Šport > Nogomet
16 ogledov

Roma prva velika žrtev Lige prvakov?

Žurnal24 main
Prva polovica skupinskega dela nogometne Lige prvakov je končana. Največji dolžnik ostaja nekoč najatraktivnejša italijanska ekipa Roma, ki se je znašla v krizi identitete.
 

Preberite še ...

Berba pospravil Fergijevega učenca
Pregled tekem Lige prvakov (sreda)
Pregled tekem Lige prvakov (torek)

"To je moštvo za scudetto," so poleti ploskali privrženci Rome , ko je klub v svoje vrste pripeljal tri domnevno manjkajoče elemente sicer že tako spoštovanja vredne zasedbe. Dolgoletne težave v konici napada naj bi rešila brazilska zverina Julio Baptista , pridih Lige prvakov naj bi s seboj prinesel preverjeni Norvežan John Arne Riise , za "luksuz" pa naj bi  poskrbel mladi Francoz Jeremy Menez , ki se je v večno mesto preselil kot eden od najobetavnejših mladih francoskih nogometašev.


Roma je doživela že šest porazov. © Reuters

 
Stresimo malce prahu iz peščene ure: Julio Baptista je zgolj povprečnež občasnih prebliskov, Riise je odslužen nogometaš, ki je preveč angleški za italijanski nogomet, Menez pa … deset milijonov evrov vreden eksperiment, ki bi lahko postal novi Ludovic Giuly … ali kdo že? Takšno je danes razpoloženje navijačev Rome, ki ne vedo, kaj se dogaja z njihovimi ljubljenci. Na papirju vse "štima" – trener Spalletti je iz Rome v zadnjih letih zgradil najbolj "neitalijansko" italijansko moštvo, igralska zasedba je močna, a rezultatov ni od nikoder. Po blamaži proti Cluju , srečni zmagi v Bordeauxu in izgubljeni bitki za Stamford Bridge je Roma v sila nevarnem položaju, saj ima po treh tekmah le tri točke in ji trenutno grozi scenarij, v katerega niso verjeli niti najbolj fanatični privrženci večnega sovražnika Lazia – izpad iz evropskih tekmovanj.

 
 

Besen sem. Lahko bi igrali štiri dni zaporedoma, pa nam Chelsea ne bi dal gola. Drugačnega gola sploh ne bi mogli dobiti.

Christian Panucci

 
Roma v Londonu ni igrala slabo. Nasprotno – če bi igro primerjali s predstavo proti Interju , je bila Roma celo odlična. A to je bila Roma, kakršne nismo vajeni in ki je vnovič postala preveč italijanska. Igro, kakršno je uprizorila v prvem polčasu, je še najlažje povezati s catenacciem v njegovi milejši, izrazito pragmatični podobi – ne ravno klasični bunker, a igra, ki naključnega nogometnega navdušenca uspava. In pri tem je najbolj žalostno to, da trener Luciano Spalletti prav v tej igri vidi začetek novega poglavja. "Ekipa, ki je vajena igrati z žogo in ki uživa v igri, potrebuje določen čas, da začne igrati bolj praktično. Ni nam lahko sprejeti filozofije, ki temelji zgolj na borbenosti, a to preprosto moramo storiti. Vseeno menim, da je predstava v Londonu lahko začetek neke nove zgodbe," je po tekmi povedal trener Rome. Ekipa, ki je v svojih najboljših dnevih igrala kot Barcelona in Arsenal , se torej želi preseliti v sivo, brezoblično stvarnost modernega nogometa, ki stremi k enemu samemu cilju – rezultatu.


Obračun dveh ikon in simbolov je dobil Anglež Terry. © Reuters

 
 
 

Ekipa, ki je vajena igrati z žogo in ki uživa v igri, potrebuje določen čas, da začne igrati bolj praktično.

Luciano Spalletti

 
V Londonu se je zgodil scenarij, ki bi bil še pred enim letom zanesljivo ravno obraten – Roma je s svojo igro zadušila Chelsea. Na voljo so še trije popravni izpiti in zdaj časa za napake ni več. Že na olimpijskem stadionu v Rimu bo proti Chelseaju Roma potrebovala najmanj eno točko. "Moramo se sprijazniti s tem porazom, vendar pa se moramo obenem tudi zavedati, da smo odigrali dobro. Glede na današnjo predstavo ne vidim razloga, zakaj Chelseaja ne bi premagali v Rimu," je po tekmi povedal Spalletti. V primeru vnovičnega poraza bi bil črni scenarij vse bližje, izpad iz skupinskega dela, slab končni dosežek v italijanskem prvenstvu ter posledičen izostanek iz Lige prvakov pa bi lahko celo pomenil klavrn konec za ekipo, ki je zaradi svojega vse bolj prepoznavnega imidža dobivala obris, ki že toliko let krasi Arsenal in Barcelono.

Še dobro, da je v tej zgodbi tudi Francesco Totti . Proti Chelseaju je "Er Pupone" z domiselnimi podajami že nakazal, da ostaja zvest samemu sebi – izviren, nepredvidljiv, zabaven. Prav to je (bilo) tako emblematično za Romo, kot je bil v sredo emblematičen zadetek Johna Terryja . Asistenca Franka Lamparda in visok skok kapetana Terryja – verjetno bi prav takšen motiv videli v predstavitvenem filmu londonskega kluba.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.