Šport > Nogomet
20 ogledov

Rusič osvojil ruski vrh

Dejan Rusič je zadetek zabil ruskemu prvaku iz Kazana. (Foto: Saša Despot) Žurnal24 main
Ne prav mnogo Slovencev se lahko pohvali, da so s svojimi klubi v tujini zasedali prvo mesto na lestvici. Dejan Rusič se lahko potrka po prsih, da je z "malim" klubom iz Nalčika vodil v prvi ruski nogometni ligi.

Nogometne postojanke Dejana Rusiča so bile Krško, Celje, Temišvar in od marca letos tudi Spartak iz Nalčika. Klub, ki v prvi ruski ligi igra šele štiri sezone, je bil nekaj časa senzacionalno tudi na čelu lestvice – pred velikani, kot so CSKA, Dinamo, Zenit, Spartak Moskva ..., po desetih kolih pa je četrti s točko zaostanka za drugim mestom. Rusič vstopa s klopi, v petih tekmah je zabil en zadetek. In to ne proti kateremukoli klubu, ampak prvaku Rubinu iz Kazana.

Nalčik, mesto na jugozahodu Rusije, je prestolnica Kabardino-balkarske republike. Leži ob vznožju Kavkaza, blizu meje z Gruzijo in ima slabih 300 tisoč prebivalcev. Okrog 40 % prebivalstva je muslimanske veroizpovedi.

"Enkraten občutek. Nisem vedel, kje sem, kaj sem, mislil sem, da sanjam. Bilo je vrhunsko, ko bi le bil še zmagovalni. Ljudje te potem gledajo z drugimi očmi," je zadovoljen fant iz Posavja, ki si je vedno želel obiskati Rusijo: "V zadnjem času pa sem opazil, da je liga vedno močnejša. Moj cilj je prebiti se v kakšen večji klub."

Kako se je znašel ravno v Spartaku? "V Romuniji sem bil precej poškodovan. Ustrezalo mi je, da se v Rusiji sezona začne kasneje. Prišel sem na preizkušnjo in vsi smo bili zadovoljni," nam je pojasnil Rusič: "Pozna se, da ta predel ni zelo razvit, zato tudi ni velikega proračuna. Predsednik kluba je predsednik tukajšnje Kabardino-balkarske republike, ki mu pomaga še eden večjih poslovnežev. Klub držita pokonci dva človeka. To je velika razlika v primerjavi s CSKA ali Spartakom."

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Kljub temu težav z izplačili ni, Spartak pa se precej poslužuje tudi strategije proizvodnje in prodaje igralcev. Kaj pa denarci v žepih nogometašev? Glas ljudstva pravi, da je mogoče na vzhodu mastno zaslužiti. "Kar zadeva proračun, mislim, da ima Zenit največji proračun v ligi, in sicer več kot sto milijonov evrov. CSKA, Spartak imata okrog 80, 90, mi pa imamo proračun 20 milijonov evrov. Plačila so urejena, ne glede na rezultate."

Dejan posebnih težav s prilagajanjem na novi jezik nima, v pomoč so mu tudi soigralci iz nekdanjega jugoslovanskega prostora. "Ruščino bi se dalo hitro naučiti, družim se s soigralci, poslušam trenerja na sestanku dve uri na dan – učna ura ruščine. Jezik je podoben srbskemu in slovenskemu," si glave ne beli napadalec, čigar priimka si Rusom zares ni bilo težko zapomniti: "To pa sploh ne. Vsi navijači mi govorijo: 'Ti si Rus in sodiš k nam!' Tudi ko sem bil še v Sloveniji, so mi to govorili."

Klepetu o reprezentanci se jasno nismo mogli ogniti. Postavnega napadalca smo poklicali, še preden je selektor Matjaž Kek oznanil, katera 30-erica kandidira za nastop na SP. Da bo v tem krogu igralcev, je upal tudi Spartakov napadalec, izkazalo pa se je drugače. "Gotovo si ne želim, da moja statistika ne bi ostala le pri štirih nastopih za reprezentanco. Najprej si želim nabrati čim več minutaže – tudi v Temišvarju v zadnjem času nisem veliko igral –, nato pa bomo videli. Vesel sem, da je fantom uspel preboj na SP. Upam, da bo takšna slika tudi v JAR, s Kekom pa se nisva nič slišala."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.