Šport > Nogomet
20 ogledov

Real v dveh kolih dobil dve darili vodilnih rivalov

Betis Real Madrid
1/28
Reuters
Barcelona bi lahko ob koncu sezone še drago plačala nocojšnji remi pri Levanteju (1:1). Za začetek z vodstvom na vrhu lestvice, ki jim ga z remijem na večernem derbiju s Sevillo ni uspelo vzeti Atléticu (1:1). Real že v soboto zabil petardo Betisu (5:0).

Lionel Messi je po novi navdušujoči predstavi proti Getafeju v španskem pokalu začel še drugo zaporedno tekmo v postavi Barcelone, tokrat v prvenstvu pri Levanteju, s katerim se bodo aktualni prvaki prav zaradi tekem v pokalu v naslednjih tednih pomerili še dvakrat.

"Žabarji", ki jih je Barça na otvoritveni tekmi prvenstva povozila s kar 7:0, so se proti rahlo spremenjeni postavi gostov (poškodbi Andrésa Inieste in  Neymarja ter suspenz Daniela Alvesa) dobro postavili in v deseti minuti tudi presenetljivo povedli.

Tudi Barça lahko po kotu

Obramba Kataloncev je bila očitno še na bližnji valencijski plaži, ko je po kotu povsem neoviran Gerarda Piquéja in Cesca Fàbregasa preskočil grški reprezentant Loukas Vyntra in z natančnim strelom z glavo matiral Víctorja Valdésa. Barça bi kmalu takoj odgovorila, a Martín Montoya s slabo podajo v sredino ni izkoristil vizionarstva Xavija Hernándeza.

Nato pa je, ko tega praktično ni pričakoval prav nihče, Barcelona uspela izenačiti po kotu. Enega redkih golov iz standardnih situacij je uspelo zabiti Piquéju, ki je podobno kot prej Vyntra natančno meril na drugo vratnico in premagal vratarja Keylorja Navasa.

Sánchez okleval, Xavi zgrešil "nemogoče"

V slabem prvem polčasu se je vodstvu Barcelona še najbolj približala v 36. minuti, ko je Pedro Rodríguez žogo na robu kazenskega prostora podaljšal do Xavija, čigar strel je zletel mimo gola. Drugi polčas so gostje v lovu za prepotrebnimi tremi točkami začeli bolje in v prvem polčasu povsem nevidni Alexis Sánchez bi lahko že v 49. minuti mnogo bolje reagiral, potem ko si je v kazenskem prostoru ustavil dolgo žogo, a nato pred Navasom sploh ni streljal.

Po desetih minutah nadaljevanja je skozi hermetično zaprto obrambo domačih poletel tudi prvi nevarni strel od daleč Fàbregasa, ki ga je Navas odbil. Katalonci so imeli še vedno cel kup težav pri ustvarjanju čistih priložnosti. Ko je do nje končno prišla, je bilo posredi tudi nekaj sreče – Fàbregas je s peto odigral dvojno podajo z Messijem, čigar poskus je ustavil Navas, Xavi pa je na golovi črti ob praktično praznih vratih zadel Juanfrana.

Messi se je le držal za glavo

Za nameček je Kostaričan ubranil še popravni strel Messiju, a je bil Argentinec takrat že v prepovedanem položaju. Juanfran je na svojem jubilejnem stotem nastopu za klub Messija spravljal ob živce in blokiral tudi njegov strel v 62. minuti, ko ga je Jordi Alba našel v sredini kazenskega prostora, izkušeni kapetan Levanteja pa je bil znova na pravem mestu.

Na drugi strani bi kaj lahko še drugič na tekmi povedli celo domači, ko je po hitrem protinapadu izpadel Montoya, volej Pedra Lópeza pa je po podaji na drugo vratnico v zadnjem hipu preusmeril Alba. Trener Gerardo Martino je prvo potezo potegnil v 73. minuti, ko je Fàbregasa zamenjal s Sergiem Robertom.

