Šport > Nogomet
11 ogledov

Razdrh prvič izgubil doma, štirica Mure

Mejač Bale Tottenham Maribor Evropska liga EPA
Aktualni prvak Maribor je pred gostovanjem pri Panathinaikosu povsem razbil Gorico s hat-trickom kapetana Marcosa Tavaresa (6:1). Triglav se je z zmago v Celju prebil na sredino lestvice (2:1), Olimpija Ljubljana pa je na dan smrti svojega nekdanjega trenerja Branka Elsnerja izgubila z Domžalami (1:2). Visoka zmaga Mure 05 proti Rudarju (4:0).

Mariborčani še naprej vztrajno potrjujejo vlogo nespornega favorita državnega prvenstva. V Novi Gorici so kljub pobudi malce "trepetali" v prvem polčasu, nato pa sredi drugega v pičlih treh minutah zabili tri gole, s katerimi so odločili tekmo.

Štajerci so se s 13. zmago utrdili na prvem mestu prvenstvene lestvice, medtem ko Gorici z drugim (domačim) porazom zapored ni uspelo zmanjšati zaostanka za zgornjo polovico klubov, še več trenutno je predzadnja.

Uvod tekme je minil v potrpežljivi igri Maribora, ki se mu je obrestovala v 12. minuti. Po dolgi podaji Dejana Mezge je Goran Cvijanović v kazenskem prostoru spretno sprejel žogo in jo zabil v desni zgornji kot za enega izmed golov leta. Po prvem goriškem poskusu, ko je v 14. minuti mimo desne vrstnice sprožil Dejan Žigon s prostega strela, so bili gosti znova nevarni v 22. minuti.

Strelski šov v drugem polčasu

Po lepi akciji kratkih podaj Agima Ibraimija, Aleša Mertlja in Mezge je žoga prišla do Marcosa Tavaresa, toda zadetek je s pravočasnim posredovanjem preprečil Vasja Simčič, ki je bil uspešen tudi v 37. minuti po poskusu Ibraimija.

Kljub gostujoči prevladi so v 42. minuti domači izid izenačili, potem ko je Matija Širok na desni strani preigral Nejca Potokarja, nato pa z lepim udarcem s pomočjo prečke ugnal še Jasmina Handanovića.

Po umirjenem začetku drugega polčasa in nekaj osvežitvah v ekipi so Mariborčani med 65. in 68. minuti odločili tekmo, saj so zabili kar tri gole. V 65. je Mitja Viler podal pred gol, Ibraimi pa je z drugim strelom matiral Simčiča.

Minuto pozneje je po podaji Mezge z glavo zadel Tavares, v 68. minuti pa je Cvijanović najprej preigral Miho Mevljo, pravočasno žogo oddal do Tavaresa, ki je z roba kazenskega prostora s strelom v desni spodnji kot odločil tekmo.

Olimpija Koper Andrej Razdrh | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V končnici tekme sta piko na i visoki mariborski zmagi z novima zadetkoma postavila še Ibraimi in Tavares. V 84. minuti je Mezga s peto spravil žogo do Ibraimija, ki je žogo poslal v desni kot goriških vrat, minuto pred koncem pa je po novi podaji Mezge znova zabil Tavares in v vsega 23 minutah tako dosegel "hat-trick".

Razdrh prvič izgubil še v Stožicah

Če je bil v prvem kolu v ljubljansko-domžalskem obračunu v Stožicah za zeleno-bele usoden Saša Aleksander Živec, je bil tokrat krvnik Ljubljančanov Rudi Požeg Vancaš, ki je prav tako zadel v končnici tekme za drugo zaporedno zmago Domžal.

Te so zdaj z 31 točkami ujele tretjeuvrščeno Luko Koper, za drugouvrščeno Olimpijo, ki je doživela prvi domači poraz pod vodstvom Andreja Razdrha, pa ob tekmi manj zaostajajo še štiri točke.

Tekma v Ljubljani se je začela umirjeno, tik pred začetkom tekme pa je začetno postavo moral spremeniti gostujoči trener Stevan Mojsilović, saj je zaradi bolečin v hrbtu brez nastopa ostal Ivan Knezović, zamenjal ga je Tadej Rems.

Domači so povedli v 16. minuti. Po avtu z desne strani je žoga v kazenskem prostoru prišla do Nikole Nikezića, ta je bil uspešnejši od Remsa, podal v sredino, kjer je z desetih metrov v desni spodnji kot zadel Andraž Šporar.

Dvanajst minut pozneje bi lahko domači povedli z 2:0, ko se je sam pred Nejcem Vidmarjem znašel Erik Salkić, vendar je bil domžalski vratar uspešnejši. V enakovredni predstavi z malo pravimi priložnostmi so Domžalčani v prvem delu sprožili dva nevarnejša strela, in sicer Marko Kovjenić, ko je v 20. minuti meril malce previsoko s 14 metrov, in Slobodan Vuk v 29. minuti, ko je s 25 metrov sprožil mimo leve vratnice.

