Šport > Nogomet
16 ogledov

Ronaldo in Hrvati brez SP?

Cristiano Ronaldo. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Od velesil so si vozovnico za SP 2010 že zagotovile Anglija, Španija, Nizozemska ter Brazilija. Portugalska, Argentina in Hrvaška so v škripcih. Francozi sami odločajo o svoji usodi.
V težavah

Argentina: Največ pozornosti je vsekakor deležna četa Diega Armanda Maradone, ki se trenutno nahaja na petem mestu južnoameriških kvalifikacij. Točko zaostaja za zadnjim, četrtim mestom, ki še neposredno vodi na mundial, zaseda pa ga Ekvador, medtem ko sta na šestem in sedmem mestu z enakim zaostankom Urugvaj ter Venezuela. Argentino čakata še dva obračuna. Najprej bodo gostili zadnjeuvrščeni Peru, odločilna tekma pa jih čaka v zadnjem kolu proti neposrednim konkurentom v Urugvaju.

Portugalska: Portugalska se nahaja od vseh velikanov še v najtežjem položaju, saj bi za drugo mesto, ob ugodnem izidu na sobotni tekmi med Dansko in Švedsko, potrebovali zmagi na obeh preostalih srečanjih proti Madžarski ter Malti. Toda tudi če se vse odvije po opisanem scenariju, obstaja precejšnja možnost, da postane Portugalska zadnja med drugouvrščenimi ekipami vseh evropskih skupin, ki bo prav tako ostala brez dodatnih kvalifikacij.

Turčija: Polfinalisti zadnjega evropskega prvenstva bi, za kakršnekoli možnosti za drugo mesto v peti kvalifikacijski skupini, potrebovali vseh šest točk in ugoden razplet na zadnjih dveh tekmah reprezentance Bosne in Hercegovine. Slednji so namreč štiri točke pred Turki in bi jim zmaga v Estoniji že zagotovila dodatne kvalifikacije za SP. Turki bodo v soboto gostovali pri nepredvidljivih Belgijcih, medtem ko se bodo v zadnjem kolu doma pomerili z zadnjeuvrščeno Armenijo.

Egipt: Aktualni afriški prvaki za prvim mestom v skupini, edinim ki zagotavlja vozovnico za svetovno prvenstvo v JAR leta 2010, zaostajajo za tri točke. Naslednji mesec pa jih čaka obračun prav s prvouvrščeno Alžirijo. Tudi zmaga jim še ne zagotavlja napredovanja.

Hrvaška: Naši južni sosedje trenutno zasedajo drugo mesto v skupini 6, dve točki pred Ukrajino, ki ima tudi tekmo manj. Za uvrstitev v dodatne kvalifikacije bi ' vatreni' potrebovali uslugo Angležev, ki so si že zagotovili nastop na SP in bodo v soboto gostovali pri že omenjenih Ukrajincih. Slednje čaka v zadnjem kolu še obračun z Andoro.

Neodvisni od drugih

Francija: V precej boljšem položaju se nahajajo galski petelini, ki zasedajo drugo mesto v kvalifikacijski skupini 7, štiri točke za Srbijo, saj bodo o svoji usodi odločali sami. Čakata jih še dva domača obračuna, in sicer proti Ferskim otokom ter Avstriji. Njihova uvrstitev v dodatne kvalifikacije bi bila ogrožena zgolj v primeru poraza proti našim severnim sosedom.

Rusija: Zbornaja komanda bi lahko kljub sedmim zmagam na osmih tekmah zasedla zgolj drugo mesto v skupini 4. Imajo tudi možnost za neposredno uvrstitev na SP, in sicer v primeru zmage nad Nemčijo to soboto v Moskvi. Nekaj podobnega jim je uspelo že v kvalifikacijah za Euro 2008, ko so v odločilnem dvoboju premagali Angleže.

Grčija: Nekdanji evropski prvaki si lahko dodatne kvalifikacije zagotovijo že to soboto, ko bodo gostili tretjeuvrščeno Latvijo, ki je do sedaj osvojila enako število točk kot grška izbrana vrsta. Ob malo verjetnem spodrsljaju Švice proti Izraelu in Luksemburgu pa bi si Rehhaglova četa lahko zagotovila celo neposredno uvrstitev na prihajajoče svetovno prvenstvo.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.