Šport > Nogomet
28 ogledov

Punker, ki mu srce bije za River

Lucas Horvat se na Ptuju počuti zelo domače. Žurnal24 main
Argentinski Slovenec Lucas Mario Horvat že četrto sezono nastopa za Dravo s Ptuja. V našem nogometu se je dobro znašel, vendar je kljub temu še bolj gavčo kot pa Janez.

Če pogledamo reprezentanco svoje sosede Hrvaške, vidimo, da diaspora prispeva levji delež igralcev za sestavo "ognjenih". Pri nas je drugače. Čeprav smo imeli argentinskega Slovenca celo na čelu vlade, pa v reprezentanci tak še ni zaigral. Iz diaspore sta se do izbrane vrste prebila le nemška legionarja Rajko Tavčar in Rudi Istenič, na prvega Argentinca pa še čakamo.

Najbližje nastopu za Slovenijo je bil do sedaj Lucas Mario Horvat, 22-letnik doma iz Buenos Airesa, ki že četrto sezono nastopa za našega prvoligaša Laboda Dravo s Ptuja. Simpatičnega mladeniča smo obiskali v mestu kurentov in z njim pokramljali o življenju na sončni strani Alp.

Lucas pred ptujskim stadionom, ki je postal njegov drugi dom. © Žurnal24

 
Legionar v cerkvi
"Prvič sem bil v Sloveniji leta 2002. Prišel sem z ekipo argentinskih izseljencev, ki prihaja v Slovenijo vsaki dve leti. Tako smo leta 2002 prišli igrat turnir proti slovenskim izseljencem iz drugih držav. Bili smo prvaki, jaz sem imel 16 let in takrat je prišlo do prvih vprašanj, če bi bil morda pripravljen ostati tu. Takrat tega nisem preveč resno jemal, saj sem bil še premlad in sem še igral za Argentinos Juniors. Ko pa sem kasneje odšel v River Plate in se ob silni konkurenci nisem prebil do članskega moštva, je bilo drugače. Leta 2004 sem spet za dva tedna prišel z Argentinci v Slovenijo in ostal. Pristal sem pri Factorju, ki je takrat igral v drugi ligi, " je svoje prve stike z deželo svojih prednikov in podrobnosti svojega prihoda v Sloveniji razložil Horvat.

Pred prihodom na Štajersko je torej živel v prestolnici, kjer pa mu ni bilo tako všeč. "V Ljubljani nisem živel v središču mesta, pač pa v cerkvi v Šentjakobu. Ko me je agent pred prihodom v Slovenijo spraševal, kje bi živel, sem izrazil željo, da bi poiskali kakega Argentinca, saj nisem znal jezika. Nisem pa hotel živeti sam v hotelu. Zato sem živel pri duhovniku Toniju Burji. Ko nisem igral nogometa, sem pomagal. Recimo kosil travo."

Danes mu slovenščina ne povzroča več težav. Prej je bilo drugače. © Žurnal24

 
Po Ljubljani in drugi ligi pa je sledil resnejši nogomet. "V Factorju sem igral leto in pol. Potem pa je prišel na preizkušnjo v Dravo Javier Grbec in sem šel z njim. Najprej sem šest mesecev na Ptuju igral kot posojen igralec Factorja in se kasneje uveljavil ter podpisal štiriletno pogodbo, ki mi velja do leta 2010."

 

Punkroker

V prostem času Lucas veliko poslušam glasbo. Najraje ima pankrok in skupino The Ramones.

Jezika sicer prej ni obvladal. Tudi o Sloveniji ni imel nikakršnega predznanja. "Moja stara starša sta v Argentino odšla med drugo svetovno vojno, moja mama in oče sta tako že rojena v Argentini. Tu imam neke sorodnike v Beli krajini. Pred prihodom sèm nisem znal nič slovensko, čeprav moja starša govorita slovensko," pravi Lucas in dodaja: "V Argentini se Slovenci sicer veliko družijo, govorijo slovensko, imajo tudi slovenske šole. Ampak jaz se nisem zadrževal v teh krogih."

Horvatova družina se v Argentini sicer ukvarja z zanimivim poslom. "Doma imamo slaščičarno. Smo nekje družina iz srednjega sloja. Torte ne znam speči. Jaz sem samo jedel," se zasmeji Lukas, sicer velik navijač kluba River Plate . Ali ljubezen do tega kluba izhaja iz družine?

Ekipa njegovega srca je River. © Žurnal24

 
"Ne. Mama sicer goreče navija za River. Oče in eden od mojih dveh bratov pa navijata za Racing. Jaz sem pa že od malega navijal za River. Bil sem nor navijač. Hodil sem tudi na tekme, predvsem takrat, ko sem bil član kluba in sem lahko prihajal zastonj. Vzdušje na tekmah je neverjetno. Kožo imaš kot 'kura'," nekoliko po svoje kurjo polt formulira Dravin vezist, ki je od nekdaj stavil na Pabla Aimarja , všeč pa mu je bil tudi Ariel Ortega . V slovenski ligi ga je najbolj navdušil Zoran Pavlovič .

Zaradi svojega argentinskega idola je nekaj časa zavzeto spremljal tudi dogajanje v Valencii . "Ko je bil Aimar v Valencii sem precej spremljal ta klub, pa tudi največje klube. Predvsem sem navijal za Real Madrid, ko je igral zanj Zidane. Tako bom rekel: Maradona je bog, potem pa pride za njim Zidane," se zasmeji Lucas, ki se je na Slovenijo že dodobra navadil. Ima tudi slovensko dekle, v katerega je srečno zaljubljen kako leto in pol.

 

Drugi legionarji

Sunday Amusan
Juninho
Marcos Tavares

"Življenje tu mi je všeč. Je zelo mirno. Lahko se ob devetih zvečer sprehajaš okoli pa ti ne bo nič. Pri nas je precej bolj nevarno," razloži Horvat, ki je v Argentini končal ekonomsko šolo. Na vprašanje o morebitnih znanih soigralcih odgovori: "Ko sem bil pri Riverju sem treniral skupaj s Higuainom, ki je zdaj pri Realu. Pa nekajkrat tudi z Buonanottejem, ki pa je mlajši. O njem se zdaj veliko govori," je pogovor zaključil Nano ali pritlikavec, kot so ga včasih klicali bratje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.