Olimpija kaznovana za zapravljivost

Takoj po začetku drugega dela so imeli domači veliko priložnost za povišanje prednosti. Nikezić je prodrl v kazenski prostor Domžal, sprožil proti levemu kotu, Vidmar je žogo preusmeril, ta pa je končala pri Niku Omladiču, ki je zgrešil iz neposredne bližine.

Kazen za zapravljeno priložnost je sledila že v 52. minuti. Dejan Gerič je z roba kazenskega prostora z leve strani sprožil, žoga se je odbila do Slobodana Vuka, ki je s pomočjo vratnice izid izenačil. Pred tem so sicer domači zahtevali prekršek nad Nikezićem (gosti so žogo ukradli na Olimpčijini polovici), ki pa ga Damir Skomina ni dosodil.

Triglav - Wolfsburg | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan
V 57. minuti je znova zagrozila Olimpija, vendar je na koncu veselje Šporarju preprečila prečka, v nasprotnem napadu pa je Slobodan Vuk znova zadel, a bil takrat v prepovedanem položaju, tako da zadetek ni veljal.

Zato pa je obveljal v 81. minuti, ko je po podaji z leve strani, Goran Vuk je preigral dobršen del Olimpijine obrambe, iz bližine Aleksandra Šeligo matiral Požeg Vancaš. V končnici tekme so Ljubljančani pritisnili, a ob strnjeni obrambi gostov niso prišli do nevarnejšega strela.

Triglav že na sredini lestvice

Celjski nogometaši so še drugič zapored z domačega igrišča odšli sklonjenih glav. Po dobrem začetku jih je nato razžalostil Enis Đurković, ki je z dvema goloma Triglavu priigral šesto zmago v sezoni, s katero so Gorenjci vsaj začasno skočili na šesto mesto. Celjani ostajajo peti.

Aluminij prekinil niz porazov

Nogometaši Aluminija so po štirih zaporednih porazih v prvenstveno lestvico znova vpisali točko. Kar 75 minut jim je kazalo še bolje, saj so po zgodnjem zadetku Roberta Kureža vodili. A Koprčani so v drugem polčasu zaigrali precej bolje kot v prvem, imeli kar nekaj priložnosti, a več kot točke jim ni uspelo izvleči. Koper je z 32 točkami na tretjem mestu lestvice, Aluminij pa z 20 na sedmem.

Mura spet med živimi

Mura 05 je nujno potrebovala zmago v boju za obstanek, Rudar Velenje pa je zanjo že tradicionalno neugoden tekmec. Kljub vsemu so Prekmurci tokrat zaigrali odlično in povsem razorožili nemočne goste. Dosegli so četrto zmago v prvenstvu in zaostanek za predzadnjo Gorico ob tekmi manj znižali na pet točk. Toliko prednosti pred Muro ima tudi osmouvrščeni Rudar, ki pa mora odigrati še dve zaostali tekmi.

Pobuda domačih je obrodila sadove v 20. minuti. Predložek v sredino Roka Buzetija je spretni Mate Eterović iz bližine mojstrsko preusmeril v mrežo. Deset minut pred koncem prvega polčasa je Mura zapravila izjemno priložnost za povišanje vodstva, a je po novi podaji odličnega Buzetija Eterović za las zgrešil cilj.

V 37. minuti je Sebastjan Berko igral z roko v svojem kazenskem prostoru, sodnik Matej Jug je dosodil enajstmetrovko, Eterović pa jo je zanesljivo izvedel. Silovito je zadel desni zgornji kot vrat Velenjčanov. Rrazigrana Mura je v 59. minuti povišala vodstvo - po kotu z leve strani je ob drugi vratnici najvišje skočil Fabjan Cipot in z glavo žogo vrnil pred vrata, kjer jo je Jure Travner iz bližine z glavo poslal v nebranjeno mrežo.

Le tri minute pozneje je bilo po izjemni akciji že 4:0. Erik Janža je poslal "v ogenj" Boharja, ki je pritekel pred nemočnega Rozmana in rutinirano zadel desni spodnji kot. Pet minut pred koncem je silovito sprožil Arpad Vaš z dobrih 20 metrov, a je žoga za las zgrešila cilj, minuto pred koncem pa je še eno izjemno priložnost zapravil Bohar, tako da bi bila zmaga tokrat zelo razpoloženih murašev lahko še višja.

Slovenska liga, 19. kolo:

Gorica : Maribor 1:6 (1:1)
Širok (42); Cvijanović (12), Ibraimi (65, 84), Tavares (66, 68, 89)

Celje : Triglav 1:2 (1:1)
Ivanović (7); Đurković (38, 60)

Olimpija Ljubljana : Domžale 1:2 (1:0)
Šporar (16); S. Vuk (52), Požeg Vancaš (81)

Aluminij : Luka Koper 1:1 (1:0)
Kurež (22); Pučko (74)

Mura 05 : Rudar Velenje 4:0 (2:0)
Eterović (18, 36/11-m), Travner (58), Bohar (60)

Komentarjev 1
  • vico 21:27 18.november 2012.

    sam ta skomina pa res ni vredn pol p..mrzle vode.da ga ni sram tako ziveti.sej bo se prsu na mino...