Šport > Nogomet
21 ogledov

Real preživel nov alarm: Alonsu le udarec v Malaboju

O. R. Tambo Johannesburg letališče Iniesta Južna Afrika Reuters
Španska nogometna reprezentanca je z rezervno postavo proslavila podaljšanje pogodbe selektorja Vicenteja del Bosqueja in v Malaboju premagala agresivno Ekvatorialno Gvinejo (2:1). Brazilci v slogu prek Hondurasa v Miamiju (5:0).

Vicente del Bosque je za prvo tekmo po slavnostnem podaljšanju pogodbe v Malaboju, kjer so kritiki gostovanje Španije pri nekdanji koloniji Ekvatorialni Gvineji videli kot propagando vladajočemu avtokratskemu režimu, izbral "rezervno" postavo, ki je proti večkrat nasilnim domačinom slavila z goli Santija Cazorle in Juanfrana Torresa.

Zmago Špancem je pokvarila poškodba povratnika Xabija Alonsa, ki je obležal po ostrem startu enega izmed domačih nogometašev, nato pa odšepal z zelenice. Po tem, ko je Real Madrid v Milanu do konca sezone izgubil že Samija Khediro, so se pri belem baletu bali najhujšega, a naj bi šlo zgolj za udarec.

50.000 evrov nagrade za gol prvakom

Del Bosque, v petek je razkril, da bo Španijo vodil do leta 2016, je v nekdanji španski koloniji videl komičen vodilni gol svojih varovancev, ko je vratar Danilo v 13. minuti izpustil predložek na nogo Cazorle, vezist Arsenala pa je v prazno mrežo pospravil prvi gol aktualnih svetovnih in evropskih prvakov.

Branilec Jimmy Bermúdez je izenačil z lepim golom z glavo po podaji iz kota v 36. minuti, ki je premagal Pepeja Reino in poskrbel za huronsko navdušenje na polnih tribunah. Igralcem je predsednik Teodoro Obiang (državi vlada od leta 1979) za zadetek sicer obljubil 50.000 evrov nagrade, a je karnevalsko vzdušje kmalu pokvaril Juanfran, potem ko je branilec Atlética iz neposredne bližine še pred polčasom zabil svoj prvi gol za reprezentanco.

Del Bosque: "Želeli smo igrati nogomet"

Alonso je igrišče po še enem v nizu divjih startov Afričanov zapustil šepajoč in tako predčasno zaključil povratek po petih mesecih odsotnosti zaradi operacije prepone in težavah z zlomljenim prstom, nosil pa je tudi kapetanski trak. Španska nogometna zveza (RFEF) je že sporočila, da gre zgolj za udarec, ki pa bi mu lahko odvzel tekmo z Južnoafriško republiko v Johannesburgu, kjer ga je s "kung fu" udarcem na finalni tekmi mundiala leta 2010 na tla položil že Nizozemec Nigel de Jong.

"Želeli smo igrati nogomet, a nam niso pustili. Fizično so bili zelo močni, niso nam dovolili igrati, kot smo si želeli," je za špansko televizijo Telecinco po tekmi dejal Del Bosque. "Nismo se želeli spustiti v bitko in skušali igrati našo igro. Zapravili smo tudi nekaj lepih priložnosti."

Pohvale za Bartro, Brazilci do petarde po taktih Robinha

Veliko pohval je za svoj premierni nastop v A-reprezentanci dobil branilec Barcelone Marc Bartra, ki je tvoril branilski par z Íñigom Martínezom, nekdanjim soigralcem iz mlade izbrane vrste "La Roje". Španci so se prvič predstavili tudi v svojih novih dresih, s katerimi bodo v povsem rdeči kombinaciji branili naslov svetovnih prvakov naslednje leto v Braziliji.

Domačini prvenstva so v Miamiju prikazali izvrstno predstavo in v drugem polčasu povsem potolkli Honduras (5:0). Zadeli so Bernard, Dante, Maicon, Willian in Hulk, zelo pa se je izkazal tudi povratnik Robinho, čigar prihod v igro (prvič po dveh letih za "canarinho") je nekako tudi začel brazilsko rast v nadaljevanju.

Neymar z nekaj novimi modricami

"Zadovoljen sem bil z načinom, na katerega smo igrali, bili smo zelo dobri, tudi zame pa je bilo izvrstno, da sem se vrnil s takšno predstavo," je dejal Robinho, ki je zatresel tudi okvir gola. "Povsem smo si zaslužili zmago in zelo sem zadovoljen."

Honduras se je ostro postavil po robu favoriziranim Južnoameričanom, prejemnik ostrih startov pa je bil znova Barcelonin zvezdnik Neymar. Toda Brazilci so prevzeli pobudo in na koncu visoko slavili. Domačini prihajajočega mundiala v torek igrajo s Čilom, gledalce v Torontu pa prav gotovo čaka prava poslastica.

Hulkov gol v Miamiju je vreden ponovnega ogleda (peta Ramiresa, peta Robinha, obrat Hulka in strel v "malo mrežico"):

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.