Šport > Nogomet
42 ogledov

Ronaldo potrdil: kariere je konec!

Ronaldo
1/22
Žurnal24 main
Brazilski napadalec Ronaldo je v ponedeljek potrdil, da končuje kariero. Na novinarski konferenci je še izdal, da je za njegovo prekomerno težo kriva redka bolezen. Ob opravičilu navijačem planil v jok.
Danes sem prišel sem, da bi povedal, da končujem svojo kariero kot profesionalni nogometaš.
Ronaldo

Morda imamo Cristiana Ronalda, morda nas je nekaj sezon navduševal tudi Ronaldinho, toda niti oba skupaj ne dosežeta veličine Ronalda. Tistega originalnega. Na ponedeljkovi novinarski konferenci je 34-letni trikratni najboljši nogometaš leta, dvakratni svetovni prvak in najboljši strelec svetovnih prvenstev vseh časov, končal eno najuspešnejših nogometnih karier v moderni zgodovini:

"Danes sem prišel sem, da bi povedal, da končujem svojo kariero kot profesionalni nogometaš," je Ronaldo povedal pred nabito polno dvorano v trening centru Corinthiansa v Sao Paulu. Družbo sta mu delala oba sinova, Ronald in Alex. Njun oče, čigar pogodba ga je s Corinthiansom sicer vezala do konca leta pa je še dodal, da so bile razlog za njegovo odločitev poškodbe.

Nikar ne spreglejte GALERIJE, kaj šele poslovilnega VIDEA!

Ko je še igral pri AC Milanu naj bi v klubu celo ugotovili, da boleha za redko boleznijo, ki upočasni presnovo v telesu, za zdravljenje pa so potrebni hormoni, ki so na prepovedanem seznamu dopinga. "To sem želel razčistiti na zadnji dan moje kariere," je dušo izlil Ronaldo, ki je planil v jok, ko se je navijačem Corinthiansa opravičil, da jim ni prinesel tako željenega pokala Libertadores, obljubil pa jim je, da bo še naprej obiskoval njihove tekme. Kot navijač, seveda.

Za Ronaldom je sicer izjemna kariera, v kateri je dosegel več kot 400 golov, med drugim tudi rekordnih 15 na svetovnih prvenstvih. Bil je trikrat najboljši igralec na svetu po izboru Fife (1996, 1997 in 2002) ter dvakratni svetovni prvak (1994, 2002). Pri 18 letih je iz Cruzeira prestopil v PSV, nato pa igral za Barcelono, Inter, Real, Milan in nazadnje Corinthians.

ŽIVLJENJE IN DOSEŽKI RONALDA:

Rojen: 12. september 1976 na obrobju Ria de Janeira

Dosežki:

  • Skupaj z Zinedinom Zidanom edini nogometaš, ki je trikrat osvojil naslov Fifinega nogometaša leta (1996, 1997 in 2002), prav tako pa je dvakrat osvojil naslov evropskega nogometaša leta (1997 in 2002).
  • Osvojil dve svetovni prvenstvi z Brazilijo (1994 in 2002), rekorder po številu zadetkov na SP (skupaj 15).
  • Dvakrat zmagal na Copi Americi z Brazilijo ((1997, 1999).
  • Prvi nastop za reprezentanco Brazilije je vpisal s 17 leti. Za Seleção je zabil 62 golov na 97 tekmah.
  • Sumljiva bolezen le nekaj ur pred finalno tekmo proti Franciji na SP 1998 in kasnejši poraz Brazilije (0:3) je do danes veliki misterij.
  • Skozi celotno kariero veliko problemov s koleni, operiran je bil kot igralec Inter Milana in AC Milana. Okreval skorajda dve leti potem, ko se je njegovo koleno "vdalo" na tekmi italijanskega pokala proti Laziu aprila leta 2000.
  • Verjetno najboljšo sezono je odigral pri Barceloni (1996/97), ko je pod Bobbyjem Robsonom zabil 47 golov na 49 tekmah. Skupno se je v klubski karieri ustavil pri številki 400, zamenjal pa je sedem klubov. Prvi je bil Cruzeiro.
  • Njegova prestopa k Barceloni (19,5 milijona dolarjev) in Inter Milanu (27,9 milijonov dolarjev) sta bila oba rekordna. Real Madrid je avgusta leta 2002 zanj plačal 58,26 milijona dolarjev.
  • Nikoli ni zmagal v Ligi prvakov, osvojil pa pokal pokalnih zmagovalcev z Barcelono, pokal Uefa z Interjem in stari interkontinentalni pokal z Real Madridom.

 

Videoprelet Ronaldove kariere v režiji brazilskih kolegov pri O Globu:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.