Šport > Nogomet
24 ogledov

Rooney odločil triler v Stožicah

(Slovenija - Anglija) navijači pred stadionom euro 2016
1/36
Anže Petkovšek
Slovenska nogometna reprezentanca se je na kvalifikacijski tekmi za nastop na Euru 2016 odlično upirala favorizirani Angliji, a na koncu morala priznati premoč varovancem Roya Hodgsona, ki so zmagali s 3:2 (0:1).

Slovenska reprezentanca po šestih tekmah kvalifikacijske skupine E ostaja pri devetih točkah. Anglija je zabeležila še šesto zaporedno zmago (18 točk) in ostaja trdno zasidrana na prvem mestu lestvice.

''Tekma je bila na nek način nora. Pred tekmami si lahko mislimo svoje, a se je tudi tokrat pokazala realnost. Naši ključni igralci očitno nimajo v nogah dovolj moči, da bi držali visok tempo skozi celotno tekmo. Menjave so prinesel določen učinek, vendar je bilo premalo. Vsak dan se ne igra proti Angležem, tako da mi je zelo žal, da nismo vzeli vsaj točke. Tudi jeseni nas čakajo zahtevni tekmeci, tako da se moramo izboljšati v fizičnem smislu,'' je povedal slovenski selektor.

Srečko Katanec se pričakovano ni odločil ponuditi priložnosti vročemu Robertu Beriću. Na levi bok se je vrnil Bojan Jokić, osrednji par vezistov sta tvorila Mertelj-Kurtić, kreacija pa je bila v nogah Josipa Iličića in Kevina Kampla.

Angleški selektor je naredil tri spremembe v primerjavi z remijem proti Irski v Dublinu (0:0). Raheem Sterling je ohranil svoje mesto v prvi postavi, na desnem boku pa je začel za mnoge sporni Phil Jones. Od prve minute Kieran Gibbs, Fabian Delph in tudi Andros Townsend, ki je v reprezentančnem dresu povsem drug igralec kot pri Tottenhamu - boljši, seveda.

''Kdor ne skače, ni Sloven'c,'' je pred prvim sodniškim piskom odmevalo s tribun stadiona v Ljubljani. Slovenci so odlično začeli, saj je že v prvi minuti v protinapad krenil Iličić, vendar so njegov prodor zaustavili gostujoči branilci. Selektor Srečko Katanec je bil v uvodnem delu tekme vseskoti na nogah, medtem ko je Roy Hodgson dogajanje na zelenici mirno spremljal v klopi. Pred vrati Samirja Handanovića je postalo vroče v četrti minuti. Rooney je s fantastično podajo našel Sterlinga, ki se je znašel sam pred slovenskim vratarjem, njegov poskus z lobom pa je preletel vrata. Velika sreča za Slovenijo!

Angleži so v osmi minuti ponovno izigrali domačo obrambo, kar je razjezilo Brečka, sicer najbolj razpoloženega Slovenca v uvodnem delu srečanja. Poubuda je bila na strani Hodgsonovih varovancev. Po podaji Rooneyja je na vrhu kazenskega prostora preigraval Sterling. Nogometaš Liverpoola je prišel do strela, vendar je žoga za las zgrešila bližnjo vratnico sicer premaganega Handanovića.

Glavni sodnik Alberto Undiano Mallenco se je odločil za strog kriterij, kar je izzvalo nekaj žvižgov s tribun. Sterling in Rooney sta povzročala preglavice domači branilcem, a na srečo brez pravega zaključka. Napadalec Manchester Uniteda je z levico poskusil po diagonali in čeprav je že kazalo, da bo žoga končala v mreži, se je z izjemno reakcijo izkazal Handanović, ki je okroglo usnje s prsti preusmeril v kot. Uf, to pa je bilo blizu!

Po prostem strelu Iličića je do strela v okvir vrat prišel Ilić, vendar je žoga romala naravnost v Hartove roke. Angleži so po silovitem začetku zaigrali nekoliko previdneje, a kljub temu še naprej grozili Handanoviću. 

