Šport > Nogomet
21 ogledov

Real sam na vrhu, Baski porazili zaseldovalca

Bale Benzema Carvajal Real Madrid Villarreal Liga BBVA Španija prvenstvo gesta
1/24
Reuters
Vsaka izgubljena točka bo v najbolj izenačeni dirki za španski naslov v zadnjih letih odločala o končnem zmagovalcu. Tudi sta zdrsa Barcelone pri Real Sociedadu (1:3) in Atletica pri Osasuni (0:3) toliko bolj razveselila navijače Real Madrida, ki je ostal na vrhu po zmagi nad Elchejem (3:0).

Novoustanovljeni odbor disciplinskega komiteja španske lige je ob 14.00, dve uri pred tekmo Real Madrida in Elcheja na Santiagu Bernabéuu, potrdil tretjo tekmo kazni za Cristiana Ronalda, na katerega je Carlo Ancelotti sicer resno računal in ga uvrstil na seznam igralcev.

Ronaldo je tako moral odslužiti še tretjo tekmo kazni zaradi udarca v obraz na tekmi z Athleticom Bilbaom, na katero se je madridski klub večkrat neuspešno pritožil. Breme v napadu je moral tako znova prevzeti trojec Karim Benzema, Gareth Bale in Jesé Rodríguez, Francoz pa je po paradiranju košarkarske ekipe madridskega kluba, ki je navijačem pokazala osvojeni španski pokal, že v prvih minutah dobro poskušal s strelom z roba kazenskega prostora.

Di María blizu "olimpijskemu" golu

Po več kot treh mesecih je prvo tekmo na Santiagu Bernabéuu začel tudi dolgo časa poškodovani francoski branilec Raphaël Varane. Bale je bil prvič nevaren v deveti minuti, ko je po fantastični globinski žogi Benzemaja s peto prišel povsem do gola, kjer ga je v zadnjem hipu ustavil eden od gostujočih branilcev.

"Olimpijski gol", kakor ga imenujejo v Španiji, bi že iz sledečega kota kmalu uspel Ángelu di Maríi, ki je direktno iz 90 stopinj zatresel prečko nemočnega vratarja Manuela Herrere. Toda izvrstno postavljeni Elche se je začel veliko bolje upirati in Real omejil zgolj na individualne poskuse Di Maríe in Jeséja, ki je zaključil prve pol ure s strelom na tribuno.

Elche bo spet jezen

Gledalce je s svojim ligaškim prvencem nato v 34. minuti razveselil Asier Illarramendi, ki je na robu kazenskega prostora ustavil podajo iz kota in jo po tleh poslal mimo slabo postavljenega Herrere. Elche, ki so ga ob Mediteranu na prvi medsebojni tekmi v letošnji sezoni grobo oškodovali, zmagovito enajstmetrovko je v sodnikovem dodatku zabil Ronaldo, se bo tudi tokrat lahko pritoževal zaradi nedosojenega prepovedanega položaja Benzemaja, ki je privedel do kota, po katerem je gol zabil Illarramendi.

Veliko pritožb je bilo slišati tudi po grobem startu Pepeja s podplatom kmalu po začetku drugega polčasa, a je za prekršek nad Javijem Márquezom portugalski reprezentant dobil le rumeni karton sodnika Prieta Iglesiasa. V deseti minuti slabega nadaljevanja je grobo posredoval tudi Alberto Botía, šolarček Barcelone je zrušil šolarčka Reala Jeséja, a kljub glasnim protestom tudi on dobil le rumeno kazen.

"Golazo" Bala dvignil stadion na noge

Real je bil daleč od prepričljivega, a si Elche na drugi strani iz protinapadov ni pripravil nobene priložnosti. Ko je le začel malce resneje pretiti, pa je prišel odločilni udarec – Bale, ki je občasno slišal tudi kakšen žvižg nervoznih gledalcev, jih je hitro utišal z izjemnim strelom s 25 metrov, ki je brez pravega zaleta kot raketa poletel v zgornji kot gostujočih vrat.

Isco, zamenjal je enkrat za spremembo neučinkovitega Jeséja, je kmalu pripravil vse potrebno za tretji gol belega baleta, a je po njegovem mojstrskem ustavljanju žoge s prsmi in podaji v sredino pred praznim golom žogo zgrešil Daniel Carvajal. Toda enega od junakov z začetka sezone napaka soigralca ni potrla in po podaji Benzemaja je Isco prišel do vrat in s težkega položaja premagal Herrero s strelom na prvo vratnico.

Bale je bil tik pred iztekom rednega dela blizu "dvojčka", a je po lepi podaji skozi osrčje obrambe meril mimo daljše vratnice. Le nemočno je Valižan krilil z rokami tudi po prodoru rezervista Álvara Morate, ki je v zadnji akciji na tekmi izvrstno prodrl do vrat, namesto lahke podaje na drugo vratnico do osamljenega Otočana pa se je odločil za strel, a ni zadel.

