Šport > Nogomet
17 ogledov

Real brez Ronalda iztržil ugoden izid

(Manchester City - Real Madrid)
1/15
EPA
Real Madrid je ob odsotnosti prvega strelca tekmovanja Cristiana Ronalda na prvi polfinalni tekmi Lige prvakov remiziral z Manchester Cityjem (0:0). V sredo se bosta v drugem polfinalu pomerila Atlético Madrid in Bayern München.

Španski in angleški nogometni velikan sta pred prvo polfinalno tekmo najelitnejšega klubskega tekmovanja na stari celini odigrala le dva medsebojna obračuna v evropskih tekmovanjih, oba v skupinskem delu Lige prvakov v sezoni 2012/2013. Srečanje v Madridu se je končalo zmago kraljevega kluba, tekma v Manchestru pa z neodločenim izidom.

Meščani so z uvrstitvijo med najboljše štiri zabeležili sploh prvi nastop v polfinalu Lige prvakov, Real jih je zbral rekordnih 27. Galaktiki so v polfinalu nazadnje slavili v sezoni 2013/2014, ko so pod vodstvom Carla Ancelottija tudi osvojili jubilejno deseto lovoriko.

Pred začetkom tekme je odjeknila novica, da v ekipi gostujočega stratega Zinedina Zidana ni Cristiana Ronalda, ki okreva po poškodbi stegenske mišice. Portugalca je v začetni postavi (4-3-3) ob Garethu Balu in Karimu Benzemaju zamenjal Lucas Vazquez. Dani Carvajal je dobil prednost pred Danilom, v osrčju zvezne vrste pa je zaigral Casemiro.

V obrambni vrsti Manchster Cityja (4-2-3-1) je znova Vincent Kompany, vrnila sta se tudi Bacary Sagna in Gael Clichy. Ob Fernandu je v sredini zaigral Fernandinho. V konici napada je pretil Sergio Agüero, ki so mu podporo nudili Kevin de Bruyne, David Silva in Jesus Navas.

Madridčani so kljub odsotnosti prvega zvezdnika hitro pritisnili proti vratom domače ekipe. Nevaren prodor Bala je zaustavil Clichy. Uvodne minute je zaznamovala hitra igra na obeh straneh. Spretni Benzema je izsilil prekršek Otamendija, ki je imel srečo, da ni dobil rumenega kartona.

Soliden predložek Clichyja v gostujoči kazenski prostor je razčistil Keylor Navas. Fernandinho si je zaradi starta s podplatom prislužil opomin glavnega sodnika. Tako domači kot gostujoči nogometaši so v napadu preveć grešili in nobena od ekip si v prvih minutah ni priigrala vidnejše priložnosti.

Prodor meščanov po desni je vodil Jesus Navas, ki je poslal natančen predložek pred Navasova vrata, kjer pa ni bilo nobenega nogometaša Cityja. Pregrobo za okus glavnega sodnika je igral tudi Casemiro, ki jo je prav tako odnesel z opozorilom.

Modrić je ukradel žogo in z domiselno podajo zaposlil Bala, ki je iz težkega položaja izvlekel predložek, a City se je ubranil ter nemudoma krenil v napad. De Bruyne je s hitrim protinapadom presenetil Realovce in ''pokasiral'' Pepejev komolec, česar pa sodnik ni videl. Belgijcu je žogo izbil Casemiro. City je dobival dvoboje na sredini, goste pa je reševal razpoloženi Modrić. Bale je pobegnil Clichyju in s slabšo nogo podal proti Benzemaju, a je žogo odbil Kompany. Neuspešno je preigraval tudi Vazquez.

V dvoboju Agüera in Pepeja jo je bolje odnesel slednji in Navas je žogo odbil. Branilec Reala je že v naslednj akciji namerno podrl De Bruyna in športno sprejel pričakovani rumeni karton. Domači so imeli v nekaj minutah na voljo dva prosta strela, ki v rezultatskem smislu nista pomenila veliko, a prevlada Cityja je bila očitna.

Pritisk sinjemodrih se je stopnjeval, a gostujoči vratar ni imel veliko dela. Real je uspel umiriti tempo in nič ni kazalo, da bi katera ekipa lahko povedla. Porumenel je Silva, ki mu ni preostalo drugega, kot da zruši Bala.