Posest žoge je bila 69-31 v korist Angležev, ko je Novaković pobegnil gostujoči obrambi in sprejel žogo Iličića, nato pa kljub izletu Harta s kirurško natančnostjo zadel v daljši kot za vodstvo Slovenije in eksplozijo veselja na tribunah!!!

Stožice so bile na nogah, iztekale pa so se zadnje minute prvega polčasa. Katančeva četa se je odmor odpravila s prednostjo enega gola.

Pred začetkom drugega polčasa je Jonesa zamenjal Lallana. Angleški navijači so uvod drugega dela pospremili s prepevanjem himne. Slovenci so se ponovno pognali iz startnih blokov in takoj zapretili. Iličić je krenil v protinapad, med dvema angleškima branilcema pa je obtičal Kirm. Sledili sta dve napaki - najprej izgubljena žoga Iličića na sredini, nato še neumnost Mertlja v kazenskem prostoru. Na srečo se je vse končalo brez posledic.

V 53. minuti je ponovno prišla do izraza luknjasta angleška obramba - po podaji Kurtića je skočil Novaković, vendar je bila njegova žoga preslaba, da bi ogrozila Harta. Na drugi strani je Henderson meril povsem mimo vrat Handanovića, kmalu za tem pa so Angleži prišli do izenačenja. Wilshere je izkoristil neposrečeno izbijanje Cesarja in s fantastičnim strelom v levi kot zabil svoj reprezentančni prvenec. Slovenski čuvaj mreže, ki se je žoge uspel dotakniti, je bil brez moči.

Rooney je v naslednjih minutah zapravil dve izjemni priložnosti za vodstvo in Angleži so ponovno prevzeli pobudo. Rahlo šepajočega Iličića je zamenjal Birsa, v Stožicah pa je začelo deževati. Novaković je bil v 66. minuti na pragu novega zadetka po lepi žogi Brečka, vendar je žoga zletela mimo leve vratnice.

V 73. minuti pa je preobrat zrežiral Wilshere, ki je postregel z drugo mojstrovino na tekmi in s fantastično odmerjenim strelom še enkrat zadel v zgornji levi kot. Velik talent angleškega nogometa ne bi mogel meriti bolje in Handanović ni imel nobene možnosti.

Stožice so oživele v 84. minuti, ko je bil z glavo natančen rezervist Pečnik. Vezist japonskega drugoligaša je preskočil Gibbsa in matiral Harta.

Veselje pa ni trajalo dolgo. Rooney, ki je do tega trenutka zapravil kar nekaj priložnosti, je prizadejal usodni udarec slovenski izbrani vrsti. Jokić je presekal podajo pred Walcottom in žogo poslal tik na nogo Rooneyju, ki je mirno zabil mimo Handanovića za novo vodstvo in končno zmago Angležev.

Euro 2016, kvalifikacije, 6. tekma:

Slovenija : Anglija 2:3 (1:0)
Novaković (38), Pečnik (84); Wilshere (57, 73), Rooney (86)

Prvi postavi:
SLOVENIJA: Handanović; Brečko, Cesar, Ilić, Jokić; Kurtić (od 79. Lazarević), Mertelj, Iličić (od 61. Birsa), Kampl, Kirm (od 72. Pečnik); Novaković.

ANGLIJA: Hart; Jones (od 46. Lallana), Cahill, Smalling, Gibbs; Wilshere, Henderson, Delph (od 85. Clyne); Sterling, Rooney, Townsend (od 74. Walcott).

Komentarjev 3
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 06:32 15.junij 2015.

    Če bi branil Oblak bi bil rezultat ugoden za nas,tko,pa držijo v golu unga modela z redkimi nogami,škoda?

  • Zvonko Bohar 20:36 14.junij 2015.

    nerazumen zakaj se vstraja z Handanovičem-če pa je J.Oblak ,bolši

  • Zvonko Bohar 20:28 14.junij 2015.

    slabo-slabo.igralci kot so Mertel,Brečko,Jokič-in še kaki na sredini,ni ta reprezentanco?najbol me je razočaral Mertl-če ni pri Mariboru stalni igralec-ni za reprezentanco-škoda za poraz