Šport > Nogomet
22 ogledov

Remi s Srbijo in manjši incidenti

Milivoje Novaković
1/43
Nik Rovan
Slovenski nogometaši so na gostovanju v Beogradu iztržili veliko točko (1:1), ki jih v kvalifikacijski skupini C ohranja med živimi. Obsežna galerija s tekme že čaka na vas.
Incidenti na tribunah
Po poročanju spletnega portala tabloida Blic je bilo na tribunah Marakane še kako vroče. Po žvižgih Zdravljici je sledil napad na okoli 4.000 slovenskih navijačev, na katere je 50 domačih privržencev metalo stole in jim ukradlo nekaj zastav.

Gol Milivoja Novakovića, s katerim je slovenski strelec prekinil trimesečni reprezentančni post, je postavil Slovenijo v "pole position" na gostovanju v Srbiji na mitski Marakani. Sanjski odgovor po porazu s Severno Irsko je preprečil trenutek nepazljivosti, ki je omogočil Nikoli Žigiću, da je z glavo poravnal izid na končnih 1:1. POGLEJTE SI GALERIJO IZ BEOGRADA

"Po vsem, kar se je dogajalo v petek, sem zadovoljen. Zadovoljen sem s tem, kako so se fantje odzvali na poraz. Tekmo s Srbijo smo imeli pod nadzorom. Svoje priložnosti je imela sicer tudi Srbija, ampak mi bi si prav tako zaslužili zmago," je za nacionalno televizijo dejal selektor Matjaž Kek. Slovence je presekal izenačujoči zadetek Žigića: "Po takem zadetku dobijo domačini krila. Na bokih smo padli. Taktično smo odigrali zrelo, prav tako, kar zadeva motiv. Zaradi svetovnega prvenstva pa so nekateri igralci kasneje začeli s pripravami in še niso v pravi formi."

Nato se je selektor še enkrat vrnil k tekmi: "Drugi polčas smo do gola odigrali res dobro. Napadalcem smo pripravljali priložnosti. Milivoje Novaković, ki je bil po krivici kritiziran, je dosegel zelo pomemben gol. Pričakujem, da bomo oktobra v boljši formi. Vrnili smo se med žive."

V prvem polčasu so nogometaši obeh ekip prikazali slabo igro. Slovenci so začeli zelo pozitivno, Valter Birsa je že po nekaj minutah nanizal nekaj srbskih branilcev in udaril z roba kazenskega prostora, a je njegov strel ustavil blok. "Orli" niso veliko pretili, še najbližje zadetku je bil Zdravko Kuzmanović po sijajnem strelu od daleč, ki ga je z bravurozno parado zaustavljal Samir Handanović. Milan Jovanović je na levi strani povzročal vse vrste težav slovenski obrambi, a do zrelih priložnosti ni prišlo. Zato pa se je v dveh izvrstnih situacijah znašel Zlatko Dedič, a obakrat udaril mimo vrat. Najprej je Andraž Kirm v 19. minuti pobegnil po levi in po tleh podal do osamljenega Dediča na sredini kazenskega prostora, toda Dedič je s slabšo levico streljal mimo vrat. Verjetno še lepšo priložnost je Primorec zapravil v 26. minuti, ko ga je Birsa našel z globinsko žogo, a jo je Dedič pred vratarjem Andjelkom Djuričićem poslal mimo vrat.

