Šport > Nogomet
12 ogledov

"Sarma" in Kampl obdržala smer za Brazilijo

Kurtić Kace Slovenija Albanija Stožice kvalifikacije
1/25
Reuters
Slovenska nogometna reprezentanca je v glasnih Stožicah na težavni tekmi premagala Albanijo z mojstrovino Kevina Kampla in izjemno predstavo Samirja Handanovića. To je tretja zmaga za varovance Srečka Katanca v kvalifikacijah za SP 2014.

Na stadionu Stožice se je po pričakovanjih zbralo veliko albanskih navijačev, ki so glasno pozdravili svoje ljubljence že na ogrevanju. Slovenija je v zadnji vrsti nastopila brez "kartoniranega" Boštjana Cesarja, osrednji branilski dvojec sta tako sestavljala Dejan Kelhar in Branko Ilić. Med prvo enajsterico ni bilo niti rahlo poškodovanega Josipa Iličića. V konici napada je začel Milivoje Novaković, Tim Matavž je obsedel na klopi.

Gostje so srečanje začeli zelo agresivno in varovance Srečka Katanca pokrivali že globoko na njihovi polovici ter motili slovensko organizacijo igre. Prvi strel je tako pripadel Albancem, toda poskus Ervina Bulkuja z razdalje ni ogrozil Samirja Handanovića. V gostujočem kazenskem prostoru je bilo prvič nevarno v 12. minuti. Najprej Kevin Kampl ni v popolnosti vnovčil prodora Andraža Kirma po levi in posledične podaje, po sledečem kotu Kampla pa Rene Krhin iz ugodnega položaja z glavo ni dobro zadel žoge. 

Kamplov "golazo" dvignil Slovence

Slovenci so počasi začeli prevzemati vajeti igre na sredini igrišča v svoje roke, za trud pa so bili poplačani že v 19. minuti. Po akciji domačih na levi je do žoge kakšnih 20 metrov od gola, rahlo z leve, prišel Kampl, nameril in s prefinjenim plasiranim strelom zadel daljši zgornji kot vrat Etrita Berishe. Mojstrovina!  Zaostanek je za kratko utišal približno pet tisoč navijačev Orlov, ki pa so hitro spet ujeli svoj ritem, bolj intenzivno pa so jim začeli parirati tudi domači in v Stožicah se je razvil pravi navijaški boj. 

Novaković Kampl Slovenija Albanija Stožice kvalifikacije | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

V 21. minuti je bil Kampl spet v obetavni situaciji za strel, tokrat je bila obramba gostov pravočasno v bloku. Nato pa so spet začeli prevladovati varovanci Giovannija de Biasija, toda nekaj predložkov in poskusov preboja bokov so Slovenci dobro ubranili. V 36. minuti je po desni lepo potegnil Valter Birsa, pravočasno oddal do Kampla, slednji pa je z roba kazenskega prostora meril po tleh, tokrat je malce preslaboten udarec Berisha ujel. V 44. minuti je prvo pravo parado na tekmi moral izvesti tudi Handanović. Po predložku z leve je iz težkega položaja "iz prve" dobro sprožil Odise Roshi, vratar Interja pa je žogo lepo ujel. 

Furiozen začetek drugega dela

Drugi polčas se je v nasprotju s prvim začel z rahlo prevlado Slovenije. Živahni Birsa je v 51. minuti dobro pripravil strel Mišu Brečku, trboveljski bočni branilec pa s svojo slabšo levico ni zadel cilja. Nekaj sekund zatem je Birsa z lepo globinsko podajo zaposlil Kirma, ki pa ni uspel podati samemu Novakoviću pred vrati. V 55. minuti pa so Albanci konkretno odgovorili. Najprej je nevaren strel Valdeta Rame Handanović odbil v kot, po zmedi v domačem kazenskem prostoru pa je povsem neoviran do žoge na drugi vratnici uspel priti albanski kapetan Lorik Cana, ki pa žoge po predložku ni uspel dovolj dobro zadeti in "Sarma" je okroglo usnje mirno ujel.

Pritisk Orlov se je nadaljeval, minuto zatem je rezervist Hamdi Salihi z bližine žogo po strelu preusmeril malce mimo vratnice Slovenije. Hitri napadalec Salihi, ki je zamenjal vezista Bulkuja, je le sekunde zatem pobegnil Iliću, Handanović je z izjemnim posredovanjem obdržal prednost Slovenije. Po sledečem kotu spet strel z bližine z glavo, tudi tokrat je bil Ljubljančan kos nalogi. Izjemno agresivne goste so domači na ničli zadržali le po zaslugi izvrstnega vratarja.

Zdržali za pomembno zmago

V 62. minuti je Rama ponovno nevarno udaril po žogi, ponovno je po posredovanju Handanovića sledil kot. Po visokem predložku je bil najviši Roshi, meril je prek gola. Po 15 minutah brez vidnejših priložnosti je v 76. minuti z razdalje poskusil Jasmin Kurtić, a ni zadel cilja. Dve minuti pred tem je Katanec na klop poklical tokrat živahnega Birso, luknje v zvezni vrsti je skušal zakrpati z vstopom Aleša Mertlja. V 83. minuti je Novakovića zamenjal Matavž.

Slovenci so vendarle uspeli malce umiriti nalet gostov, za katere je z razdalje v 84. minuti poskusil še Ergys Kace. V zaključnih minutah so se Slovenci pomaknili v obrambo, Albanci pa so na silo poskušali priti do zadetka. To gostom ni uspelo in Slovenci so se lahko veselili pomembnih treh točk, ki jih ohranjajo v igri za SP v Braziliji.

Kvalifikacije za SP 2014, 7. krog, rezultati:

Skupina E

Slovenija : Albanija 1:0 (1:0)
Kampl (19)

Slovenija: S. Handanović; Brečko, Ilić, Kelhar, Jokić; Krhin, Kurtić; Birsa (od 74. Mertelj), Kampl (od 90. Ljubijankić), Kirm; Novaković (od 83. Matavž). Na klopi: J. Handanović, Oblak; Maroh, Anđelković, Struna, Milec, Filipović, Bezjak, Pečnik. 

Albanija: Berisha; Lila, Teli, Cana, Agolli, Bulku (od 53. Salihi), Cani (od 71. Mehmeti), M. Basha (od 80. Abrashi), Kace, Rama, Roshi. Na klopi: Ujkani, Shehi; V. Basha, Curri, Gjasula, Vila, Lilaj, Arapi, Hysaj.  

Sodnik: István Vad (Madžarska).

Norveška : Ciper 2:0 (1:0)
Elyounoussi (43), King (66)

Švica : Islandija 4:4 (3:1)
Lichtsteiner (15, 30), Schar (27), Džemaili (54); Gudmundsson (3, 64, 91), Sigurdsson (56)

Komentarjev 1
  • joc2013 20:34 06.september 2013.

    Samo bosanac je lahko trener Bosancem in to samo, če je avtoriteta. Ko je jokajoči Kkatanec zajokal, ko mu je Zaho rekel, da lahko kupi njega in celo njegovo Šmarno goro je pokazal, da je jecljajoči jočko, ki je vedno ...prikaži več na voljo političnim kadrovalcem v športu, kjer je Zoki Lublanski še kako aktiven, saj jih potem zaposluje. Ko pravi Avdić je Kakatanec uporaben samo kot govorna pomoč na Garminu. Prepreraračunavam...