Šport > Nogomet
22 ogledov

Real spet v zadnjih trenutkih; City na robu izpada

Borussia Dortmund : Real Madrid
1/39
EPA
Real je v Madridu po slabšem prvem in dobrem drugem polčasu izvlekel točko proti dortmundski Borussii po zaslugi prostega strela Mesuta Özila. Manchester City je doma le remiziral z Ajaxom in se s tem spravil v skorajda nerešljiv položaj glede napredovanja v osmino finala, kjer pa sta tudi teoretično že Porto in Málaga.

Real Madrid je dvoboj z dortmundsko Borussio začel z Raphaelom Varaneom ob Pepeju v zadnji vrsti, na bokih sta zaigrala Alvaro Arbeloa in Sergio Ramos.

Že v drugi minuti je Real zapretil po dolgi podaji Xabija Alonsa, a je bil Gonzalo Higuain za las prepočasen, Roman Weidenfeller je žogo izbil v polje. Borussia je prvič zapretila v 9. minuti, ko je Marcel Schmelzer prebil desni bok domačih, ki ga je pokrival Sergio Ramos, in iz bližine sprožil proti prvi vratnici, njegov strel pa je Iker Casillas odbil na noge Roberta Lewandowskega, ki je sprožil krepko čez vrata. Nemci so nadaljevali z obstreljevanjem domačega gola, ko je v 14. minuti Mario Götze prodrl (spet) po levi strani in podal v sredino do Kevina Grosskreutza, njegov strel je Casillas odbil.

V 22. minuti je Higuain, ki je bil verjetno v "offsideu", sprejel podajo na desnem boku in v sredini lepo našel Cristiana Ronalda, ki je z glavo meril mimo gola. Prvi kot za domače šele v 22. minuti. Šest minut kasneje so "knapi" zasluženo povedli, ko je po dolgi žogi skok dobil Lewandowski in jo spretno "odložil" za Marca Reusa, ki je s polvolejem s strani premagal Casillasa, ki bi morda lahko posredoval bolje. Zamudil je Alvaro Arbeloa, ki ni uspel pravočasno blokirati poizkusa Reusa.

Real je kljub neprepričljivi igri izenačil že po šestih minutah, ko je po predložku Mesuta Özila pred vrati najvišje skočil Pepe, ki je po kotu ostal pred vrati gostov. To je prvi gol brazilskega Portugalca za Madrid v Ligi prvakov. A to ni bilo konec zadetkov v prvem polčasu, v izdihljajih prvega dela je Mario Götze po podobni akciji kot pri prvem golu (dolga žoga, Lewandowski v skoku podaljšal žogo do Grosskreutza, ki je podal do Götzeja) Dortmundčane popeljal nazaj v vodstvo. Pravzaprav je v zadnjem trenutku skušal posredovati Alvaro Arbeloa in žogo potisnil v mrežo.

Casillas Pepe Modrić Ramos Varane Alonso Arbeloa Real Madrid Borussia Dortmund L | Avtor: EPA EPA
Callejón in Essien aktivirana

Na začetku drugega dela sta v igro vstopila Michael Essien in José María Callejón namesto Luke Modrića in Gonzala Higuaina. Callejón je takoj dvakrat zapretil, najprej so mu razveljavili gol zaradi dvomljivega prepovedanega položaja, nato pa je po podaji Alonsa z roba kazenskega prostora sprožil iz obrata, a je meril mimo leve vratnice gola Weidenfellerja.

Real je počasi prevzemal pobudo na sredini, a gostje se niso potegnili pred svoja vrata in so še naprej odvzemali veliko žog domačim in jim s hitro transformacijo v napadalno formacijo in kvalitetnim vtekanjem med igralci zadnje madridske linije povzročali velike težave. Nekajkrat je za nevaren zaključek zmanjkal le en korak ...

V 60. minuti se je spet v priložnosti znašel Callejón, dobro je šel iz vrat gostujoči vratar in preprečil najhujše. Sledilo je nekaj minut, v katerih ni bilo izrazite priložnosti, Real pa je imel jalovo premoč. V 72. minuti se je v obetavni situaciji znašel Ángel Di María, ki bi lahko podal do samega Callejóna, a je Argentinec sprožil in okroglo usnje poslal preko gola.

