Šport > Nogomet
37 ogledov

Ramos ni bil prvi, ki je streljal pod oblake

Ronaldo Real Madrid Bayern München Liga prvakov polfinale povratna tekma enajstm EPA
Enajstmetrovke. Loterija, ki bi jo mnogi najraje izbrisali iz nogometa, spet drugi pa uživajo v adrenalinskem spektaklu. Uživajo tudi tisti, ki na koncu zmagajo, medtem ko lahko zgrešena enajstmetrovka usodno zaznamuje kariero posameznika. Vprašajte Roberta Baggia.

"Tisti, ki zgrešijo enajstmetrovko, so tisti, ki imajo 'jajca', da jih sploh izvedejo." - trener Reala José Mourinho po sredinem porazu proti Bayernu

Ko gre za izvajanje enajstmetrovk, na pritisk nista imuna niti najboljša igralca na svetu. Tako Cristiano Ronaldo kot Lionel Messi sta za Barcelono in Real Madrid na polfinalnih tekmah Lige prvakov zapravila verjetno usodna strela z enajstih metrov, ki prav gotovo ne bosta zadnja v njunih sicer bleščečih karierah. Gotovo pa ju porazna večera ne bosta zaznamovala tako kot naslednjih nekaj nesrečnikov.

1. Roberto Baggio (finale svetovnega prvenstva 1994)

Italijanski zvezdnik Roberto Baggio se je z zgrešeno enajstmetrovko leta 1994 vpisal v nogometno folkloro, potem ko je njegov strel v finalu svetovnega prvenstva zletel visoko čez prečko in prinesel naslov Braziliji. Za Italijo sta že pred Baggiovim strelom zgrešila Franco Baresi in Daniele Massaro, a v spominu vseh je kljub vsemu ostal Baggio. "Zlati repek" bi z zadetkom prisili Brazilce, da bi morali za končno zmago zadeti še eno enajstmetrovko, a je žogo poslal visoko prek vrat Cláudia Taffarela, Južnoameričani pa so se lahko veselili svojega četrtega naslova.

2. Martin Palermo (Copa America 1999)

Sicer najmanj "pomemben" od vseh naštetih zgrešenih enajstmetrovk si dosežek Argentinca Martina Palerma vsekakor zasluži vsaj častno omembo. Kdaj veš, da ni tvoj večer? Ko zgrešiš kar tri enajstmetrovke! Prav to se je zgodilo Palermu, ki je proti Kolumbiji zapravil ne ene, ne dveh, ampak kar tri strele z bele točke, Argentina pa je neslavno izpadla iz nadaljnjega tekmovanja na Copi Americi.

3. David Beckham (četrtfinale evropskega prvenstva 2004)

Zlati deček angleškega nogometa David Beckham je imel na evropskem prvenstvu leta 2004 idealno priložnost, da "izžene hudiča", ki se je naselil v njegove nogometne čevlje pri izvajanju enajstmetrovk. Beckham je namreč pred četrtfinalno tekmo proti domačinom Portugalcem zgrešil dva zaporedna strela z 11 metrov: proti Turčiji (ko mu je zdrsnilo) in Franciji (Fabien Barthez mu je strel ubranil), tudi v četrtfinalu pa ni bil njegov večer. Pri izvajanju enajstmetrovk je kot prvi angleški strelec grdo zgrešil, Anglija pa je na koncu izpadla iz tekmovanja.

4. David Trezeguet (finale svetovnega prvenstva 2006)

Finale svetovnega prvenstva v Nemčiji je sicer povsem zaznamovala znamenita "čelna" Zinedina Zidana, ki je moral zaradi udarca v prsni koš Marca Materazzija z rdečim kartonom zapustiti igrišče, a izvajanje enajstmetrovk ni bilo nič manj dramatično. Po golih izključenega Zidana in provokatorja Materazzija so zmagovalca odločili streli z bele točke, kjer je edinega zapravil napadalec David Trezeguet. Žoga se je od prečke Gianluigija Buffona odbila nazaj v igrišče, nezgrešljivi Italijani pa so slavili z golom branilca Fabia Grossa.

5. John Terry (finale Lige prvakov 2008)

Angleži zgodovinsko niso najboljši izvajalci najstrožjih kazni, teorija pa se je potrdila tudi v finalu Lige prvakov leta 2008, ko bi Chelseajev kapetan John Terry z golom prinesel premierni evropski naslov svojemu klubu. Modri so z brezhibnim izvajanjem enajstmetrovk proti Manchestru Unitedu vodili vse do zadnjega, petega strela (za United je zgrešil Cristiano Ronaldo), ko je Terryju v usodnem trenutku zdrsnilo, žoga pa je zadela okvir gola Edwina van der Sarja. United je kasneje slavil po zaslugi nizozemskega vratarja, ki je ubranil strel Nicolasu Anelkaju.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.