Šport > Nogomet
6 ogledov

Ronaldo pod drobnogledom oblasti

cristiano ronaldo EPA
Na seznamu domnevnih davčnih neplačnikov je tudi portugalski superzvezdnik Cristiano Ronaldo, ki naj bi utajil davke v višini 36 milijonov evrov.

Španske davčne oblasti so začele preiskovati tudi (ne)plačevanje davkov superzvezdnika madridskega Reala Cristiana Ronalda, ki naj bi "skril" blizu 36 milijonov evrov. Portugalski nogometaš naj bi denar, ki ga je prejemal od multinacionalk za pokroviteljstvo, nakazoval v podjetje na Irskem, da bi se izognil plačilu davkov, poročajo španski mediji.

Časopis El Confidencial je poročal, da je Ronaldo dlje časa izkoriščal marketinško podjetje Multisports&Image Managment (MIM), ki je nastalo leta 2004 v Dublinu, ter preko Irske dobil denar, ki ga je prejemal od velikih svetovnih podjetij. Irska ima namreč najnižjo davčno stopnjo za korporacije v Evropi, ki znaša okrog 12,5 odstotka.

Ustanovitelj podjetja MIM je odvetnik Andy Queen, ki neposredno ni povezan z Ronaldom, vendar El Confidencial pravi, da je v dokumentih, ki jih je objavil Football Leaks, jasno razvidno, da ima MIM od leta 2012 pravico koristiti njegove osebnostne pravice - Ronaldovo ime, izjave, podpis, biografske podatke, fotografije in videoposnetke. Španski časopis Marca navaja, da bodo španske davčne oblasti preiskale davčne račune in preverile, ali se je Ronaldo s pomočjo MIM izognil plačilu davka.

Portugalcu grozi, da bo moral naknadno odšteti okrog 43,5 odstotka davka od zaslužka. Če se bo izkazalo, da je Ronaldo, ki naj bi v letih 2013 in 2014 tudi na Portugalskem utajil zajeten kupček denarja, prek MIM res "skril" blizu 36 milijonov evrov neplačanih davkov, bo moral na sodišču kazensko odgovarjati za davčno utajo.

Ronaldo ima med drugim sklenjene pogodbe z Nikom, KFC-jem, Toyoto, Konamijem in Unileverjem.

 
Komentarjev 5
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 16:00 05.december 2016.

    Izgleda da izkorišča luknje v zakonu. Nič nezakonitega. Če bi vse države sveta imele enako davčno stopnjo, se to ne bi dogajalo. Tako pa so nekatere države oderuške, in bi najraje pobrale 99% zaslužka, nekatere pa so rajši konkurenčne in ...prikaži več bi pobrale le 10% zaslužka. No tudi naši politki niso nič boljši. Namesto da bi znižali stopnjo obdavčitve za vse, rajši sami izkoriščajo luknjo v zakonu ter denar prenakazujejo v konkurenčnejše države.

  • Toni Moos 01:09 03.december 2016.

    a ti si bil tud zravn ste se šli igrce vlaka ti si bil lokomotiva zadej pa egocentrik

  • Toni Moos 01:06 03.december 2016.

    a je tebe tud v danko piknil