Šport > Nogomet
15 ogledov

Roma za čisto desetico: nov rekord 10/10

valter birsa kaka muntari AC Milan Lazio Serie A Italija liga prvenstvo
1/41
Reuters
AS Roma je zmagoviti niz na začetku sezone z domačo zmago nad Chievom podaljšala na rekordnih deset tekem (1:0). Rekord Juventusa so sinovi volkulje podrli z golom Marca Borriella.

Kot prva ekipa v zgodovini Serie A je AS Roma v četrtek zvečer dobila še deseto zaporedno tekmo na začetku sezone. Borbeni Chievo je brez slovenskih reprezentantov Boštjana Cesarja in Dejana Lazarevića sicer padel šele globoko v drugem polčasu, toda rekord je tu in nasprotniki še vedno ne najdejo recepta, kako bi ustavili moštvo Rudija Garcie.

Chievo je več kot uro tekme na lepo zapolnjenem Olimpicu grozil, da bi kot prvo moštvo v sezoni lahko vzel točke sinovom volkulje, ki jih je znova le s tribune gledal kapetan Francesco Totti, toda Marco Boriello je po podaji rezervista Alessandra Florenzija odklenil obrambo "letečih osličkov".

Še ena zmaga od Nicholsonovega Tottenhama

Florenzi ga je z idealno visoko podajo našel z roba kazenskega prostora, nekdanji član AC Milana pa je zadel s pomočjo vratnice. Kljub nekaj nevarnim situacijam pred golom Morgana De Sanctisa, po nenevarnem strelu in izpuščeni žogi ga je rešil prepovedani položaj Alberta Paloschija, so Rimljani zdržali za deseto zmago, zadnji sodnikov žvižg pa je pospremil nov huronski vzklik Olimpica in neuradna klubska himna "Grazie Roma".

Če v naslednjem kolu premaga še Torino, bo Roma izenačila evropski rekord Tottenhama, ki je pod Billom Nicholsonom (1960/61) zmagal enajstkrat zapored. Chievo s štirimi točkami ostaja na repu razpredelnice, toda borbena predstava in nekaj "italijanskih" prijemov (počasno izvajanje prostih strelov in avtov, stanje pred žogo pri prostih strelih, ...) so Romi zelo otežili pot do nove zmage.

Olimpico umolknil le za hip

Roma je poleg Tottija znova pogrešala tudi Gervinha in kot najboljša obrambna ekipa lige stežka prebijala postavitev Verončanov. Na nervozni tekmi je obrambo rumenih končno prelisičila kombinacija po levi strani, ki jo je po natančni podaji Florenzija zaključil Borriello. 

Chievo bi se skorajda veselil izenačenja po hudi napaki vratarja domačih De Sanctisa, ki je izpustil žogo po strelu Luce Rigonija, a je bil Paloschi (poleg gola bi lahko izsilil tudi enajstmetrovko) na srečo Rimljanov ob trenutku strela v prepovedanem položaju. 

Milan spet poslušal žvižge San Sira

AC Milan je nadaljeval s slabo serijo rezultatov, potem ko je na San Siru zapravil prednost enega gola in se moral zadvoljiti s točko proti Laziu (1:1). V drugi minuti tekme je gostujočega vratarja Federica Marchettija preiskusil Mario Balotelli, ki se je v zadnjem času znašel na udaru kritik Massimiliana Allegrija. Šele drugič v letošnji sezoni je tekmo v italijanskem prvenstvu začel Kaká, ki je v 54. minuti po kombinaciji z Balotellijem dosegel edini gol za rossonere.

Brazilec je prvič poskušal v 14. minuti, ko je po hitrem protinapadu sprožil z razdalje nekaj manj kot 20 metrov. Štiri minute kasneje je bil ponovno blizu zadetku, ko ga je v kazenskem prostoru našel Sulley Munatri. Pred koncem prvega polčasa je Marchetti uspešno posredoval ob dveh poskusih Riccarda Montoliva.

Po odmoru je prvo priložnost za Lazio zapravil Miroslav Klose, kmalu zatem pa je Kaká z razdalje dosegel prvi gol na tekmi. Michael Ciani je 18 minut pred iztekom rednega dela zabil za izenačenje po podaji Candreve, Klose pa bi lahko Laziu prinesel prvo zmago na gostovanju pri AC Milanu po letu 1989, vendar je njegov strel letel naravnost v Gabriela in ostalo je pri 1:1.

