Šport > Nogomet
20 ogledov

Real in Barça: na kolena pred Levante!

Cristiano Ronaldo Real Madrid
1/15
Reuters
Prvič v 102 letih zgodovine kluba je skromni Levante prevzel vodstvo na vrhu španske lige. Neverjetno, toda resnično - klub z 20 milijoni evrov velikim proračunom nadaljuje s sanjskim pohodom po La Ligi, kjer vodi pred velikanoma Realom Madridom in Barcelono. Rdeče-modri so se na vrh povzpeli z zmago nad lokalnimi rivali Villarrealom (3:0).

Vratar Gustavo Munúa (33 let), branilci Juanfran (35), Sergio Ballesteros (36), Nano (31) in Javi Venta (35), vezisti Juanlu (31), José Javier Barkero (32), Vicente Iborra (23), Xavi Torres (24), Valdo (30) in napadalec Arouna Koné (27). Sliši se kot malce boljša ekipa iz nedeljske veteranske lige, toda to je prva postava Levanteja, ki je v nedeljo premagala Villarreal in prevzela vodstvo v španski ligi.

Moštvo trenerja Juana Ignacia Martineza je doseglo že šesto zaporedno zmago, Martinez pa z 20 milijoni evrov, kolikšen je proračun kluba, še naprej dela čudeže v skromnem klubu iz Valencie. Za primerjavo: proračun Real Madrida znaša 500 milijonov evrov. Temelje je v lanski sezoni postavil že eden najboljših trenerjev lige Luis García, ki pa se je pred sezono preselil k Getafeju, Martinez pa je ohranil zmagovito formulo, ki je bila v lanski sezoni sicer dovolj le za obstanek, letos pa je "zažgala" La Ligo.

Množica igralcev prek 30 let je pri Levanteju namreč dobila verjetno zadnjo priložnost za igranje na najvišjem nivoju in priložnost so zgrabili z obema rokama: v nedeljo je tako 31-letni Juanlu z dvema goloma potopil predstavnika Španije v Ligi prvakov, Villarreal, za šesto zaporedno zmago in zgodovinski vrh lestvice. Levante je brilliante!

Brez rasizma: Kanouté in Fàbregas že prijatelja

"Pravkar sem zaključil telefonski pogovor s Kanoutéjem in razčistila sva stvari, ki so se zgodile včeraj (v soboto, op. a.). Eden drugega sva prosila odpuščanja in temo zaključila. Zdaj želiva le, da bi se govorilo samo o nogometu," je Barcelonin nogometaš Francesc Fàbregas zapisal na Twitterju, potem ko so se v nedeljo pojavile govorice, da je na sobotni tekmi z rasistično žaljivko užalil Sevillinega napadalca Frédérica Kanoutéja. Spomnimo: Kanouté se je tik pred enajstmetrovko Lionela Messija začel prerivati s Fàbregasom in dobil rdeči karton, preko Twitterja pa dan po tekmi sporočil, da ga je Fàbregas užalil. "Cesc in jaz sva govorila po telefonu. Razložila sva si stvari, sva odrasli osebi, ki vesta, kaj sta včeraj storila narobe. Zaključeno je," je v zadnjem sporočilu zapisal Kanouté. Fabregas mu je na prvotni tvit odgovoril, da ni rasist in da je igral nogomet "z ljudmi s celega sveta, vseh veroizpovedi, slačilnico pa si delim z nogometašem iz Malija (Kanoutéjevim rojakom Seydoujem Keitajem, op. a.). Imam arabski tatu in punco iz Libanona."

