Šport > Nogomet
68 ogledov

Ronaldo in Messi bi imela po eno manj

ronaldo ribery messi EPA
Cristiano Ronaldo in Lionel Messi bi imela vsak po eno zlato žogo manj, če bi glasovanje v preteklih letih potekalo po prvotnem sistemu.

Izbor najboljšega nogometaša sveta bo po novem potekal v prvotni obliki, potem ko se je po šestih letih končalo sodelovanje med Mednarodno nogometno zvezo (Fifa) in nogometno revijo France Football.

Francoska publikacija je nagrado Ballon d'Or podeljevala od leta 1956, krorvna nogometna organizacija pa je s podeljevanjem nagrade Fifa World Player of the Year začela leta 1991.

Leta 2010 sta se omenjeni organizaciji združili in skupaj prirejali glasovanje za najboljšega nogometaša sveta (FIFA Ballon d'Or), v katerem so sodelovali novinarji, trenerji in kapetani reprezentanc. Po šestih letih se je sodelovanje končalo in obe nogometni entiteti ga bosta v prihodnosti spet organizirali v individualni režiji.

France Football se tako vrača k prvotnemu sistemu, v katerem bodo za najboljšega nogometaša sveta glasovali le izbrani novinarji z vsega sveta. ''Izhajamo iz tega, da bo izbor zdaj bolj nepristranski. Novinarji pri glasovanju tako bržkone ne bodo upoštevali mnenja soigralcev ali vzdušja iz garderobe,'' so pojasnili pri FF.

Štiri za Messija, dve za Ronalda

Na glasovanjih za združeno različico obeh nagrad sta v zadnjih šestih letih dominirala Lionel Messi in Cristiano Ronaldo. Argentinec je slavvil štirikrat (2010, 2011, 2012, 2015), Portugalec pa dvakrat (2013, 2014). Oba pa bi imela v svojih vitrinjah po eno nagrado manj, če bi v letih 2010 in 2013 veljal nekdanji oziroma bodoči sistem glasovanja.

Če bi leta 2010 šteli le glasovi novinarjev, bi nagrado osvojil Wesley Sneijder. Napadalni vezist je tistega leta osvojil Ligo prvakov z Interjem in postal svetovni podprvak z nizozemsko reprezentanco.

Drugače bi se rapletla tudi podelitev leta 2013, saj bi v primeru, da bi v glasovanju sodelovali le predstavniki medijev, slavil Franck Ribéry. Napadalni vezist Bayern Münchna je prejel 524 glasov s strani novinarjev in prehitel Ronalda (399) ter Messija (364).

Ballon d'Or je takrat pripadel Ronaldu, Ribéry pa je tistega leta osvojil nagrado za najboljšega nogometaša Evrope.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.