Šport > Nogomet
7 ogledov

Real Madrid: Tovarna denarja

Real Madrid: prvi v španskem prvenstvu, prvi na lestvici bogatašev Žurnal24 main
Priznana revizorska hiša Deloitte & Touche je predstavila spisek dvajsetih evropskih nogometnih klubov, ki so imeli v finančnem letu 2007 najvišje prihodke. Že tretjič zapored je na vrhu kraljevi klub iz Madrida.
 

Desterica najbogatejših

1. Real Madrid 351 milijonov evrov
2. Manchester United 315.2
3. Barcelona 290.1
4. Chelsea 283.0
5. Arsenal 263.9
6. AC Milan 227.2
7. Bayern Munchen 223.3
8. Liverpool 198.9
9. Inter 195.0
10. AS Roma 157.6

Ena izmed najbolj priznanih revizorskih hiš na svetu, Deloitte & Touche , je med poznavalci nogometa poznana predvsem po t.i. "Money League", ki že vse od leta 1996 sestavlja spisek nogometnih klubov z najvišjimi prihodki. Tako je bilo tudi letos, poročilo za finančno leto 2007 pa kakšnih bolj presunljivih podatkov ne vsebuje. Prvih dvajset klubov je svoje skupne prihodke povečalo za 11 odstotkov in ti zdaj znašajo kar 3.7 milijarde evrov , po ocenah finančnih analitikov pa naj bi ti predstavljali približno 30% celotnega svetovnega nogometnega kolača. Torej, če ste se kdaj spraševali, koliko je vredna nogometna industrija, izračun pokaže, da se skupna vrednost prihodkov svetovnih nogometnih klubov giblje med 11 in 12 milijardami evrov.

Stamford Bridge v Londonu je najdražji stadion na svetu. Navijač Chelseaja tam v povprečju letno pusti več kot 2000 evrov.  © Action Images

 
Deloitte & Touche svoje podatke črpa z letnih finančnih izkazov oziroma podobnih neposrednih ter transparentnih virov. Prihodki so razdeljeni na tri kategorije: komercialni, ki se nanašajo na prihodke iz naslova merchandisinga ter sponzorskih pogodb, prihodki ustvarjene s prodajo televizijskih pravic ter prihodki, katere klubi generirajo s trženjem dogodkov na svojih stadionih (vstopnine, letna članstva itd). Prihodki izključujejo davke na dodano vrednost, zneske pridobljene s prodajo igralcev ter ostale transakcije, ki vsebujejo davke.

Pod drobnogled smo vzeli madridski Real , ki je že tretje leto zapored na vrhu "denarne lige". Kraljevi klub iz Madrida je v sezoni 2006/07 ustvaril kar 351 milijonov evrov prihodkov in je tako ob Manchester Unitedu (315.2 milijona evrov) edini klub, ki je presegel magično mejo 300 milijonov. Čeprav so analitiki finančni uspeh madridskega kluba pripisovali predvsem uspehom na azijskih trgih, kjer je madridski Real predvsem po zaslugi Davida Beckhama (le-ta naj bi Realu v štirih letih prislužil več kot 400 milijonov evrov – op.a) dosegal briljantne finančne rezultate. Z odhodom Beckhama se je sicer trend rasti t.i. komercialnih prihodkov malce ustavil in se v minulem finančnem letu povečal le za 9 odstotkov, kljub temu pa je Real s 136.4 milijoni evrov prihodkov iz tega naslova še vedno najbolj uspešen promotor svoje blagovne znanke. Izdaten del prispevata tudi donosni pogodbi z Adidasom ter spletno stavnico Bwin , ki Realu za oglaševanje na športni opremi plačuje med 25 in 30 milijoni evrov na leto.