Varas zaklenil mrežo

Veliki junak tekme na Nou Campu je bil vratar Seville Javi Varas, ki je z neverjetnimi obrambami paral živce Andresa Inieste, Davida Ville, Cesca Fabregasa in Lionela Messija, katerim je po vrsti ubranil stoodstotne priložnosti. Za nameček je Messiju v 95. minuti ubranil enajstmetrovko, potem, ko je branilec gostov Federico Fazio v svojem kazenskem prostoru nepravilno zaustavil Iniesto. Pri tem je pordečel napadalec Seville Frederic Kanoute, ki se ni mogel sprijazniti s sodniško odločitvijo in najprej Messiju preprečil izvajanje enajstmetrovke, nato pa za vrat prijel še Fabregasa. Prerivanej se ni končalo tudi po izključitvijo Kanouteja. V 97. minuti je moral z igrišča še  Fernando Navarro, ki si je zaradi nevarnega posredovanja nad Pedrom prislužil rumeni karton, ki pa ga je potem, ko je izgubil živce, nadgradil še z enim. Kljub temu, da so gostje tekmo končali z devetimi nogometaši, domov odhajajo neporaženi, Barcelona pa zdaj za Realom zaostaja za točko. "Odigrali smo dobro tekmo. Varas je imel svoj dan, lahko mu le čestitamo za življenjsko predstavo," je bil po tekmi kratek trener Barcelone Pep Guardiola.

Ronaldov hat-trick v 14 minutah

Bogati katarski lastniki Malage so pred sezono v želji, da bi lahko konkurirali "nedotakljivima" Barceloni in Real Madridu za okrepitve porabili lepe denarce. A očitno bodo morali Katarci počakati vsaj še kakšno leto, preden bodo konkurenčni v zadnjih letih daleč najboljšima španskima ekipama. Real je v soboto namreč v gosteh brez večjih težav v gosteh ugnal Malago s 4:0. Galaktiki so vse štiri zadetke zabili v razmaku 27 minut (Higuain, hat-trick Cristiano Ronaldo) in še pred koncem prvega polčasa že razrešili vse dvome o zmagovalcu.

Real je svoj šov začel v 11. minuti, ko je po podaji Angela di Marie zadel v zadnjem času izjemno razpoloženi Gonzalo Higuain. V 24. minuti je di Maria prispeval novo podajo, ki jo je tokrat izkoristil Cristiano Ronaldo. Portugalec je štiri minute kasneje zadel še drugič, potem ko je žogo v mrežo z diagonalnim strelom poslal iz roba kazenskega prostora. Najlepše pa je CR7 prihranil za konec - di Maria je izvajal kot in žogo poslal na glavo Sergia Ramosa, ki je le podaljšal do Ronalda. Slednji pa je mojstrsko zadel s peto in zabil svoj prvi hat-trick v letošnji sezoni.

Svoje priložnosti so imeli tudi domači, blesteli so predvsem v drugem polčasu, ko je Real očitno zadovoljen z vodstvom s 4:0 občutno popustil. Real je nekajkrat z odličnimi obrambami rešil Iker Casillas, ob strelu Santija Cazorle v 49. in Sebastiana Fernandeza v 78. minuti pa je žogi pot v mrežo preprečila prečka. Real je z zmago vsaj začasno tudi prevzel vodstvo na lestvici.

Španska liga, deveto kolo:

Racing Santander : Espanyol 0:1 (0:0)
Garcia (59)

Sporting Gijon : Granada 2:0 (2:0)
Barral (6), Castro (42)

Málaga : Real Madrid 0:4 (0:4)
Higuaín (11), Cristiano Ronaldo (24, 28, 38)

Barcelona : Sevilla 0:0
Messi (Barcelona) je v 90. minuti zapravil enajstmetrovko.

Real Betis : Rayo Vallecano 0:2 (0:0)
Bangoura (80), Koke (88/11-m)

Real Sociedad : Getafe 0:0

Atlético Madrid : Mallorca 1:1 (1:1)
Falcao (43/11-m); Hemad (2/11-m)

Osasuna : Zaragoza 3:0 (3:0)
Garcia (18), Nino (27), Nekounam (30)

Valencia : Athletic Bilbao 1:1 (0:0)
Soldado (89); Muniain (72)

Villarreal : Levante 1:3 (0:2)
Juanlu (16, 43), Koné (58)

Komentarjev 1
  • Nejc Roškar 21:06 23.oktober 2011.

    http://www.powerplaymanager.com/r773870Ce koga zanima super manager, kjer lahko izberes hokej ali nogomet in se pomeris z ljudmi iz celega sveta.