Šport > Nogomet
26 ogledov

Razdrh: "Imamo boljšo osnovo kot Maribor"

Olimpija Koper Andrej Razdrh Prva liga slovenska liga prvenstvo Karapetrovič Saša Despot
Slovenski nogomet se prebuja iz zimskega spanca. In prebudil se bo v stilu - z dvema derbijema med ljubljansko Olimpijo in Mariborom, ki bosta v soboto in naslednjo sredo odigrala zaostali tekmi četrtfinala Pokala Slovenije. Trener zeleno-belih Andrej Razdrh je pred derbijem napovedal, da bi lahko Olimpija kmalu postala resen konkurent vijoličastim.

Nogometaši Olimpije Ljubljane so pred tekmama sezone proti Mariboru po besedah trenerja Andreja Razdrha "pobegnili" v Novigrad, kjer se na naravni travi pripravljajo na ključna večna derbija, ki bi jim lahko prinesla uvrstitev v polfinale Pokala Slovenije in nadaljevanje bitke za šele prvo večjo trofejo v nekajletni zgodovini kluba.

Razdrh je po prihodu na zeleno-belo klop z zgodovinskim nizom zmag popeljal zmaje do drugega mesta, na svojem prvem derbiju v Ljudskem vrtu pa po antologijski predstavi vratarja Aleksandra Šelige tesno izgubil. Vrhničan pred sobotno tekmo v Stožicah ni želel razkriti, ali bo Šeliga namesto Elvisa Džafića tudi tokrat njegova številka ena.

Po mnenju nekdanjega mladinskega trenerja Interblocka in Olimpije ima njegov trenutni klub z mladimi fanti boljšo osnovo kot večni tekmec iz štajerske metropole. Razdrh meni, da bi lahko, če bi Olimpiji uspelo zadržati mlado jedro ekipe, v roku dveh let bitka za slovenski vrh postala še kako zanimiva.

"Lažja pot do lovorike"

"Čakajo nas tri tekme z Mariborom, trije derbiji. Sicer bosta prvi dve tekmi specifični, saj gre za četrtfinale pokala. Situacija je res specifična. Ti tekmi imata takšno težo, da so bile celotne priprave namenjene temu, da bi bili maksimalno pripravljeni že na prvi tekmi. Prva tekma bo v Stožicah in treba bo igrati pametno, saj šteje samo rezultat. Igrata se dve tekmi. Objektivno moram reči, da mi dobro pripravljeni čakamo na prvo tekmo.  Smo povsem mirni in vemo, kakšen nasprotnik nas čaka," je na sredini novinarski konferenci v hotelu Lev dejal Razdrh.

Mejač Omladič Maribor Olimpija Ljubljana večni derbi Prva liga | Avtor: Saša Despot Saša Despot
"Mislim, da smo stoodstotno osredotočeni predvsem na prvo tekmo, po njej pa bomo razmišljali o drugi. Še enkrat poudarjam – kar je bilo v naši moči, smo storili maksimalno. Maribor pričakujemo v dobrem fizičnem stanju. Mi smo na začetku tedna praktično pobegnili v Novigrad. To so ogromne težave za delo. Naravna trava, 12 dni spanja, potem spet umetna trava, nato znova naravna v Splitu, spet tukaj umetna trava … V Sloveniji oziroma v okolici ni igrišča, kjer bi lahko trenirali, zato smo pobegnili v Novigrad. Zahvaljujem se tudi vodstvu, ki nam je to omogočilo. Enostavno nam je bilo vse omogočeno, da v najboljšem stanju pričakamo Maribor. To je neka lažja pot do osvojitve lovorike kot v prvenstvu. Vemo, kakšno je trenutno stanje na lestvici, vendar je pokal specifično tekmovanje. Ne bom rekel, da se dogajajo presenečenja, saj je derbi le derbi. Naš osnovni cilj je osvojitev pokala in naredili bomo vse, da ga uresničimo."

