Šport > Nogomet
62 ogledov

Roma potrdila: nov stadion leta 2016

AS Roma Rim novi stadion Italija Reševalni pas/Twitter
Ameriški lastnik italijanskega prvoligaša AS Rome, James Pallotta, je ob gostovanju njegovega moštva v Orlandu zagotovil, da bo rimski klub čez štiri leta že igral na svojem lastnem stadionu, ki naj bi ga zgradili na jugu mesta.

AS Roma se podobno kot ostali italijanski klubi ubada z velikim padcem prihodkov, s selitvijo na novi stadion pa želi ponoviti potezo Juventusa, ki je po selitvi na nov objekt še vedno edina ekipa v Serie A, ki je lastnik svojega lastnega stadiona v Torinu.

S podobnimi gradbenimi dosežki bi Italija lahko znova kandidirala tudi za organizacijo velikih tekmovanj. Nazadnje je leta 1990 gostila svetovno prvenstvo, ko je bila večina stadionov tudi zgrajenih in resneje obnovljenih.

Nogometaši Rome se trenutno mudijo v Orlandu, kjer bodo odigrali nekaj prijateljskih tekem, njihov lastnik James Pallotta pa je potrdil, da bodo sinovi volkulje novi stadion gradili na jugozahodnem delu mesta, sprejel pa bo med 55 in 60 tisoč gledalcev.

Slovo od mestnih sosedov

"To je bil dolg proces, ampak z vidika novega lastništva smo na tem delali skozi celotno leto. To kaže naše zaupanje v Italijo in italijansko gospodarstvo," je dejal Pallotta. Roma, trenutno šesta ekipa italijanske lige, si skupaj z mestnim rivalom Laziem že leta "sposoja" mestni olimpijski stadion.

Stadioni v javni lasti so stalen pojav v Italiji, kar pa onemogoča modernizacijo in služenje denarja z velikimi klubskimi trgovinami in restavracijami, kot to že leta počnejo evropski velikani, denimo Manchester United in Bayern München.

Ameriški investitorji so Romo prevzeli leta 2011, tekme na Olimpicu in obstranske dejavnosti pa priljubljenemu klubu iz prestolnice prinesejo le 20 odstotkov vseh prihodkov.

Italijansko ligo že več let pesti slab obisk tekem, kjer jo med največjimi tekmovanji v Evropi poleg nemške 1. Bundeslige in angleške Premier League prekašata tudi španska La Liga in francoska Ligue 1.

Cena enega sedeža od 3 do 3,5 tisočakov

Rimski župan Gianni Alemanno je izrazil upanje, da bodo vsa dovoljenja za začetek gradnje stadiona dobili v enem letu, morda pa celo prej, če bo italijanska vlada sprejela nov zakon o stadionih.

"Dejstvo, da bo stadion zgrajen po zaslugi ameriškega lastništva je močno sporočilo za marketing našega mesta," je dejal Alemanno. Zaenkrat še ni znana okvirna cena gradnje novega objekta, eden izmed vodilnih menedžerjev kluba Claudio Fenucci pa je povedal, da je pri gradnji vsakega novega stadiona cena sedeža okrog tri do tri in pol tisoč evrov.

Pri gradnji naj bi v 24 mesecih sodelovalo okrog tisoč ljudi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.