Šport > Nogomet
21 ogledov

Roma leta 1984 izgubila "tekmo življenja"

Roma Liverpool Liga prvakov evropski pokal finale 1984 Dalglish Grobelaar Hansen Youtube
Italijanska Roma je zadnja ekipa, ki je finale evropskega pokala igrala na domači zelenici. Rimljanom se pred 28 leti ni izšlo, Liverpool pa je na olimpijskem stadionu osvojil svojo četrto evropsko krono. Bayern na domači Allianz Areni prav gotovo ne bo užival v vlogi favorita.

Svarilo za Bayern München je pred sobotnim finalom Lige prvakov, kjer se bodo na domači Allianz Areni pomerili proti Chelseaju, rimski finale izpred 28 let, kjer je domača Roma na olimpijskem stadionu po streljanju enajstmetrovk izgubila finalno tekmo proti Liverpoolu. Rimljani so tudi zadnji klub, ki mu je uspelo priti v domači finale.

Na rimskem olimpijskem stadionu je bilo takrat vse pripravljeno za slavje ob prvem evropskem naslovu Giallorossov, ki se je po dramatičnem porazu proti Redsom sprevrglo v vsedržavno žalovanje. Samozavestni Angleži so bili pred tekmo na Olimpicu povsem mirni, kapetan Graeme Souness pa je dolgo pred finalom celo izjavil: "Postali bomo prva ekipa, ki bo evropski naslov osvojila na zelenici domačina!"

Liverpool je pod Joejem Faganom, naslednikom mitskih trenerjev Billa Shanklyja in Boba Paisleyja, preživljal zlato obdobje in med letoma 1977 in 1981 osvojil kar tri evropske naslove. Liverpoolčani so bili zaradi vloge gostov pod manjšim pritiskom, Roma pa je s porazom postala celo prva ekipa, ki je izgubila finale na domačem stadionu.

Real Madrid je v sezoni 1956/57 na svojem Santiagu Bernabéuu namreč premagal Fiorentino (2:0, Di Stéfano, Gento), v sezoni 1964/65 pa je Inter Milan na Giuseppeju Meazzi premagal Benfico (1:0, Jair). Rimski finale je bila tudi prva finalna tekma, ki je zmagovalca določila po streljanju enajstmetrovk.

V zgodovino je odšel tudi ples Liverpoolovega vratarja Bruca Grobbelaarja, s katerim je zmedel nasprotnika Grazianija, podoben "ples špagetov" pa je Liverpoolu naslov prinesel tudi leta 2005, ko je Jerzy Dudek v Istanbulu zmedel nogometaše AC Milana. Odločilno enajstmetrovko je izvedel Alan Kennedy, ki je po besedah soigralca Michaela Robinsona skupaj težko spravil že podajo na 20 metrih.

Bolečina kapetana pripeljala do samomora

Trener Fagan je kadil cigaro, kapetan Souness pa ga je jezen spraševal, ali se mu je zmešalo, a je Kennedy upravičil njegovo zaupanje in po finalu v sezoni 1980/81 proti Realu odločil tudi obračun z Romo. Liverpool je osvojil svoj četrti evropski naslov, Robinsona pa so pozabili na letališču Fiumicino. Tradicija kluba sicer narekuje, da do prihoda pokala na Anfield za trofejo skrbi vsak izmed igralcev moštva.

"To je tekma mojega življenja," je pred tekmo napovedoval kapetan Rome Agostino di Bartolomei, a se je obračun zanj končal v solzah. Di Bartolomei je svojo najstrožjo kazen sicer izkoristil, toda Roma je finale izgubila. Po sporu s trenerjem je kapetan zapustil klub in odšel k Milanu. Deset let po tragičnem porazu je zapisal: "Počutim se, kot da sem v luknji." Ustrelil se je v prsi in storil samomor.

Finale evropskega pokala, sezona 1983/84:

Liverpool : Roma 5:3* (1:1)
Neal (14); Pruzzo (42)
* - po enajstmetrovkah

30. maj 1984olimpijski stadion v Rimu69.693 gledalcev, sodnik: Erik Fredriksson (Švedska)

Liverpool: 1. Bruce Grobbelaar , 2. Phil Neal, 3. Alan Kennedy, 4. Mark Lawrenson, 5. Ronnie Whelan, 6. Alan Hansen, 7. Kenny Dalglish (od 94. Michael Robinson), 8. Sammy Lee, 9. Ian Rush, 10. Craig Johnston (od 72. Steve Nicol), 11. Graeme Souness. Trener: Joe Fagan.

AS Roma: 1. Franco Tancredi, 2. Michele Nappi, 3. Sebastiano Nela, 4. Ubaldo Righetti, 5. Falcao, 6. Dario Bonetti, 7. Bruno Conti, 8. Toninho Cerezo, 9. Roberto Pruzzo, 10. Di Bartolomei, 11. Francesco Graziani. Trener: Nils Liedholm.

Enajstmetrovke (Liverpool 4-2 Roma):

Steve Nicol (zgrešil) 0-0

Agostini Di Bartolomei 0-1

Phil Neal 1-1

Bruno Conti (zgrešil) 1-1

Graeme Souness 2-1

Ubaldo Righetti 2-2

Ian Rush 3-2

Francesco Graziani (zgrešil) 3-2

Alan Kennedy 4-2

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.