Šport > Nogomet
12 ogledov

Rijkaard odhaja iz Barcelone

rijkaard_tiskovka_reu Žurnal24 main
Nizozemec Frank Rijkaard po koncu sezone zapušča stolček Barcelone. Tako je potrdil upravni odbor katalonskega nogometnega velikana.

Zamenjal ga bo nekdanji kapetan Barce Josep Guardiola - Pep. Novico je na stadionu Camp Nou tudi uradno potrdil predsednik kluba Joan Laporta. Frank Rijkaard, ki je Barcelono prevzel leta 2003, sicer še ima pogodbo do 2009.

Rijkaard pa verjetno ne bo dolgo čakal na novo službo. Ga bo vendarle dočakal Roman Abramovič? "To bi lahko bil moj zadnji clasico," je pred sredinim velikim obračunom v Madridu, ki ga je Barcelona izgubila z 1:4, povedal Nizozemec in s tem ni presenetil nikogar. Po dveh letih suše, ko Barca ni osvojila niti ene lovorike, se je zdelo neizbežno, da bo legendarni nizozemski nogometaš poleti odpotoval na borzo dela.

Rijkaard na izhodnih vratih Camp Noua. © Reuters

 
Rijkaard, ki ga bo na klopi Barcelone nasledil nekdanji vezist in kapetan kluba Josep Guardiola, bo s svojim odhodom iz Camp Noua verjetno sprožil pravo obsesijo na evropskem trenerskem trgu. Nekdanji izvrstni nogometaš, ki je največji del kariere prebil pri Milanu in Ajaxu , je v Barceloni ustvaril skoraj pravljično igro in sestavil ekipo, ki je vrhunec doživela z osvojitvijo Lige prvakov leta 2006 v Parizu.

"O svoji prihodnosti še ne razmišljam," je še pred dnevi dejal Rijkaard, vendar tej njegovi izjavi verjamejo le najbolj naivni. Nizozemec, ki je za katalonskega velikana sicer pogodbeno vezan tudi za naslednjo sezono, je takrat dejal: "Vedno sem trdil, da je treba spoštovati pogodbe, vendar pa za uspešno sodelovanje potrebuješ zadovoljstvo obeh strani. Ko bo treba sprejeti končno odločitev, moramo to storiti s spoštovanjem in iskrenostjo in narediti, kar je najbolje za klub."

Tudi iz teh besed se je dalo razbrati, da Rijkaard le še čaka konec sezone, ko bo vzel slovo. In kam bi ga lahko nesla pot? Pravzaprav se realni zdita le dve destinaciji. Zagotovo ne gre prečrtati Milana , kjer je prebil pet let svoje igralske poti. Prav lahko se zgodi, da se bodo na koncu sezone na San Siru za sodelovanje zahvalili Carlu Ancelottiju , znano pa je, da je Rijkaard že dolgo ne tako tiha želja vodilnih ljudi rdeče-črnih.

Je žoga v Frankovem kotu? © Reuters

 
Kljub temu pa se zdi bližje različica, po kateri bi Nizozemec pristal na Chelseajevi klopi. Čeprav je Avram Grant po odhodu Joseja Mourinha popeljal klub do finala Lige prvakov in do konca prvenstva za ovratnik dihal Manchester Unitedu, pri načrtu igre ni naredil koraka naprej. Prav zaradi strogo rezultatsko naravnanega nogometa pa je s klopi kluba ruskega mogotca Romana Abramoviča moral oditi Mourinho.

 
 

Kot kaže, je Abramovič na misiji, da igro Barcelone pripelje na Stamford Bridge.

Richard Hughes

 
Govorice o Rijkaardovem poletnem prihodu na Stamford Bridge je podkrepil tudi Richard Hughes , nogometaš Portsmoutha , kjer je pred prihodom v Chelsea deloval Grant. Hughes in Izraelec sta na Fratton Parku postala dobra prijatelja, nogometaš pa o nekdanjem sodelavcu pravi: "Prihod Rijkaarda se bo zgodil z Avramovim blagoslovom," je pravo "bombo" spustil Hughes. "Grant je zelo skromen in pod drobnogledom medijev nikakor ne uživa. Raje bi spet opravljal vlogo, ki jo je pred Mourinhovim odhodom."

Abramovič je Rijkaarda lovil že v preteklosti, kot kaže pa mu nikdar ni bil bližje. "Dobro znano je, da je Abramovič velik oboževalec nogometa, ki ga igra Barcelona," pravi Hughes. "Zdi se, da je na misiji, da tako igro pripelje na Stamford Bridge."

Poletje bo torej čas množične trenerske migracije. Tista iz Barcelone v London pa bo zagotovo – če se bo res zgodila – najodmevnejša. Bi lahko Rijkaardu v angleško prestolnico sledili tudi nekateri trenutni zvezdniki Barcelone? Na Camp Nou se obeta poletna prenova, zagotovo pa bo nekaj odpisanih pogledovalo tudi proti novemu klubu nekdanjega vodje.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.