Šport > Nogomet
17 ogledov

Robbnova mojstrovina strla podmornico

Klaas Jan Huntelaar je debitiral v dresu Reala. Žurnal24 main
V derbiju 17. kola La Lige je Real Madrid z zadetkom Arjena Robbna in na krilih izjemnega vratarja Ikerja Casillasa premagal Villarreal. Na vrhu po zmagi nad Mallorco (3:1) ostaja Barcelona.
 

Španija, 17. kolo

Barcelona : Mallorca 3:1
Valencia
: Atletico M. 3:1
Real M. : Villarreal 1:0
Athletic B. : Espanyol 1:1
Malaga
: S. Gijon 1:0
Valladolid : R. Santander 0:1
Recreativo H.
: Numancia 3:1 
Almeria
: Betis 1:0
Sevilla : Osasuna 1:1
Getafe : Deportivo 1:2

Nedeljski derbi kola na Santiagu Bernabeu so bolje pričeli nogometaši Reala, ki so si v uvodnih 15 minutah pripravili tri lepe priložnosti, a je bil vratar Villarreala Diego Lopez vedno na pravem mestu, ob poskusu Arjena Robbna v 12. minuti pa je imel tudi nekaj sreče, saj se je žoga od prečke odbila za vrata rumene podmornice. Nizozemski ofenzivni vezist je bil znova v prvem planu v 31. minuti, ko je izjemno prodrl po desni strani, preigral tri nogometaše Villarreala, nato pa z izjemnim strelom z levico povedel beli balet v vodstvo. Gostje so bili blizu izenačenja že v naslednjem napadu, ko se je po akciji Marcusa Senne in Giuseppa Rossija sam pred Ikerjem Casillasom znašel Robert Pires, a je španski reprezentančni vratar ukrotil strel Francoza. Španski prvaki so bili blizu podvojitve vodstva v 40. minuti, ko je po globinski diagonalni podaji Lopez s skrajnimi močmi blokiral poskus novinca Klaasa Jana Huntelaarja iz neposredne bližine.

Giuseppe Rossi (desno) je zapravil veliko priložnost za izenačenje. © Reuters 

 
Drugi del so bolje začeli gostje, ki so si prek Josebe Llorenteja hitro ustvarili dve lepi priložosti, a je Casillas ostal nepremagan. Vratar čete Juande Ramosa je bil znova v ospredju v 71. minuti, ko je Ariel Ibagaza z desne strani sanjsko podal na glavo Rossija, ki pa s petih metrov ni premagal Casillasa. Slednji je s pomočjo konic prstov žogo odbil prek vrat. V nadaljevanju tekme se je Real prebudil, a je Lopez strela Wesleya Sneijderja in Roystona Drentheja odbil v kot. Tik pred koncem je osamljeni branilec Sebastian Eguren zapravil še eno izjemno priložnost za izenačenje, ko je z glavo zgrešil s sedmih metrov. Od ostalih nedeljskih tekem omenimo zmago Racinga na gostovanju pri Valladolidu z zadetkom povratnika Nikole Žigića . Z enakim izidom kot Racing je slavila tudi Almeria , ki je z zadetkom Corone premagala Betis , pri katerem je Branko Ilič sedel na klopi. V večernem obračunu je Sevilla zapravila priložnost, da bi se prebila na drugo mesto lestvice, ko je pred domačimi gledalci le remizirala z Osasuno . Za goste iz Pamplone je v izdihljajih tekme zadel nekdanji član Deportiva Walter Pandiani . Prav nogometaši iz La Corune pa so v zadnji tekmi kola po zaslugi Sergia , ki je v 81. minuti zadel z 11-metrovke, prišli do treh točk na gostovanju pri vedno neugodnem Getafeju .

Barcelona še naprej ohranja vrhunsko formo.  © EPA

 
Prvo srečanje na španskih igriščih v letu 2009 so bolje začeli nogometaši Mallorce , ki so v 14. minuti povedli po samostojnem prodoru Aritza Aduriza, ki ga je Bask zaključil s sijajnim lobom prek vratarja Barcelone Victorja Valdesa . Blaugrana je odgovorila v osrednjem delu prvega polčasa, ko je po nekaj zamujenih priložnostih ( Eidur Gudjohnsen je stresel prečko) Xavi podal iz kota, Carles Puyol je podaljšal do Thierrya Henrya , ki je na drugi vratnici z diagonalnim strelom zadel ob pomoči vratnice. Tudi v drugem polčasu so bili gostitelji boljši nasprotniki, a je bil najprej Samuel Eto'o v 59. minuti premalo zbran, 16 minut kasneje pa je Gudjohnsen podal do osamljenega rezervista in povratnika po poškodbi Andresa Inieste , ki je zabil v prazno mrežo za 2:1. Počasni televizijski posnetek je razkril, da je bil Islandec Gudjohnsen ob začetku akcije v prepovedanem položaju, a sodniki zadetka niso razveljavili, kar je izvalo ogorčenje pri nogometaših Mallorce.

Srečanje si je ogledal Diego Armando Maradona. © EPA

 
Do konca srečanja so varovanci Pepa Guardiole, pri katerih je počival Lionel Messi,  nadzorovali položaj, gostje iz Balearov pa so v predzadnji minuti srečanja ostali brez branilca Josemija , ki si je po prekršku nad Iniesto prislužil drugi rumeni karton. V sodnikovem podaljšku je po podaji nekdanjega člana Mallorce Eto'oja in slalomu v kazenskem prostoru gostov izid tekme postavil Yaya Toure . Katalonci tako nadaljujejo sijajno serijo v sezoni, saj so dobili že 14 izmed 17 tekem v La Ligi. Edini poraz v sezoni so doživeli že v prvem kolu, ko jih je ukanila Numancia . Po tekmi je strateg Guardiola dejal: "Srečanja po božiču so vedno nevarna. K sreči nam je uspelo zadržati formo, odigrali smo potrpežljivo in pametno."

David Silva je bil junak na Mestalli. © Reuters

 
Drugo sobotno srečanje na Mestalli so bolje začeli nogometaši Valencie , ki so zadeli že v peti minuti, a je sodnik zaradi domnevnega prepovedanega položaja razveljavil zadetek Davida Silve . Pritisk netopirjev se je skozi prvi polčas stopnjeval in v 34. minuti je sodniška trojka kompenzirala nekaj preteklih napak in po teatralnem padcu Rubna Baraje v kazenskem prostoru Atletica je z 11-metrovke zadel David Villa . Le pet minut kasneje je bilo že 2:0, ko je Miguel odvzel žogo branilcem gostov, podal do osamljenega Silve, ki je ukanil Lea Franca z natančnim strelom z levico. Pred odmorom je za kanček upanja rojo-blancosov z zadetkom z 11-metrovke poskrbel Diego Forlan . V nadaljevanju je ritem igre nekoliko upadel, zmagovalca pa je z izjemnim strelom z levico s 30 metrov v 69. minuti potrdil Silva. Varovanci Javierja Aguirreja so imeli v končnici srečanja nekaj priložnosti za znižanje zaostanka, a jim je veselje preprečil izjemni vratar Renan Brito.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.