Stara dama Romi diha za ovratnik

Juventus je zadržal stik z vodilno ekipo Serie A, ko je v Torinu v slogu pravega šampiona odpravil Catanio (4:0). Gostje so bili na začetku nevarni iz protinapada, v 26. minuti pa je bil Juve tisti, ki je prišel do vodilnega zadetka. Po podaiji Carlosa Téveza je z nizkim strelom poskusil Arturo Vidal, žoga pa je, tudi po zaslugi srečnega odboja, pristala v mreži.

Osem minut kasneje je Sergo Almiron storil prekršek na Tévezom, prosti strel pa je mojstrsko izvedel Andrea Pirlo in zabil na svoji 100. tekmi v dresu torinskega velikana.

Catania je drugi polčas začela nekoliko bolje, vendar je Bruno Petković zapravil obe svoji priložnosti. Tévez je  v 66. minuti rutinirano preigral gostujočega vratarja in povišal na 3:0, z neposredne bližine pa je končnih 4:0 postavil Leonardo Bonucci. Gostje so tekmo končali z desetimi nogometaši, saj je bil zaradi rdečega kartona izključen Tiberio Guarente.

Napoli ugnal Fiorentino

Napoli se je v Toskani dokopal do velike zmage proti Fiorentini (2:1). Viole so začele napadalno, a takoj plačale visok davek, ko je po protinapadu gostov Gonzalo Higuaín po diagonali lepo podal do Joseja Callejona, ta pa je z volejem zabil za vodstvo Napolija.

Po prekšrku Federica Fernandeza nad Stefanom Savićem so imeli domači na voljo enajstmetrovko, ki jo je izvedel Guiseppe Rossi. Pepe Reina je krenil v napačno smer in viole so prišle do izenačenja. Juan Cuadrado je takoj v naslednjem napadu stresel vratnico, Napoli pa si je zmago priigral z novim protinapadom, ki ga je v 36. minuti z golom zaključil Mertens.

Fiorentina je večino časa vodila potek igre in dvakrat pozivala k najstrožji kazni, vendar je sodnik pokazal le dva rumena kartona zaradi simuliranja. Delilec pravice je imel v zaključku veliko dela, saj je najprej zaradi drugega rumenega kartona izključil Christiana Maggia, nato pa v sumljivih okoliščinah z igrišča poslal še Cuadrado. Do konca tekme je ostalo pri 2:1 v korist Napolija.

Italijanska liga, 10. kolo:

Atalanta : Inter Milan 1:1 (1:1)
Denis (25); Álvarez (17)
Handanović (Inter) je branil prvi polčas.

AC Milan : Lazio 1:1 (0:0)
Kaká (54); Ciani (72)
Birsa (Milan) je igral do 76. minute.

Cagliari : Bologna 0:3 (0:1)
Garcis (26), Kone (58), Pazienza (61)
RK: Murru (52/Cagliari)
Krhin (Bologna) je igral celo tekmo.

Fiorentina : Napoli 1:2 (1:2)
Rossi (28/11-m); Callejón (12), Mertens (36)
RK: Cuadrado (90/Fiorentina); Maggio (80/Napoli)
Iličića (Fiorentina) ni bilo v ekipi.

Genoa : Parma 1:0 (0:0)
Gilardino (57)

Hellas Verona : Sampdoria 2:0 (0:0)
Taleb (51), Toni (78)

Juventus : Catania 4:0 (2:0)
Vidal (27), Pirlo (34), Tévez (66), Bonucci (71)
RK: Guarente (84/Catania)

Livorno : Torino 3:3 (2:2)
Betanin (25), Greco (33), Emerson (63); Immobile (4), Glik (8), Cerci (87/11-m)

Sassuolo : Udinese 1:2 (1:1)
Zaza (25); Di Natale (18/11-m), Muriel (56)

AS Roma : Chievo 1:0 (0:0)
Borriello (68)
Cesarja in Lazarevića (oba Chievo) ni bilo v ekipi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.