O tem, na koliko odstotkih pripravljenosti je trenutno ekipa Olimpije:

Rekel bom, da če trenutno nismo na sto odstotkih, potem je nekaj narobe, vendar je bilo celotno pripravljalno obdobje nastavljeno tako, da tudi z izborom nasprotnikov nismo imeli lahke tekme. Razen mogoče prve uvodne s Simer Šampionom, vsi ostali nasprotniki pa so bili gotovo na nivoju vrha slovenske lige. Definitivno. To se je v teh tekmah tudi pokazalo. V Španiji smo na trenutke z njimi igrali zelo v redu, bili smo enakovredni nasprotniki tem, rekel jim bom izkušenim evropskim ekipam. Kar se tiče gostovanja v Splitu – vesel sem, da smo naredili to gostovanje, ker še vedno trdim, da Hajduk ni boljša ekipa od teh treh, s katerimi smo igrali v Španiji, vendar, hvala bogu, se je zgodilo nekaj, kar nas je opozorilo na neke napake, ker mi v tistem trenutku še nismo bili na nivoju.  Vse smo analizirali, da se to ne bi več ponavljalo v prihodnje, ne samo na teh dveh tekmah pokala. Moram reči, da so trenutno razlike med posameznimi igralci znotraj moštva – nekateri že zdaj zelo dobro izgledajo, nekateri se temu mogoče še približujejo, ampak enostavno je bilo težko. Umetna trava ni isti šport, kot sem že izjavil. Je riziko za razvoj poškodbe, mi pa dejansko trenutno nismo v stanju, da bi imeli 35 enakovrednih igralcev. Pri nas je neko jedro ekipe znano, tako da smo upali, da ne bo prišlo do poškodb. Kar se tiče treningov, jih ni bilo, zgodile so se na tekmi. Kot sem že omenil, so igralci maksimalno pripravljeni, tako fizično kot psihično, predvsem pa upam, da psihično. Mi v teh dveh tekmah nimamo kaj izgubiti oziroma malce manj kot nasprotnik.

O prednosti Maribora zaradi treniranja na naravni travi v Turčiji:

Ja, mogoče (prednost, op. a.) bo … Če en teden pred tekmo delaš priprave na umetni travi, je stanje katastrofalno, zato smo mi ta teden šli na naravno travo. Od sedmega januarja do 13. februarja nismo mogli vedeti, kdaj bo tu v Sloveniji snežilo, in da nam bodo treningi na naravni podlagi onemogočeni … Ja, morda neka prednost je, ampak jaz mislim, da to ni bistvenega pomena, saj smo mi naredili šest treningov na naravni travi. Kar se tiče podlage, ne bo nobenih težav.

O tem, če si je ogledal kakšen internetni prenos tekem Maribora s priprav:

Takole bom rekel – da bi si prenos po internetu prav ogledali, si ga nismo, ampak imamo nekaj informacij od nasprotnikov, s katerimi so igrali. Maribor je na vseh tekmah ogromno rotiral. Rekel bom, da je verjetno zadnjo tekmo igral v približno tisti postavi, ki je njihova najmočnejša. Mislim, da se zelo dobro poznamo, in da oni ne bodo odstopali od tistega, kar najbolje počnejo. Ni nobenega razloga, da bi prišlo do kakšnega posebnega presenečenja. Mi smo analizirali vse njihove prejšnje in naše medsebojne tekme, tako da mislim, da vemo, kaj nas čaka.

O tem, kaj je Olimpija želela doseči v pripravljalnem obdobju:

Mi se praktično od prvega septembra, ko sem prišel na čelo te ekipe, skušamo držati nekega načina, ki je prinesel rezultate. Pošteno povedano smo jih nekaj dosegli. Imamo tudi različne variante, ampak znotraj tega, da bi bili še boljši od tistega, kar smo postavili, je eden od segmentov gotovo hitrejša igra. Druga zadeva je igra, ki je bolj nevarna za gol, torej po globini. Po drugi strani spet menjava ritma – kdaj umiriti igro, kdaj iti v spremembo tempa. Definitivno zagotavljam, da bomo v drugem delu prvenstva bolj čvrsti, ker smo po strukturi precej nizka in lahka ekipa, ampak to se da spremeniti, na tem delamo, na agresivnosti, in to so tiste osnove. Enostavno želimo držati ta nivo in skušamo iti še naprej.

O tem, če je zadovoljen z razmerami v Novigradu:

Moram še enkrat pohvaliti vodstvo, da nam je to omogočilo, ker je teh sto ali nekaj več kilometrov … Temperatura je druga, igralna površina je OK. Ne more se primerjati s Španijo, ampak omogoča optimalno vadbo, tako da enostavno boljše poteze od te ni. Mi smo zadovoljni, da smo prišli do te situacije, da smo storili vse možno pred to tekmo.