Silva je pri tem očitno utrpel poškodbo mišice in moral z igrišča, zamenjal ga je Kelechi Iheanacho. Real je v zaključku polčasa pritiskal za vodilni zadetek. Bale je v 44. minuti priigral šele drugi kot za gostujočo ekipo, slabo pa ga je s podajo na prvo vratnico izvedel Kroos. Benzema, ki ni bil v pravi formi, je v 45. minuti grdo zgrešil po natančni podaji Ramosa.

Pred začetkom drugega polčasa je namesto Benzemaja vstopil Jesé Rodriguez. Galaktiki so po padcu Bala, ki se je bolj kot karkoli drugega spotaknil sam, zahtevali najstrožjo kazen, a se Cuneyt Cakir ni pustil prepričati. Pred tem je prek vrat meril Agüero.

Kroos se tako kot v zaključku prvega dela ni izkazal s podajo iz kota in galaktiki so zapavili še eno žogo. Bledo sliko domače ekipe je popravil Modrić s podajo do Marcela. Poskus Brazilca, da bi našel Jeséja, je preprečil Kompany. Po četrtem kotu Reala je do strela z glavo prišel Ramos, a žoga je letela naravnost v naročje Harta. 

Pestre uvodne minute drugega dela so se nadaljevale in dišalo je po zadetku, ki bi srečanje nedvomno obrnil na glavo. Končni izid brez doseženega gola bi bržkone podpisala oba trenerja. Real bi bil na povratni tekmi favorit, a City bi z golom na Santiago Bernabéuu naredil velik korak k uvrstitvi v finale.

V kazenskem prostoru Reala se je znašel Agüero, ki pa je bil pregrob do Carvajala. Po natanko uri igre je proti vratom Cityja sprožil Marcelo, a namesto mreže zadel Sagnaja. To so bile solidne napadalne minute španskega velikana.

V 71. minuti je po podaji Carvajala odlično skočil Jesé in stresel prečko domače ekipe. City ni krenil v popoln napad, temveč je v zadnje četrt ure krenil nekoliko rezervirano. Real je začutil piložnost in začel vršiti pritisk. Lepo je preigraval Bale, ki bi lahko podal do Vazqueza, vendar je bil preveč sebičen in z levico spožil mimo daljše vratnice.

Valižan je nekaj minut kasneje padel po stiku s Kompanyjem in besno gestikuliral proti sodniku, ki je ostal tiho, udarec iz kota pa je prigral Marcelo. Do strela je prišel Casemiro, gol pa je s fantastično reakcijo preprečil Hart.

Minute Reala so trajale naprej. Bale je s postega strela zadel živi zid, po podaji iz kota pa je neverjetno priložnost zapravil Pepe, čigar strel iz neposredne bližine je ustavil domači vratar.

Carvajal je v 92. minuti prekinil napad De Bruyna in prejel rumeni karton. City je imel na voljo poslednji strel na tekmi. Belgijec je sprožil neposredno proti vratom, izkazal se je Navas. Sledil je kot za domače, a Real je uspel izbiti in ostalo je pri 0:0.

Liga prvakov, polfinale, prva tekma:

Manchester City : Real Madrid 0:0 (0:0)

Začetni postavi:
Real Madrid: Navas; Carvajal, Pepe, Ramos, Marcelo; Modrić, Casemiro, Kroos (od 90. Isco); Bale, Benzema (od. 46 Jesé), Vazquez
Manchester City: Hart; Sagna, Otamendi, Kompany, Clichy; Fernando, Fernandinho; Navas (od 77. Sterling), De Bruyne, Silva (od 41. Iheanacho); Aguero

Komentarjev 1
  • Žurnalček 21:52 26.april 2016.

    Ma koji me kurac briga južnjaki na Žurnalu fuzbal enih tujih klubov in še reportaža na polčasu ! Zginte na jug , pa tam dajajte fuzbal na prvo stran ! Ne poveste pa kolko je rezultat hokeja , sedaj ...prikaži več je 21.50 , pa nić o tem, za ta prave SLOVENCE najbolj priljubljenem športu !