Šport > Nogomet
24 ogledov

São Paulo kot puščava: pred SP zmanjkuje vode

Sao Paulo Corinthians Arena stadion nesreča žerjav fotografija Reuters
Huda suša, ki je ob najvišjih temperaturah v zadnjih 50 letih prizadela São Paulo, ogroža tudi organizacijo svetovnega prvenstva v nogometu.

Še vedno nedokončana Arena Corinthians v São Paulu naj bi kljub hudim težavam pri gradnji objekta, ki je zahtevala tudi smrtne žrtve, gostila uvodno tekmo svetovnega prvenstva med gostiteljico Brazilijo in Hrvaško.

Tekma je na sporedu 12. maja, a se organizatorji poleg težav pri gradnji stadiona spopadajo z dvema težko premostljivima ovirama – sušo in pomanjkanjem vode. V največjem brazilskem mestu imajo trenutno najvišje temperature v zadnjih 50 letih, dva strokovnjaka pa sta napovedala, da bo med SP zmanjkalo vode. Trenutno se je količina vode v glavnem mestnem rezervoarju zmanjšala na le 11 odstotkov.

"Položaj je dramatičen. Če se ne popravi, bo mesto med SP brez vode. Tisoče turistov pride v mesto zaradi nogometa, lahko pa se zgodi, da ne bo vode," je dejal Paulo Costa, direktor svetovalne službe za koriščenje vode. Brazilija je sicer država, ki ima največje zaloge vode na svetu, zaradi tega pa so strokovnjaki nad stanjem še bolj zaskrbljeni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.