Dongou zadnji Martinov džoker

Valdés je moral ubraniti kar dva nevarna poskusa Andreasa Ivanschitza v zadnjih 20 minutah tekme, Martino pa je nato "aktiviral" še Cristiana Tella, nato pa povsem iz obupa v 85. minuti še mladega talenta Jeana Mario Dongouja, ki je presenetljivo zamenjal Xavija. Navas je z izvrstnim posredovanjem pet minut pred koncem rednega dela ustavil Tella, ki je s svojim tradicionalnim strelom meril na njegovo daljšo vratnico.

Bacca Juanfran Torres Atletico Madrid Sevilla Liga BBVA Španija prvenstvo | Avtor: EPA EPA
Napeto je bilo vse do konca, ko je Barcelona v zadnji akciji prišla prav do gola prek Piquéja, ki pa je kar malce sebično želel ob številnih branilcih zabiti sam, odbitka pa v mrežo ni uspelo pospraviti niti v nedeljo obupnemu Sánchezu.

Atlético še drugič zapored izgubil točke doma

Po kotu v 18. minuti je Sevillin vratar Beto ubranil strel Diega Godína, a žogo odbil točno na nogo Davida Ville, ki z natančnim strelom ob vratnici ni grešil in Atlético Madrid je na navidezni lestvici z enakim številom tekem prvič resneje pobegnil Barceloni na vrhu lestvice.

Sevilla, čez skoraj točno mesec dni nasprotnica Maribora v šestnajstini finala Evropske lige, je že prej preživela dva nevarna poskusa Diega Coste, medtem ko je njegov rojak Filipe Luís po prodoru v kazenski prostor streljal čez gol.

Rakitić vzel ponujeno

Nato so varovanci Unaija Emeryja zapretili tudi sami in bili v izenačenem prvem polčasu, ki je močno spominjal na zadnjo Atléticovo tekmo z Barço, vsaj enakovredni. Po akciji enega izmed igralcev sezone Ivana Rakitića bi lahko Coke tudi izenačil, tako kot nekaj minut kasneje tudi Federico Fazio, a je vratar Thibaut Courtois ostal nepremagan.

Obrambno garanje Atlética je bilo v tekmi z malo priložnostmi očitno zaman, ko je v 72. minuti Juanfran Torres ob visoki žogi nepotrebno za dres vlekel Carlosa Bacco in zakrivil najstrožjo kazen. To je brezhibno izvedel Rakitić in Atlético je bil blizu tega, da bo derbiju z Barcelono, ki mu je vzela prve domače točke v sezoni, znova ostane brez polnega izkupička na Calderónu.

V norem zaključku je glavni ssodnik Alejandro José Hernández Hernández najprej po ostrem startu mnogo prestrogo izključil Sevillinega španskega reprezentanta Alberta Morena, nato pa po porivanju prstov v usta (dobesedno) Fazia ni pokazal niti kartona Costi, ki je s strani branilca dobil pravi boksarski udarec v rebra. Po zadnjem sodnikovem žvižgu so rdeče-beli stekli po sodniku, ki jim po njihovem mnenju v zadnjih minutah ni dosodil najstrožje kazni po prekršku Morena nad Raúlom Garcío

Cristiano Ronaldo Betis Real Madrid | Avtor: Reuters Reuters

Real izbrisal Betis s "petardo"

Domači strateg Juan Garrido je v začetno enajsterico uvrstil tudi napadalca Léa Baptistãa, ki je pred kratkim prišel na posojo s strani madridskega Atlética.

Gostujoči trener Carlo Ancelotti je izbral podobno postavo kot na zadnjem  gostovanju pri Espayolu. Za napadalcem Karimom Benzemajem so zaigrali Cristiano Ronaldo, Gareth Bale in Ángel di María. Na desnem boku je namesto Álvara Arbeloe začel Dani Carvajal.