O vprašanju prvega vratarja:

Zanimivo vprašanje … Jaz lahko povem, da imamo najmanj težav na vratarski poziciji. Imamo dva super kvalitetna vratarja, ki lahko v vsakem trenutku stopita na gol. Zaenkrat o tem ne bi govoril. Bolj ali manj je znano, ampak ne vemo, kaj se lahko zgodi danes ali jutri, zato se ne bi rad zarekel ali prinesel kakšne nesreče …

O stanju Nikole Nikezića:

Drugo zanimivo vprašanje. Nikezić trenira, sicer po prilagojenem programu, a kaže bolje, kot ko je bila postavljena diagnoza. Zadeva zaenkrat izgleda pozitivno.

O specifiki priprav na dve pokalni tekmi pred začetkom spomladanske sezone:

Po eni strani je to hendikep. Želel bi si, da bi bila vsaka tekma v prvenstvu takšna. Vse skupaj okrog same tekme, tekma … Težava je, da sta ti tekmi pred začetkom samega prvenstva spremenili načrt nekih klasičnih priprav. Ti dve tekmi bosta vsaj na takšnem, če ne celo na višjem nivoju štirih tekem, ki smo jih odigrali na pripravah. Normalno – dodana vrednost je tudi tekmovalni naboj. Jaz upam, da bo to dobra priprava in odskočna deska za prvenstvo. Med temi tekmami je razlika, med pokalnima in prvenstvom. Se jih veselimo in jih komaj čakamo.

O ciljih do konca sezone:

Vemo, kakšna je situacija. Maribor ima devet točk prednosti in tekmo manj. To je težja varianta. Mi bomo naredili vse, da tekmo za tekmo odigramo najbolje, kot znamo, in da vsako tekmo dobimo. Osnovni cilj je zagotovitev Evrope, če se bo dalo kaj več, če se bo ponudila kakšna večja priložnost – zakaj pa ne? Mi spadamo v vrh slovenske lige in tam moramo biti. Mislim, da ne bo neuspeh iz športnega vidika, če ostanemo na tem mestu, na katerem smo. Petnajst kol je še in ne vemo, kaj bodo prinesla.

O ambicijah navijačev in kluba o lovu za Mariborom:

Moram reči, da če v osnovi pogledam sestavo Olimpijine ekipe, gre za približno deset ali 12 igralcev letnika 94', 93', 92' in tja do 90'. Če pogledamo z neke dolgoročne vizije kluba, imamo boljšo osnovo. Kako to zadržati, ali bomo pri tem uspeli, ali bo šlo to naprej, ali nam bo uspelo dodati kakovostne igralce, ki bodo pomagali tem mladim … Mislim, da bi znala biti v roku leta, leta in pol ali dveh, če bo to ostalo skupaj, to zelo, zelo zanimiva zgodba. Ampak morajo ostati skupaj. Mi si vsi želimo, da bi to samo še izboljševali. Veste, kako je – če gremo skozi zgodovino slovenske lige, noben klub ni dominiral deset let. Stvari se vsake toliko obračajo in upam, da se bodo obrnile v smer Olimpije.

O morebitni tekmi v snegu:

Podlaga v Stožicah je OK. Vprašanje je, kakšna bo  morda bo podobna tisti na reprezentančni tekmi … Je nekaj specifike, ampak tako Maribor kot Olimpija si nekako želita igrati, zato mislim, da velikih sprememb ne bo, če na igrišču ne bo pol metra snega. Menim, da to ne bo moteč dejavnik. Drugi cilji so tako pomembnejši in obe ekipi bosta naredili vse, da gresta v polfinale. Prva tekma je pomembna, verjetno pa ni odločilna, tako da bomo videli, kaj bo v sredo. Mislim, da to ne bo vplivalo.

Pokal Slovenije, zaostali tekmi četrtfinala:

Sobota ob 20.00:
Olimpija Ljubljana - Maribor

Sreda, 27. februarja, ob 18.30:
Maribor - Olimpija Ljubljana

Komentarjev 4
  • vico 19:43 20.februar 2013.

    sssssssssssssss

  • vico 19:42 20.februar 2013.

    ves kaj ti p..pohorska dejstvo je da bote jokal in se tresel kokr ste se pa ne zadnjic...proklet bosanc mal se umiri

  • ljimonad 17:16 20.februar 2013.

    naši nekdanji južni bratje imajo lep pregovor "sanja svinja kukuruz". to velja tudi za tega trenerčak olimpije. da se ne bo jokal ko ga znova v mlin vzamejo štajerci, tako kot to počno že vse zadnje sezone.