Šport > Nogomet
13 ogledov

Real v Istanbul le na kavo - 3:0 in "adiós"

schalke galatasaray liga prvakov
1/33
EPA
Real Madrid je na pohodu proti mitskemu desetemu naslovu v Ligi prvakov brez vsakršnih težav premagal Galatasaray na prvi tekmi četrtfinala v Madridu (3:0). Po golih Cristiana Ronalda, Karima Benzemaja in Gonzala Higuaína lahko beli balet z enim očesom že pogleduje proti polfinalu. Brez golov v Málagi.

Kljub totalni ofenzivi Galatasaraya, vsaj na papirju, je prvi že v tretji minuti zapretil Real Madrid, ko je po dolgi podaji pobegnil Ángel Di María, ki je s podajo v sredini našel Karima Benzemaja, strel Francoza z glavo pa je v visokem loku zletel za las mimo vrat Fernanda Muslere.

Turki so bili hitro kaznovani za globoko kampiranje na svoji polovici, ko se je v deveti minuti čuvajev veliko prelahko osvobodil Mesut Özil in ob žvižgih turških navijačev na levi strani zaposlil Cristiana Ronalda, slednji pa je elegantno zabil prek Muslere. Portugalec je s tem zadetkom na večni lestvici strelcev Lige prvakov zdaj sam na šestem mestu s 47 goli - prehitel je Filippa Inzaghija (46), naslednja na radarju pa sta Andrej Ševčenko (48) in Thierry Henry (50).

Veliko priložnost je tri minute kasneje na drugi strani zapravil tudi Didier Drogba, ki se je lepo otresel Raphaëla Varana, toda z roba kazenskega prostora streljal med gledalce.

Le odlična obramba Muslere je v 19. minuti preprečila podvojitev kraljevega vodstva, ko se je spet mnogo prelahko do roba kazenskega prostora sprehodil Özil, njegov močan strel po tleh pa je urugvajski čuvaj mreže mojstrsko ujel. Na zelenici se sicer ni dogajalo veliko - Drogba je z velike razdalje v 26. minuti še enkrat preizkusil Diega Lópeza, a je bil novi prvi vratar kluba na mestu.

Real se ni preznojil

Iz praktično ničesar je beli balet podvojil vodstvo. Navidez ne najbolj nevarna podaja s strani je Emmanuelu Ebouéju povzročila celo kopico težav, Benzema pa si je žogo mirno ustavil in ob vratnici zadel že za visokih 2:0. Turki so sicer tik pred golom Francoza zahteval enajstmetrovko po igranju z roko Samija Khedire, toda norveški sodnik Svein Oddvar Moen ni reagiral.

Real Madrid Galatasaray Liga prvakov četrtfinale | Avtor: EPA EPA
López, kljub temu, da je v klub prišel kot zasilna rešitev, je bil v enem zadnjih napadov polčasa spet rešitelj kraljevega kluba, potem ko je izvrstno ustaivl Ebouéja, ki se mu je v kazenskem prostoru ponudila najlepša priložnost za gostujoče moštvo, a je nekdanji branilec Arsenala po tleh streljal točno v španskega vratarja.

Kako dobro je v prvem delu igral Wesley Sneijder veliko pove dejstvo, da ste njegovo ime prvič prebrali šele tukaj. Trener Fatih Terim, ki je s svojo "harakiri" postavitvijo v prvem polčasu napravil lepo uslugo prijatelju Joséju Mourinhu, ga je pred začetkom drugega polčasa zamenjal kar z branilcem Gökhanom Zanom.

Popolna noč belega baleta: kazen še Yilmazu

Po dobri uri igre je imel Di María lepo priložnost, da usodo Turkov zapečati že na prvi tekmi, a je Argentinec po prodoru v kazenski prostor streljal točno v svojega južnoameriškega soseda v golu turških prvakov. V ritmu, ki je bil bolj primeren za tekmo veteranske lige, se je tekma bližala nič kaj spektakularnemu zaključku. Mourinho je strelca Benzemaja v 64. minuti zamenjal z Gonzalom Higuaínom.

Prav Argentinec je bil tisti, ki je še tretjič poskrbel za slavje na strmih tribunah Bernabéua, ko je po strogo dosojenem prekršku povsem brezbarvnega Drogbaja nad Sergiem Ramosom zadel z glavo po podaji Xabija Alonsa. To je bil šele prvi gol v letošnji Ligi prvakov za argentinskega reprezentanta.

Za to, da je bila noč v Madridu res popolna, je dobrih deset minut pred koncem poskrbel še glavni sodnik tekme, ki je kljub temu, da je Ramos v kazenskem prostoru pohodil Buraka Yilmaza, pokazal rumeni karton turškemu golgeterju. Slednji ne bo smel igrati na povratni tekmi v Istanbulu.