Frank Rijkaard morda nad "poziranjem" v Aziji ni najbolj navdušen, a Barcelona je z nekaj prijateljskimi tekmami v Pekingu v dveh tednih zaslužila več kot pet milijonov evrov. © Action Images

 
Veliko težo pri skupnih prihodkih ima tudi donosna sedemletna pogodba s špansko televizijsko mrežo Mediapro, ki je za zakup pravic prenosa tekem kraljevega kluba plačala kar 1.1 milijarde evrov. Pogodbo se bo proporcionalno večala iz leta v leto, že v prvem letu pa je Real s prodajo televizijskih pravic zaslužil 132.4 milijona evrov. V tem segmentu ga prekaša le šesto uvrščeni Milan , ki je s prodajo televizijskih pravic zaslužil slabih 20 milijonov evrov več.

Največ "rezerve" imajo v Madridu s trženjem dogodkov na stadionu Santiago Bernabeu. Čeprav si je v povprečju tekme Reala v španskem prvenstvu lani ogledalo 71.500 gledalcev, Real povprečno od vsakega gledalca letno zasluži "le" 1149 evrov, kar je neprimerno manj od nekaterih angleških klubov. Prednjači Chelsea , ki od svojega gledalca povprečno "izžame" skoraj 2700 evrov, sledita pa Arsenal (2240) in Manchester United z 1800 evri na leto. Na račun trdnega funta in višje kupne moči so cene vstopnic v Angliji z naskokom najdražje v Evropi, od klubov iz velike peterice pa je ogled tekem najcenejši v Nemčiji. Tam si je denimo srečanje Borussie iz Dortmunda (ta je s povprečjem 78.000 gledalcev na tekmo najbolj obiskani evropski klub – op.a) moč ogledati že za pičlih 20 evrov, medtem ko je v Angliji za podobno razkošje treba plačati skorajda petkrat več.

 

Ključ je v infrastrukturi

Analitiki ugotavljajo, da je pomemben kazalec rasti urejena infrastruktura. Arsenal je na račun selitve na Emirates Stadium v letu 2007 izkazal kar 71 milijonov evrov višje prihodke, 1.4 milijarde evrov vredne investicije v času svetovnega prvenstva v Nemčiji pa so posledično poskrbele za to, da ima Nemčiji letos na spisku prvič kar štiri predstavnike. Prav infrastruktura je tudi temeljni kamen spotike v Sloveniji: nejasen položaj glede lastniške strukture stadionov ter zastarela in dotrajana infrastruktura se posledično odražata kot rak rana slovenskih klubov, ki morajo za nameček skorajda v celoti odpisati tudi prisotnost prihodkov na račun prodaje televizijskih pravic.

Madridski Real naj bi po napovedih finančnikov iz skupine Deloitte & Touche še naprej zadržal prvo mesto na lestvici, vendar gre pričakovati, da bodo številni angleški klubi ter Barcelona, ki je v zadnjih šestih letih potrojila svoje prihodke, Realu vse bolj tesno dihali za vrat. Kraljevi klub je v letu 2007 svoje prihodke povečal kar za 58.8 milijona evrov, kar je v absolutnem merilu največja rast vse od leta 1996, podobna rast pa se španskemu klubu obeta tudi v letošnjem letu, saj je letos na dobri poti k novemu naslovu španskega prvaka ter je še vedno v igri za naslov v Ligi prvakov. Iz tega sodeč lahko zaključimo, da se finančni uspeh ne skriva zgolj v rokah tistih, ki so zadolženi za uspešno vodenje kluba – finančni uspehi so neposredno povezani z uspehi na igriščih, še posebej pa v tem primeru izstopa uspešen nastop v Ligi prvakov.

V poročilu, ki bo javnosti dostopno februarja leta 2009, lahko pričakujemo, da bo 20 klubov iz seznama prvič preseglo skupne prihodke v višini štirih milijard evrov, med vodilno deseterico pa lahko ponovno pričakujemo torinski Juventus , ki je zaradi afere Calciopoli in posledičnega izpada prihodkov na račun prodaje televizijskih pravic leto 2007 zaključil kar z 40-odstotnim osipom.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.