Obramba Betisa na preizkušnjah  

Madridčani so dominirali skozi celoten prvi polčas in to so tudi znali izkoristiti. V 11. minuti so zeleno-beli pustili preveč prostora Cristianu, za kar se ji jim je Portugalec "zahvalil" z bombo z 20 metrov, ki je končala v levem zgornjem kotu gola negibnega in nemočnega Stephana Andersena. Ronaldo, danes zelo razpoložen, je nekaj minut kasneje spet zlažka prebil desni bok domačih (kjer je bil povsem izgubljen Javi Chica), a z zunanjim delom stopala nato ni našel Bala na drugi vratnici.

Prav Valižan je podvojil prednost Madrida, ko je po prekršku nad Cristianom solidno izvedel prosti strel prek živega zidu, Andersen, ki bi lahko posredoval bolje, pa je spet le opazoval hitro spuščajoč se strel. Na drugi strani je moštvo iz Seville edino priložnost zapravilo potem, ko je Baptistão lepo "obrnil" Di Marío in natančno podal pred gol, kjer pa je Rubén Castro povsem zgrešil žogo. 

Piko na i premoči Reala je v 45. minuti postavil Benzema. Francoz je po preigravanju Luke Modrića nekaj minut prej preprečil skoraj gotov zadetek Balu s slabim ustavljanjem žoge, tokrat pa se je oddolžil z lepo plasiranim strelom po vtekanju in dobri povratni podaji Carvajala. 

Rutinirano do Ancelottijeve jubilejne zmage

Tudi v drugem polčasu se situacija ni pretirano spremenila. Cristiano je še nekajkrat poskusil s strelom, dvakrat ga je uspel ustaviti Andersen. Tudi Bale je še naprej v zadrego spravljal levo stran Betisove obrambe. A četrti gol je z mojstrovino v 62. minuti prispeval Di María, potem ko je odbito žogo po kotu s prvim dotikom in sladko zadetim udarcem "zatlačil" v levi spodnji kot s 30 metrov oddaljenosti.

Za domače je še najbolj zapretil branilec Paulão, po skoku je meril čez gol nezaposlenega Diega Lópeza. Po precejšnjem padcu ritma je "petarda" v domačm golu odjeknila v prvi minuti sodnikovega dodatka. Cristiano ni dobro zadel žoge po "škarjicah", okroglo usnje se je srečno odbilo do rezervista Álvara Morate, slednjemu pa ni bilo težko postaviti končnega izida – 0:5

Real se je vsaj do nedelje po točkah izenačil z Atléticom in Barcelono, Betis pa je še naprej zanesljivo zadnji, z le enajstimi točkami na 20 tekmah. Na tekmi je manjši jubilej proslavil tudi strateg "belega baleta" (tokrat sicer v modri opravi) Ancelotti, ki je na svoji 875. tekmi kot trener zabeležil 500. zmago.

Španska liga, 20. kolo:

Málaga : Valencia 0:0

Real Betis : Real Madrid 0:5 (0:3)
Ronaldo (11), Bale (25). Benzema (45), Di María (62), Morata (90)

Elche : Rayo Vallecano 2:0 (1:0)
Albácar (19/11m), Márquez (79)
RK: Baena (18/Rayo)

Granada : Osasuna 0:0

Espanyol : Celta Vigo 1:0 (0:0)
García (88)

Getafe : Real Sociedad 2:2 (1:2)
Marica (28), León (52); Agirretxe (4, 16)
RK: Fernández (62/Getafe)

Villareal : Almería 2:0 (1:0)
Uche (3), Soriano (87/11-m)
Jokić (Villarreal) je bil na klopi.

Levante : Barcelona 1:1 (1:1)
Vyntra (10); Piqué (19)

Atlético Madrid : Sevilla 1:1 (1:0)
Villa (18); Rakitić (73/11-m)
RK: Moreno (90/Sevilla)

Ponedeljek ob 22.00:
Atheltic Bilbao - Valladolid

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.