Šport > Nogomet
36 ogledov

Real v slogu Barçe zapira vrata navijaški skupini

navijači real madrid ronaldo santiago bernabeu Reuters
Real Madrid bo očitno sledil zgledu Barcelone in članom najbolj ekstremistične navijaške skupine preprečil vstop na stadion.

Kontroverzna skupina Ultras Sur, ki se na tekmah Real Madrida za južnim golom Santiaga Bernabéua zbira od 80. let prejšnjega stoletja, bo očitno kmalu preteklost belega baleta. Najglasnejši navijači v beli hiši so v zadnjih letih poskrbeli za kar nekaj žaljivih napevov in bili udeleženi v nasilnih spopadih ter pri širjenju desničarskega ekstremizma, a tudi edini, ki so skrbeli za prepotrebno vzdušje.

Radio Cadena COPE je poročal, da je predsednik Florentino Pérez odločen sedeže za južnim golom nameniti skupini mlajših in bolj uglajenih članov Reala, nekateri pripadniki Ultras Sur pa na stadion bojda že nekaj časa nimajo vstopa.

Učijo se od Valencie

Dnevnik AS dodaja, da bo madridski klub najzvestejšim navijačem januarja vzel 885 sedežev in ustvaril novo tribuno "Fans Sur" s 1.600 sedeži. Mlajše člane kluba in lastnike sezonskih vstopnic bodo spodbujali k obiskovanju tega dela tribune, kjer bodo lahko navijali in povzročali hrup v podporo ekipe, podobno kot je na severnem delu tribune na Mestalli storila Valencia.

Péreza je k odločitvi morda dodatno spodbudila kazen štirim navijačem Reala, ki 12 mesecev ne smejo obiskovati športnih dogodkov zaradi nošenja svastik in drugih nacističnih simbolov, plačati pa bodo morali še 3.000 evrov za dogodke na derbiju z mestnim tekmecem Atléticom.

Barcelona že pozna učinek

Člani skupine so se na naslovnicah časopisov znašli tudi s prodajanjem fašističnih spominkov na šolski tržnici. Podobno je s Camp Noua nasilno skupino navijačev Boixos Nois že pred leti "počistila" Barcelona, a to plačala z gledališkim vzdušjem na praktično vseh tekmah. Na zadnjih treh tekmah Reala je bila tribuna za golom neobičajno prazna, bojda zaradi internih zadev.

Dve frakciji Ultras Sur naj bi se v hudem spopadu pomerili že pred novembrsko tekmo z Real Sociedadom, na svoji Facebook strani pa so vodilni zapisali, da je šlo za nesoglasja med starimi in mladimi navijači.

Mourinho veljal za legendo

"Ti ljudje so zadnji dve leti vzbujali napetost znotraj skupine le zato, ker jo želijo uporabiti v komercialne namene," je pisalo v izjavi. "Zaradi tega nismo dvomili, da moramo udariti, vreči ljudi iz skupine in prekrižati vse tiste, ki si to zaslužijo."

Nogometaši Reala so bili v zadnjih letih do ultrasov precej indiferentni, navijači v Španiji namreč še zdaleč nimajo takšne moči kot denimo v Italiji, je pa najzvestejše pristaše vsaj nekajkrat med svojo vladavino pohvalil nekdanji trener kluba José Mourinho, ki se je zavedal pomembnosti glasne vzpodbude in sinergije med nogometaši ter njihovimi najzvestejšimi pristaši.

Portugalcu so redno skandirali, po zadnji tekmi na čelu kluba pa mu na zelenici podelili tudi spominsko plaketo. V okolici stadiona Santiago Bernabéu so se sicer pojavili tudi grafiti, ki so pod napisom "Heil Mou" upodabljali Mourinha v vlogi Adolfa Hitlerja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.