Šport > Nogomet
19 ogledov

S pivom slavijo naslov, Kloppa in Novo

1/20
Žurnal24 main
"To je en najlepših dni. Tako dolgo smo čakali," je po osvojitvi naslova prvaka Bundeslige dejal športni direktor Michael Zorc. Večji del zaslug pripisujejo Jürgenu Kloppu in njegovemu delu z mladimi.

Pisalo se je leto 2002, ko je bila Borussia iz Dortmunda nazadnje prvak prve nemške Bundeslige. Zdaj so spet na vrhu. S sobotno zmago 2:0 nad Nürnbergom in porazom Bayerja v Kölnu (za 2:0 je oba zadetka dal Milivoje Novaković) so si dve koli pred koncem sezone priigrali neulovljivo prednost osmih točk. Oziroma jim jo je Novaković in tako je bilo na ulicah Dortmunda, kjer so še dolgo v noč slavili navijači Borussie, slišati tudi vzklike: "Novaković! Novaković!"

Večina si je enotna, da ima največ zaslug za uspeh Dortmunda 43-letni trener Jürgen Klopp. Je trener nove generacije, ki se dela loteva na drugačen način in je mlade in številne pred začetkom sezone neuveljavljene nogometaše naredil za najboljše v Nemčiji. Klopp daje prednost igralcem, ne zmeni se veliko za pripombe vodstva kluba ali želje pokroviteljev. Želel je delati z mladimi, pravijo, da je na treningih je vselej sproščen; igralcem neposredno pove, kar jim gre. Drugače pa je na tekmah, ko igro vselej spremlja zelo čustveno. "Način, kako ta ekipa dela in trenira, je unikaten," je premočen od piva dejal po sobotni zmagi. "32-krat smo se presegli. Neverjetno je, kako se je ta ekipa borila za prav vsako točko." Septembra so Kloppu očitali, da s temi mladimi in nepreverjenimi nogometaši ne bo naredil veliko. Že konec oktobra je bilo vse drugače, ko so dobili sedem tekem zapored in prevzeli nadzor nad potekom prvenstva. Veselje jih je bilo gledati, kako so izpopolnili sistem igre 4-2-3-1. Na 32 tekmah so dali 64 golov in jih dobili le 19.

Zadnjih 11 prvakov nemške Bundeslige:
2011 – Borussia D.
2010 – Bayern M.
2009 – VfL Wolfsburg
2008 – Bayern M.
2007 – VfB Stuttgart
2006 – Bayern M.
2005 – Bayern M.
2004 – Werder B.
2003 – Bayern M.
2002 – Borussia D.
2001 – Bayern M.

Ustavila jih ni niti poškodba kapetana Sebastiena Kehla, enega redkih izkušenih igralcev v moštvu, niti poškodba branilca Patricka Owomoyele, ki je izpustil večji del sezone. Razen vratarja Romana Weidenfellerja gre torej za res mlado ekipo – v povprečju so stari le 22 let. Borussia načrtno dela z mladimi od leta 2008, ko je v klub prišel Klopp in za stebra obrambe postavil takrat 19-letna Nevena Subotića in Matsa Hummelsa (še štirje člani prve enajsterice pa so imeli manj kot 22 let). Odtlej se je v prvo ekipo prebilo še več mladeničev, številni iz klubskih mladinskih vrst. Poleg Hummelsa so se iz Borussie v nemško reprezentanco to sezono prebili še Marcel Schmelzer, najstniška senzacija Mario Götze, Kevin Grosskreutz in Sven Bender. Za uspešne so se izkazali tudi njihovi zelo poceni nakupi iz tujine: Shinjija Kagawo so iz druge japonske lige pripeljali za 350 tisoč evrov (sredi sezone si je sicer zlomil nogo), Paragvajec Lucas Barrios pa se je dokazal s 14 zadetki.

K uspehu so pripomogli tudi navijači, ki prav na vsaki tekmi zapolnijo 80 tisoč mest na stadionu Westfalen in v množicah potujejo tudi na gostujoče tekme. "Strast do nogometa mojih fantov me še dodatno podžiga in nič drugače ni s tukajšnjimi navijači, ki klub res čutijo," je sklenil Klopp, ki je pred tem sedem let vodil Mainz. Pravi preizkus pa njega in njegove mladeniče na zelenici čaka naslednje leto, ko bodo morali vse svoje kvalitete pokazati v Ligi prvakov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.