Šport > Nogomet
43 ogledov

Prvi vtisi so dobri, manjkala le pika na i

slovenija, makedonija Anže Petkovšek
Slovenska nogometna reprezentanca je v relativno novi podobi opravila prva testa. V Kopru je premagala Makedonijo, v Belfastu pa izgubila proti Severni Irski.

V slovenskem taboru so s prikazanim zadovoljni, zavedajo pa se, da jih čaka še veliko dela. Želijo si več poguma v napadu, povezanosti v tem delu igre, pa tudi več agresivnosti.

Slednje pogreša predvsem steber obrambe Boštjan Cesar: "Ne smemo se sami pokopati. Takšne napake smo delali že v prejšnjih kvalifikacijah. Lahko pa rečem, da so fantje dobro odigrali. Natančneje jih bo analiziral selektor Srečko Katanec, ampak vsak, ki je dobil priložnost, jo je izkoristil. Mlajši so prišli v 'mlin', seveda pa rabijo še kilometrino. Na vsakem treningu in tekmi moramo biti stoodstotni. Malo pogrešam konkretnost in agresivnost, kar nas je krasilo vrsto let. To moramo dvigniti za nekaj odstotkov."

V tem obdobju je glavna naloga v reprezentančnem taboru ekipo čim bolje pripraviti za septembrski začetek kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2018. Cesar ima jasno izdelan pogled o tem, kaj bi bile za Slovenijo uspešne kvalifikacije v družbi Anglije, Škotske, Slovaške, Litve in Malte. "Uspešne bodo, če bomo šli na SP. Pokazali smo, da se lahko z vsakim kosamo, lahko marsikoga presenetimo, treba pa bo dobivati točke proti neposrednim tekmecem za preboj na prvi dve mesti. To je želja nas vseh," še meni Cesar.

V napadu manjka povezanost, potenciala na pretek

Eden od izkušenejših v ekipi je tudi Valter Birsa, ki opozarja, da bo treba še veliko delati. "Treba je čim prej uigrati ekipo, da bomo na začetku kvalifikacij čim boljši. Po teh dveh tekmah lahko rečem, da sem dobil pozitiven vtis. Potencial za naprej je in ob pravem delu se lahko iz tega razvije marsikaj dobrega," pravi Birsa.

Eden tistih, čigar čas šele prihaja, je Benjamin Verbič. Ta je predvsem na tekmi proti Severni Irski pogrešal piko na i v napadu. "Tam se še lovimo, spoznavamo. To bomo izpilili na treningih. Malce prehitro je sicer govoriti o tem, kaj nam najbolj manjka. Mogoče manjka prav ta povezanost med igralci v napadu. Ampak tudi to bo prišlo s tekmami," je prepričan Verbič.

Naslednja tekma bo konec maja, prav tako prijateljska, in sicer v gosteh pri Švedski. "Švedska je močnejša reprezentanca od Makedonije in Severne Irske. Še enkrat bomo poskušali igrati po tleh, všečno, tako kot smo vadili na treningih," meni Verbič, ki je zadovoljen z izborom tekmecev za prijateljske tekme.

Pogrešajo Kampla, Berića in Šporarja

"Mislim, da je selektor dobro izbral tekmece. Švedska je dobra ekipa, tudi moji soigralci iz Koebenhavna so trije, štirje reprezentanti. Vemo pa, da je tam glavni šef Zlatan Ibrahimović. Mi se bomo pripravili, tekma bo težka, ampak smo tehnično bolj podkovani. Tudi proti Severni Irski in Makedoniji smo pokazali, da smo dominantni, da imamo radi žogo. Izboljšati pa se moramo v fazi napada, pokazati moramo več 'jajc'," je odločen nekdanji nogometaš Celja, ki se veseli tudi vrnitve poškodovanih Kevina Kampla, Roberta Berića, Andraža Šporarja ...

"Kevin je bil v prejšnjih kvalifikacijah gonilna sila, nadziral je prehod iz obrambe v napad. Mislim, da sveži obrazi lahko temu še nekaj dodamo. Videlo se je, da nam je manjkal kanček kreativnost v napadu. Ko se vrnejo Kevin, Berić, tudi Šporar, bo to mogoče malce drugače," je zaključil Verbič.

Komentarjev 1
  • Avatar olor
    olor 19:56 29.marec 2016.

    Da zastreljaš enajstmetrovko pa baje tako izkušen igralec? Sramota!