Ramos in Alonso "slučajno" porumenela

V turškem velemestu zaradi neumnega rumenega kartona ne bo niti Realovega kapetana Ramosa, ki je jezno reagiral na napačno dosojen prekršek norveškega sodnika na robu kazenskega prostora in brcnil žogo. Ramos naj bi po namigovanju španskih medijev skupaj z Alonsom, tudi on je zaradi podobnega razloga porumenel le nekaj minut prej, namerno dobil izključujoči karton, zaradi katerega bo morebitni polfinale začel "čist".

Drogba, tolikokrat rešitelj Chelseaja in junak lanskoletnega finala v Münchnu, je imel po jezni reakciji Ramosa zadnjo priložnost Galatasaraya na izvrstnem položaju blizu roba kazenskega prostora, a prosti strel poslal v živi zid kraljevega moštva.

Götze Malaga Borussia Dortmund Liga prvakov četrtfinale | Avtor: EPA EPA

Po čudežih Caballera lahko Málaga še vedno sanja

Málaga ima v svoji prvi sezoni med evropsko elito še vedno povsem realne možnosti za napredovanje v sanjski polfinale, potem ko so južnjaki na svoji La Rosaledi pri remiju brez golov zadržali Borussio Dortmund. Aktualni nemški prvaki so kot edina ekipa v letošnji sezoni LP še vedno neporaženi.

Varovance Manuela Pellegrinija, ki bo poleti gotovo tarča največjih evropskih klubov, je kot že nekajkrat letos reševal izvrstni argentinski vratar Willy Caballero. Gologlavi čuvaj mreže je bil kar nekajkrat na pravem mestu, ko ga je njegovo moštvo najbolj potrebovalo.

Mario Götze se je le v prvem polčasu z njim kar dvakrat znašel v "situaciji ena na ena", a je obakrat dvoboj dobil Caballero, mladi nemški zvezdnik pa je 25 minut pred koncem tekme mimo gola poslal še eno zrelo priložnost. Svetišče Málage se mu je na nek način tako celo maščevalo, saj so Götzeja med torkovim uradnim treningom ujeli med uriniranjem za oglasnimi panoji.

Za Špance je bil še najbližje zadetku njihov mladi diamant Iscočigar poskus je v 66. minuti kljub gneči pred svojimi vrati uspel ustaviti Roman Weidenfeller. Málaga se bo v Vestfalijo podala brez suspendiranega kapetana Weligtona. Večkrat pretirano grobi Brazilec je v 31. minuti dobil rumeni karton, tudi sam pa je bil v prvem polčasu blizu zadetka. Tekmo na stadionu Signal Iduna Park bo izpustil še en pomemben član Pellegrinijevega moštva, vezist Manuel Iturra. Tudi on je dobil usodni rumeni karton.

Liga prvakov, četrtfinale, prvi tekmi:

Real Madrid : Galatasaray 3:0 (2:0)
Ronaldo (9), Benzema (29), Higuaín (73)

Postavi

Madrid: López; Essien, Ramos, Varane, Coentrão; Khedira, Alonso; Di María (od 86. Pepe), Özil (od 80. Modrić), Ronaldo; Benzema (od 64. Higuaín). Na klopi: Adán; Pepe, Marcelo, Arbeloa, Kaká, Modrić, Higuaín.

Galatasaray: Muslera; Eboué, Nounkeu, Semih Kaya, Riera (od 83. Amrabat); Altıntop (od 78. Bulut), Selçuk İnan, Melo, Sneijder (od 46. Zan); Drogba, YilmazNa klopi: İşcan; Zan, Balta, Sarioğlu, Kurtuluş, Amrabat, Bulut.

Sodnik: Svein Oddvar Moen (Norveška).

Málaga : Borussia Dortmund 0:0

Postavi

Málaga: Caballero; Gámez, Weligton, Demichelis, Antunes; Joaquín, Toulalan, Iturra, Isco (od 87. Duda); Saviola (od 67. Portillo), Júlio Baptista (od 76. Santa Cruz). Na klopi: Kameni; Lugano, Sergio Sánchez, Camacho, Duda, Portillo, Santa Cruz.

Dortmund: Weidenfeller; Piszczek, Felipe Santana, Schmelzer, Kehl (od 80. Bender); Gündoğan, Götze (od 90. Kirch), Reus (od 69. Schieber), Grosskreutz; Lewandowski. Na klopi: Langerak; Kirch, Bender, Leitner, Şahin, Bittencourt, Schieber.

Sodnik: Jonas Eriksson (Švedska).

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.