V 79. minuti je Real izvedel enega od tipičnih protinapadov, do strela z nekaj metrov je prišel Ronaldo, a je bil Weidenfeller dobro postavljen, do odbitka pa ni mogel Kaká, ki ga je dobro zaprla obramba Borussie. Štiri minute kasneje je visok predložek pred gol poslal Özil, skočil je Ronaldo, a zgrešil. V 86. minuti je bilo spet zelo vroče pred vrati gostov, nepopisno gnečo je Callejón izkoristil za hiter strel, ki pa ga je obrambni zid Borussie ustavil na golovi črti.

Do zasluženega izenačenja so Madridčani prišli v 89. minuti, ko je Özil izvrstno izvedel prosti strel z desne strani, žogo je lepo plasiral v spodnji desni kot gola nemških vrat. V 93. minuti so gostje zamudili priložnost za zmago, ko je bil pred vrati za las prenizek Ivan Perišić.

Yaya Toure Poulsen Manchester City Ajax Liga prvakov | Avtor: EPA EPA
City na robu brezna

Na drugi tekmi skupine D je Manchester City na svojem Etihadu le remiziral z Ajaxom (2:2) in si s tem napredovanje v osmino finala precej otežil. V naslednjem krogu bodo morali premagati Real doma, nato pa še Borussio v gosteh, ob tem pa morajo upati še na spodrsljaj enega ali drugega proti Ajaxu. Moštvo iz Amsterdama je v Angliji povedlo že z 2:0, na koncu pa vzdržalo zaključni nalet domačih in se veselilo velike točke.

V skupini A je zagrebški Dinamo v Parizu proti PSG dobil pričakovano "porcijo" zadetkov, Parižani so slavili s kar 4:0. Vse štiri asistence za domače je prispeval Zlatan Ibrahimović, ki je s tem postal šele drugi igralec po Benficinem Carlosu Martinsu, ki mu je to uspelo v Ligi prvakov. Dinamo Kijev in Porto sta se razšla brez zadetkov. Portugalci so si s tem že zagotovili napredovanje, PSG pa je temu tudi formalno povsem blizu.

V skupini B sta se Schalke in Arsenal v Gelsenkirchnu razšla z izidom 2:2, njun remi pa je izkoristil pirejski Olympiacos, ki se je z zmago nad Montpellierjem vključil v boj za osmino finala.

Najbolj zadovoljni v skupini C so lahko nogometaši Málage, ki so si z remijem na San Siru proti Milanu (1:1) zagotovili mesto med šestnajsterico najboljših ekip v Evropi. Anderlecht je na drugi tekmi presenetil Zenit in se aktivno vključil v borbo za osmino finala.

Liga prvakov, 4. kolo:

Skupina A

Dinamo Kijev : FC Porto 0:0

Paris Saint-Germain : Dinamo Zagreb 4:0
Alex (16), Matuidi (61), Menez (65), Hoarau (80)

Lestvica: 1. Porto 10 točk*, 2. PSG 9, 3. Dinamo Kijev 4, 4. Dinamo Zagreb 0.

Skupina B

Olympiakos : Montpellier 3:1
Machado (4), Greco (80), Mitroglou (82); Belhanda (66/11m)

Schalke : Arsenal 2:2
Farfan (67), Huntelaar (45); Walcott (18), Giroud (26)

Lestvica: 1. Schalke 8 točk, 2. Arsenal 7, 3. Olympiakos 6, 4. Montpellier 1.

Skupina C

AC Milan : Málaga 1:1
Pato (73); Eliseu (40)

Anderlecht : Zenit St. Petersburg 1:0
Mbokani (17)

Lestvica: 1. Málaga 10 točk*, 2. AC Milan 5, 3. Anderlecht 4, Zenit 3.

Skupina D

Manchester City : Ajax 2:2
Toure (22), Aguero (74); De Jong (10, 18),

Real Madrid : Borussia Dortmund 2:2
Pepe (34), Özil (89); Reus (28), Arbeloa (45/ag)

Lestvica: 1. Borussia Dortmund 8 točk, 2. Real Madrid 7

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.