Šport > Nogomet
15 ogledov

Romantik Mou: "Zdaj se lahko spet poročimo"

Mourinho Chelsea TV klubska televizija intervju povratek podpis pogodbe Youtube
José Mourinho je po potrditvi povratka k Chelseaju v pogovoru za klubsko televizijo zatrdil, da se na Stamford Bridge v najboljšem trenutku kariere vrača kot bolj zrel trener. Predsednik Wigana Dave Whelan je za BBC isti dan razkril, da se je s svojim kolegom iz Evertona, Billom Kenwrightom, dogovoril za prestop trenerja Roberta Martíneza.

"Zdaj smo spet skupaj v izvrstnem trenutku za oba. Spet se lahko poročimo, smo srečni in uspešni," je bil v ekskluzivnem intervjuju za klubsko televizijo Chelseaja, prvem po potrditvi svojega povratka v zahodni London, poetičen José Mourinho.

Angleški prvoligaš je že prej potrdil, da je "Special One", ki si je nadimek pred leti nadel ravno na novinarski konferenci ob svojem prvem prihodu na Stamford Bridge, tokrat podpisal štiriletno pogodbo

"Ne počutim se le kot trener Chelseaja, prvič v karieri prihajam v klub, ki ga že imam rad," je kar vrelo iz Mourinha. "Vesel sem in ponosen, ker ko se vrneš nekam, je to zaradi nekega razloga, ne zato, ker si imel v preteklosti dobre rezultate, ne zato, ker te imajo navijači radi, ampak zato, ker si tam nekaj pustil. In tukaj sem nekaj pustil."

Prihaja v najboljšem trenutku

Mourinho je v soboto vodil zadnjo tekmo na klopi Real Madrida, ki ga je zapustil po treh turbulentnih sezonah, v katerih je vitrino Santiaga Bernabéua obogatil za pokal španskega državnega, pokalnega in superpokalnega prvaka. Portugalec se je vrnil k Chelseaju, kjer je leta 2005 in 2006 osvojil naslov v Premier League, med leti 2004 in 2007 pa še pokal FA in dva ligaška pokala.

Stamford Bridge je pred slabimi šestimi leti zapustil po sporu z lastnikom Romanom Abramovičem. Ruski milijarder je od takrat naprej zamenjal številne trenerje, predzadnji in že odpuščeni Roberto Di Matteo pa mu je še pred povratkom Mourinha prinesel tako željeno zmago v Ligi prvakov. Portugalec je "pokal z velikimi ušesi" medtem dvignil kot trener Interja, do nove evropske krone pa mu v Madridu ni uspelo priti.

mourinho drogba | Avtor: EPA EPA
"Za moj trenerski razvoj je bilo pomembno poznavanje teh različnih nogometnih kultur in držav. Mislim, da v moj klub, Chelsea, prihajam v najboljšem trenutku v karieri, najbolj stabilnem trenutku kot trener in oseba," je nadaljeval Mourinho.

"Želim si začeti s točke nič"

"Prihajam v najboljšem trenutku in pripravljen sem dati vse kar imam, da bi skušal osrečiti klub. Sem enake nravi, ampak veliko bolj zrel, z drugačnim pristopom. Veliko bolj sem se pripravljen uveljaviti pri klubu in ostati dolgo časa."

Nekdanji trener Porta je ob prvem prihodu v London hitro končal 50-letno sušo Chelseaja, ki je pod njegovim vodstvom osvojil težko pričakovani državni naslov. Mourinho je zatrdil, da po svojem "vstajenju" na Stamford Bridgeu ne bo živel od starih zaslug.

"Navijači vedo, da sem ne prihajam spat na lovorikah iz preteklosti in zaradi tega, da bi se imel lepo le zaradi tega, ker se 'čutimo' in imamo izjemen odnos. Zelo sem zahteven do samega sebe. Želim si začeti s 'točke nič' (ground zero, op. a.). Spet si želim trdo delati, zgraditi drugačno moštvo od tistega, ki sem ga v preteklosti. Želim si ta pritisk na svojih plečih, tako kot takrat, ko sem bil prvič tukaj ... Da dam ljudem občutek, da so lahko zadovoljni z menoj," je nadaljeval Mourinho, ki je zagotovil, da bo ekipo "izboljšal z delom" in ne z velikimi okrepitvami.

Pozna že "tri, štiri ali pet" nogometašev

"Če mi to ne uspe, potem nisem zadovoljen sam s seboj. Seveda bi bilo fantastično, da bi potem izboljšali ekipo z nakupi nekaterih igralcev," je dodal Mourinho. Gotovo se bo brez večjih težav vklopil v novo/staro okolje, kjer je po njegovem štetju ostalo še "tri, štiri ali pet" nogometašev iz prve vladavine.

To so denimo John Terry, Frank Lampard, Petr Čech in Ashley Cole, a je Portugalec zatrdil, da mu je všeč "profil" novega moštva, ki ga je začasni trener Rafael Benítez popeljal do tretjega mesta v prvenstvu in zmage v Evropski ligi.

"Je mlada ekipa z veliko mladih talentov. Menim, da potrebujejo stabilnost, da bi dosegli višjo raven v svojem razvoju. Upam, da jim bom to lahko prinesel," je še povedal 50-letni trener iz Setúbala. "Zanje bo dobro, da bodo delali z menoj, zame pa, da bom delal z njimi. Skupaj se lahko izboljšamo in ekipo naredimo še boljšo."

Ne verjame v padec kakovosti Premier League

Mourinho je za konec še zavrnil namige, da se je Premier League v zadnjih letih poslabšala, potem ko je prav z Realom v osmini finala Lige prvakov letos izločil enega od dveh angleških predstavnikov v izločilnih bojih Manchester United. Prvič po 17 letih se v četrtfinale najelitnejšega evropskega tekmovanja ni uspelo uvrstiti nobeni angleški ekipi, a je Mourinho neomajen.

"Ljudje pravijo, da se je raven Premiershipa znižala v primerjavi z ostalimi državami, katerih raven naj bi se zvišala, ampak temu ne verjamem preveč. Verjamem pa, da bomo imeli pet ali šest ekip, ki bodo zelo močne. Ko sem bil leta 2004 tukaj jaz, je šlo bolj za nas, Manchester United in Arsenal, potem pa je bila razlika do ostalih klubov. Zdaj lahko sestavite skupino petih ali šestih ekip, ki se bodo borile za Ligo prvakov in z večjimi ambicijami po zmagi v Premier League," je še sklenil "posebni".

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.