Pedro Griezmann Real Sociedad Barcelona Liga BBVA Španija prvenstvo | Avtor: EPA EPA

Brodolom blede Barçe ob povratku na Anoeto

Tekme med Real Sociedadom in Barcelono so v zadnjih tednih postale tako pogoste, da bi navijačem obeh ekip oprostili, če bi se jih že malce naveličali, toda na Anoeti je Katalonce po zmagi v polfinalu španskega pokala znova pričakalo zelo "našpičeno" občinstvo, ki gostom ni odpustilo domnevnih sodniških uslug.

Po zmagi nad Manchester Cityjem praktično nihče ni pričakoval rotiranja trenerja Gerarda Martina, a je Argentinec navijačem Blaugrane pripravil prav to – v zvezno vrsto je od prve minute postavil Alexa Songa, na klopi pa je poleg Xavija Hernándeza in Cesca Fàbregasa ostal tudi Daniel Alves.

Pedro blizu golu po izjemni akciji Inieste

Prvič po nesrečni poškodbi gležnja sta tekmo v napadu aktualnih prvakov začela Lionel Messi in Neymar. Brazilec je znova zaskrbljujoče obležal že po slabih desetih minutah igre, a po borbi z nogometaši belo-modrih ob žvižgih navijačev le vstal, ogrevati pa se je začel tudi Fàbregas. Vse se je na koncu končalo le z menjavo obutve, ki jo je po 16 minutah brez razburjenj opravil ob igrišču.

Kot bi trenil bi Barça skoraj povedla, ko je v fantastičen prodor potegnil Andrés Iniesta, po izmenjavi podaj s Pedrom Rodríguezom pa je slednji zgrešil z levico. Izjemen pritisk Baskov na zadnjo vrsto je gostom povzročal celo vrsto preglavic, blizu vodstva je bil v 29. minuti Carlos Vela, a po podaji s strani meril mimo vrat, Víctor Valdés pa je moral z zadnjimi močmi odbiti tudi oster predložek/strel Vele pred gol.

Messi takoj izničil avtogol Songa

To je napovedalo vodilni zadetek domačinov, po katerem se je streha stadiona Anoeta dobesedno dvignila. Po podaji s strani nekdanjega realovca Sergia Canalesa je Gorka Elustondo ušel Alexu Songu, ki je s telesom v skoku premagal lastnega vratarja. Messi, ki v prve pol ure praktično ni niti "povohal" žoge, je nato takoj izenačil – podal je do Martína Montoye, povratno žogo slednjega pa je elegantno preskočil Sergio Busquets in Messi je z roba kazenskega prostora neubranljivo zadel v daljši kot.

Pet minut pred iztekom rednega dela prvega polčasa je Real dobil obvezno darilo Gerarda Piquéja, ki je povsem osamljen in brez pritiska podaril žogo Veli za strel z roba kazenskega prostora, ki pa je zletel visoko prek vrat. Za drugi polčas je s klopi Barcelone izginil trener Martino, ki ga je sodnik David Fernández Borbalán izključil zaradi protestiranja v tunelu, kolegi španske televizije Canal+ pa so poročali tudi o resnih incidentih med nogometaši obeh ekip.

Brez skoka in zbranosti

Real in Barcelona sta okrog osme minute nadaljevanja resno zapretila po predložkih – najprej je Marc Bartra po kotu streljal točno v roke Claudia Brava, še lepšo priložnost pa je ob statičnem Valdésu po skrajšanem kotu zapravil Mikel González, ki je zgrešil praktično prazna vrata. Te napake pa ni ponovil Antoine Griezmann – po slabem skoku Bartre je žogo za obrambo Barçe dobil Vela, ki je lepo zaposlil Griezmanna na drugi vratnici, francoski reprezentant pa je v padcu zatresel mrežo.

Tako kot v prvem polčasu bi lahko Barcelona takoj odgovorila, a je Bravo izvrstno ubranil strel z glavo Songu. Popoln kolaps je obramba gostov doživela le nekaj minut kasneje, ko je bila Anoeta spet na nogah. David Zurutuza se je prikradel za hrbet Kataloncev in po podaji s strani tik pred Valdésom pospravil žogo v mrežo za velikih 3:1.

Real bliže četrtemu kot Barça drugemu

Martinov pomočnik Jorge Pautasso je po 16 katastrofalnih minutah nadaljevanja v igro nato namesto Songa poslal Fàbregasa. Blaugrana je le poredko izigrala obrambo domačih, Messi je podajo povsem pasivnega Neymarja 20 minut pred koncem poslal v blok, Brazilec pa v enem naslednjih napadov ni bil dovolj odločen po podaji s strani. Barcelona je zadnji del tekme odigrala s tremi branilci, potem ko je Pautasso zamenjal Montoyo z Alexisom Sánchezom.

