Šport > Nogomet
18 ogledov

Sacripanti: Nogometni nomad iz Rosaria

Lisandro Sacripanti z zanimanjem raziskuje Slovenijo. Žurnal24 main
V rubriki Legionar vam tokrat predstavljamo argentinskega nogometaša Oscarja Lisandra Sacripantija, ki si od letošnjega poletja kruh služi pri MIK CM Celju.
 

Preberite še ...

Vitagliano: Argentinec, ki ljubi čevapčiče
Amusan: Slovenci ste preveč zaprti
Horvat: Punker, ki mu srce bije za River
Tavares: Od Porto Alegreja do Maribora
Juninho: Žurka na vsakih deset metrov

Lisandro Sacripanti se je skupaj s Carlosom Chacano poleti preselil v Celje, za seboj pa ima zanimivo zgodbo, ki ga je preko rodne Argentine , Čila, Bolivije , Izraela in Ekvadorja pripeljala vse do knežjega mesta. Petindvajsetletni napadalec je zrasel na severu Argentine v kraju Rosario in se z nogometom spoznal v istem klubu kot danes najboljši argentinski nogometaš Lionel Messi  – Newell's Old Boys. V mladinskih kategorijah je dosegel kar 123 zadetkov in bil celo član argentinske reprezentance do 17 let, v prvi ligi pa je debitiral z 21 leti in svojo kariero začel na naravnost sijajen način. V prvenstvu Apertura je leta 2002 namreč na 19 tekmah dosegel kar osem zadetkov in prestop v velik evropski klub je postajal vse bolj verjeten. V naslednjih dveh sezonah mu ni več šlo tako od nog, saj je na 24 tekmah dosegel le še tri zadetke, s tem pa se je začelo tudi njegovo romanje po Južni Ameriki. "Ko sem pri Newell'su obsedel na klopi, mi ni preostalo nič drugega, kot da odidem. Odšel sem v Čile, kasneje v Izrael, nato pa še v Bolivijo, kamor me je pripeljal moj nekdanji trener pri Newell'su. V Boliviji sem preživel najlepše čase. Dosegel sem precej zadetkov, klub je igral v pokalu Libertadores in po več letih tavanja v slepi ulici sem se ponovno počutil kot nogometaš," nam za uvod razloži Sacripanti .

Lisandro Sacripanti je bil član argentinske reprezentance do 17 let. © osebni arhiv

 
 
 

Kot El Loca me poznajo že od malih nog. Tak vzdevek so mi nadeli moji tedanji soigralci, gre pa za neko anekdoto, ki jo bom raje ohranil kar zase.

Lisandro Sacripanti

 
Celjski napadalec je ponosen, da se je nogometnih veščin naučil v klubu Newell's, ki ima po njegovem mnenju najboljšo "cantero" (mladinski pogon) v Argentini . "Iz Newell'sa prihajamo sami velemojstri. Messi, Batistuta in jaz," se pošali igralec, ki si lasti enak vzdevek kot sloviti Martin PalermoEl Loco (norec)! V živo daje vtis živahnega in nasmejanega fanta, a korenin izvora svojega vzdevka vseeno ne želi izdati. "Kot El Loca me poznajo že od malih nog. Tak vzdevek so mi nadeli moji tedanji soigralci, gre pa za neko anekdoto, ki jo bom raje ohranil kar zase. Sem pa sicer zelo preprost in odprt fant. Najraje sem s prijatelji," se opiše Sacripanti, ki je v svoji karieri slačilnico delil z nekaterimi svetovno znanimi mojstri okroglega usnja. Denimo s kapetanom Atletica iz Madrida Maxijem Rodriguezom in branilcem angleškega prvoligaša Newcastle Uniteda Fabriciom Coloccinijem .


Lisandro Sacripanti je strasten navijač kluba Newell's Old Boys. © osebni arhiv

 
V Celju mu ni dolgčas. Največ časa preživi z rojakoma Martinom Šarićem in Carlosom Chacano , dobro pa pozna tudi nekdanjega slovenskega reprezentanta Jalna Pokorna , s katerim je šest mesecev nastopal skupaj v Izraelu pri Hapoelu iz Nazareta . "Tam nisem dobil prave priložnosti. Odigral sem le nekaj tekem, vendar pa je bila ekipa tedaj precej uspešna, saj smo sezono celo sklenili na petem mestu," se kratke epizode v Izraelu spominja Sacripanti. V Celje je prispel sam, poleg druženja s prej omenjenimi prijatelji pa rad tudi brska po svetovnem spletu in igra tenis . S trenerjem Slavišo Stojanovičem se je dobro ujel, primerja pa ga celo z nekdanjim selektorjem argentinske reprezentance Marcelom Bielso , katerega sicer izjemno ceni. "Vidi se, da je Slaviša dober in izkušen trener z jasno vizijo. Zdi se mi, da je njegov način dela precej podoben Bielsovemu. Oba sta zelo potrpežljiva in delavna trenerja," pravi Sacripanti, ki smo ga pobarali tudi o tem, kdo bi bil najbolj primeren za trenerski stolček argentinske reprezentance, ki je po odhodu Alfia Basileja ostal prazen. "Najboljši bi bil seveda Bielsa, a dvomim, da bo zapustil Čile. Maradona po mojem mnenju ni primeren, od vseh kandidatov, ki se omenjajo, pa bi še najraje videl trenerja San Lorenza Miguela Angela Russa."


V slovenskem prvenstvu je Sacripanti za zdaj dosegel dva zadetka. © www.alesfevzer.com

 
 
 

Slovensko prvenstvo ni slabo. Ekipe so med seboj zelo izenačene, tudi reprezentanca pa je, kot vidim, precej dobra.

Lisandro Sacripanti

 
Lisandro Sacripanti je v Sloveniji sicer le nekaj mesecev, a prvi vtisi o že šesti državi, v kateri nastopa, so dobri. "Ljudje so prijazni in tukaj sem povsem zadovoljen. Slovensko prvenstvo ni slabo. Ekipe so med seboj zelo izenačene, tudi reprezentanca pa je, kot vidim, precej dobra. Največ časa preživim na treningih, sicer pa se rad sprehajam po mestu in klepetam s prijatelji, " še dodaja Sacripanti , ki ima skupno točko tudi s svojim rojakom, ki nastopa pri Kopru, Juanom Vitaglianom . "Hrana je dobra. Najbolj so mi všeč čevapčiči," za konec pristavi eden od petih Argentincev , ki si kruh služijo v slovenskem nogometnem prvenstvu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.