Drugi polčas smo do gola odigrali res dobro. Napadalcem smo pripravljali priložnosti. Milivoje Novaković, ki je bil po krivici kritiziran, je dosegel zelo pomemben gol. Pričakujem, da bomo oktobra v boljši formi. Vrnili smo se med žive.
Matjaž Kek

Srbski selektor Radomir Antić je pred začetkom nadaljevanja svojim pomočnikom s tribun sporočil, da želi menjavo. Zorana Tošića je zamenjal Miloš Krasić z namenom vreči izjemno trdno slovensko obrambo z dobro postavljenih tirnic. V 52. minuti je prav Krasić lepo prodrl v kazenski prostor, a ga je s pravočasnim izletom ustavil vratar Handanovič. Čez dobrih deset minut pa je udaril "Jarše Express" – Kirm je potegnil po levi in z levico idealno zaposlil Novakovića v sredini, ki je v skoku poslal žogo mimo nemočnega vratarja Andjelka Djuričića. Več tisoč slovenskih navijačev je bilo v ekstazi, Slovenija je bila pred vrati raja. Toda Srbi so se prebudili in Miloš Ninković bi po odloženi žogi Žigića kmalu zadel. Kek je v igro poslal Zlatana Ljubijankića in Josipa Iličiča, s katerim je želel ohraniti visok tempo. V 82. minuti bi Srbi morali dobiti enajstmetrovko, a je portugalski sodnik start Mateja Mavriča Rožiča ocenil kot čisto izbijanje žoge. Slovence je na koncu pokopal trenutek nepazljivosti, ko so Srbi hitro izvedli prosti strel, Antonio Rukavina je nato lepo podal v sredino, kjer Žigiću ob zanj "minimalnem" Mišu Brečku ni bilo težko zadeti. Kljub vsemu se Slovenci domov vračajo s točko. Točko, ki je velika vsaj kot Marakana.

V lov na kenguruje

Ciklus se bo nadaljeval oktobra, Slovenija pa bo gostila Ferske otoke in gostovala v Estoniji. Šest točk s teh dveh tekem bi že skoraj izbrisalo spomin na nepričakovan poraz s Severnimi Irci.

Izjavi po tekmi (STA):

Mislim, da smo več kot zaslužili točko, bili smo blizu zmage, od katere smo bili oddaljeni štiri minute, prav zato pa imamo grenak priokus. Mene pa bolj kot vse to boli poraz proti Severni Irski. Z njim se še nisem sprijaznil.
Matjaž Kek

Matjaž Kek, selektor Slovenije:
"Fantje so dobro reagirali, moram jim čestitati za borbo, hrabrost, samozavest, da so tudi napake, se mi zdi povsem normalno. Svetovno prvenstvo nam je veliko dalo, a tudi nekaj odvzelo. Septembra sem pričakoval težave. A moram reči, da so fantje pokazali srce in tudi glavo. Na Marakani ni lahko igrati proti Srbiji, bili smo blizu uspeha, na žalost je bila ena napaka usodna, čeprav moramo priznati, da bi tudi Srbija lahko zmagala, za to je imela priložnosti. A vseeno mislim, da smo več kot zaslužili točko, bili smo blizu zmage, od katere smo bili oddaljeni štiri minute, prav zato pa imamo grenak priokus. Mene pa bolj kot vse to boli poraz proti Severni Irski. Z njim se še nisem sprijaznil."

Ne strinjam se z našimi novinarji, da so bili Slovenci boljši. Oni so nam vsilili nekoliko počasnejši ritem, kar nam nikakor ni ustrezalo, a ne morem reči, da smo za Slovenci v čem zaostajali.
Rešad Kunovac

Rešad Namer Kunovac, pomočnik selektorja Srbije:
"Prav vse je potekalo po pričakovanjih. Pričakovali smo težak boj, kar se je na koncu tudi uresničilo. To je bila tipična kvalifikacijska tekma, negotova do konca. Pomerili sta se dve močni reprezentanci, udeleženki svetovnega prvenstva. Ne strinjam se z našimi novinarji, da so bili Slovenci boljši. Vsilili so nam nekoliko počasnejši ritem, kar nam nikakor ni ustrezalo, a ne morem reči, da smo za Slovenci v čem zaostajali. Bila je enakovredna tekma, realen je tudi izid."

Kvalifikacije za EP 2012, skupina C:

Srbija : Slovenija 1:1 (0:0)
Žigić (87); Novaković (64)