Barcelona je pravo katastrofo srečno preživela v 81. minuti, ko je Vela po podaji Xabija Prieta zatresel vratnico, še posebej Neymar pa je bil do konca tekme boleče nemočen proti postavnim Baskom, ki so se skupaj z navijači na koncu veselili sladke zmage. Barcelona je ostala druga, na tri točke prednosti pa ji lahko v nedeljo pobegne tudi Atlético Madrid.

Saul Niguez Fazio Rayo Vallecano Sevilla Liga BBVA Španija prvenstvo | Avtor: EPA EPA

Druga zmaga v letu 2014 za Sevillo

Sevilla na generalki pred četrtkovo povratno tekmo z Mariborom ni blestela in za zmago nad Rayem Vallecanom potrebovala gol Cokeja, domačina v četrti Vallecas, ki čustvenega zadetka proti nekdanji ekipi ni slavil.

Po novem sedmouvrščena ekipa La Lige je le prišla do težko pričakovane druge zmage v letu 2014, ki jo je plačala tudi z izključitvijo Vicenteja Iborre dobrih pet minut pred iztekom rednega dela tekme. Južnjaki so tekmo začeli v postavi Beto; Coke, Fazio, Pareja, Navarro; Carriço, Iborra, Jairo, Moreno, Rakitic; Bacca.

Reyes spet na klopi

Nekdanji zvezdnik španskega nogometa José Antonio Reyes se je za razliko od obračuna v Ljudskem vrtu vrnil na klop Seville, ki si do strela Nica Pareje v 29. minuti ni pripravila praktično nobene priložnosti. V drugem polčasu so varovanci Unaija Emeryja zaigrali bolje in po akciji Ivana Rakitića, Carlosa Bacce in Iborre je zaostanek najprej rešil domači vratar.

Ko je neverjetno priložnost na drugi strani zapravil Jonathan Viera, je nov predložek Rakitića po prekršku ob robu igrišča prinesel zmagoviti gol, ki ga je z glavo zabil Coke. Hrvaški vezist bi lahko petnajst minut pred koncem odločil tekmo, a je z ugodnega položaja zgrešil, bližje golu pa je bil vsaj dvakrat Rayo. Iborra je v 83. minuti dobil drugi rumeni karton in moral z igrišča – komično je to tudi počel, z igrišča so mu po sodnikovem dovoljenju pomagali za to usposobljeni posamezniki, a je delivec pravice nato ocenil, da zavlačuje in mu pokazal drugi rumeni karton.

Osasuna brez težav zmlela Atlete

Poraz Barcelone bi lahko za preboj na drugo mesto izkoristi madridski Atletic. A od dvojnega vodstva Madridčanov ni bilo nič, saj se je ta račun delal brez krčmarja - v tem primeru Osasune. Klub iz Pamplone je na domačih tleh povsem nadigral Atlete in se veselil končne zmage s 3:0. Kraljevi klub se je tako na vrhu lestvice osamil predvsem po zaslugi baskovskih ekip, eden redkih primerov, ko so Baski močno pomagali Realu.

Domača parada se je začela v šesti minuti, ko je Alvaro Cejudo ukanil Thibauta Courtoisa. Belgijec je bil še bolj mrkega obraza v 21. minuti, ko je vodstvo domačih povišal Emiliano Armenteros. Za popoln prvi polčas domačih pa je le nekaj minut pred koncem poskrbel Roberto Torres, s čigar golom so imeli s soigralci že tri zadetke prednosti. Te so v drugem delu tekme zlahka ubranili, gostje pa niti niso resneje ogrozili vrat Andresa Fernandeza, ki je ostal nepremagan.

Španska liga, 25. kolo:

Real Valladolid : Levante 1:1 (0:1)
Guerra (52); Casadesús (25)

Real Madrid : Elche 3:0 (1:0)
Illarramendi (34), Bale (72), Isco (81)

Celta Vigo : Getafe 1:1 (0:1)
Rafinha (59); Lafita (21)
RK: López (53/Getafe)

Real Sociedad : Barcelona 3:1 (1:1)
Song (32/a.g.), Griezmann (54), Zurutuza (59); Messi (36)

Almería : Málaga 0:0

Rayo Vallecano : Sevilla 0:1 (0:0)
Coke (57)
RK: Iborra (83/Sevilla)

Real Betis : Athletic Bilbao 0:2 (0:1)
Muniain (34/11-m), Guillermo (81)
RK: Perquis (41), Reyes (58)/ Real Betis

Valencia : Granada 2:1 (0:0)
Alcacer (64), Vezo (90); Piti (47)

Osasuna : Atlético Madrid 3:0 (3:0)
Cejudo (6), Armenteros (21), Morales (42)

Ponedeljek ob 22.00:
Espanyol – Villarreal

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.