real Madrid Liga BBVA Španija liga prve | Avtor: EPA EPA

Alexis odločil z mojstrovino

V 70. minuti je namesto Cesca vstopil Alexis Sánchez, pet minut kasneje pa je Ancelotti potegnil svojo zadnjo potezo, ko je Di Marío nadomestil s Jeséjem. Tudi Martino je reagiral, rahlo nerazpoloženega Iniesto je zamenjal z Alexom Songom. V teh trenutkih je Barcelona spet zaigrala bolje in nekajkrat ogrozila gol Madrida. Nadgradnja te igre je prišla v 78. minuti, ko je Sánchez stekel v protinapad, se umiril, nato pa z izjemnim lobom z okrog 20 metrov ugnal gostujočega čuvaja mreže za podvojitev prednosti.

Zadnjo možnost za povratek v srečanje je za Real splavala po vodi v 86. minuti. Benzema je z lepo podajo v "stoodstotno" priložnost spravil Khediro, Tunizijec z nemškim potnim listom pa je streljal precej preslabo, ko je bil sam pred Valdésom in slednjemu omogočil obrambo. Zato pa je bil v 90. minuti bolj natančen rezervist Jesé, ki je v protinapadu po podaji Ronalda prišel sam pred vrata in z nizkim strelom premagal domačega vratarja, ki bi lahko posredoval bolje. A to je bilo tudi vse in Barcelona je z zmago (2:1) prednost pred Realom na vrhu lestvice povišala na šest točk.

Španska liga, 10. kolo:

Rayo Vallecano : Valladolid 0:3 (0:2)
Ebert (31), Guerra (40), Larsson (48)

Málaga : Celta Vigo 0:5 (0:2)
Lopez (6, 64), Fernandez (23), Nolito (73), Charles (81)

Barcelona : Real Madrid 2:1(1:0)
Neymar (18), Sánchez (78); Jesé (91)

Barcelona: Valdés; Alves, Piqué, Mascherano, Adriano; Busquets, Xavi, Iniesta (od 75. Song); Messi, Fàbregas (od 70. Sánchez), Neymar (od 84. Pedro).
Na klopi: Pinto, Montoya, Puyol, Roberto.

Real Madrid: López; Carvajal, Varane, Pepe, Marcelo; Ramos (od 56. Illarramendi), Khedira, Modrić; Bale (od 61. Benzema), Di María (od 76. Jesé), Ronaldo.
Na klopi: Casillas, Arbeloa, Coentrão, Isco.

Sodnik: Alberto Undiano Mallenco (Pamplona).

Elche : Granada 0:1 (0:1)
Iturra (26)

Levante : Espanyol 3:0 (1:0)
El Zhar (25/11-m, 51), Diawara (27)

Sevilla : Osasuna 2:1 (0:0)
Rakitić (55), Samperio (75); Riera (87)
RK: Damià (35/Osasuna)

Villarreal : Valencia 4:1 (2:0)
Uche (17), Pérez (22), Dos Santos (50, 84); R. Costa (63)
Dos Santos (Villarreal) je v 49. minuti zapravil enajstmetrovko. 
Jokića (Villarreal) ni bilo v ekipi.

Real Sociedad : Almería 3:0 (1:0)
Griezmann (13, 50), José Ángel (55) 

Atlético Madrid : Real Betis 5:0 (1:0)
Torres (1), Villa (53, 57), Costa (65), Gabi (90)

Ponedeljek ob 23.00:
Getafe - Athletic Bilbao

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.