Šport > Nogomet
25 ogledov

Sarma izgubil vrh, Roma utišala San Paolo

Pepe Chiellini De Ceglie Juventus Novara Serie A Italija italijanska liga prvens
1/14
EPA
Juventus je z goli Simoneja Pepeja in Fabia Quagliarelle doma premagal Novaro in se mimo Milana spet povzpel na vrh Serie A (2:0). Palermo je z Josipom Iličićem izgubil siciljski derbi proti Catanii (0:2). Samir Handanović je z Udinesejem remiziral pri Laziu (2:2).

Udinesejev trener Francesco Guidolin je na klopi stadiona Olimpico v Rimu presenetljivo pustil kapetana, prvega igralca in strelca ekipe Antonia Di Nataleja. Guidolin je v prvem polčasu še izgledal kot genij, ko je Di Natalejeva menjava Antonio Floro Flores z glavo zabil za vodstvo. Toda to je bila na Udinesejevo žalost ena redkih dobrih stvari, ki jim jo je uspelo spraviti skupaj v slabem nedeljskem večeru.

Samirja Handanovića je še pred polčasom z natančnim strelom z roba kazenskega prostora premagal bosanski reprezentant Senad Lulić, za prvo vodstvo Rimljanov pa je kmalu po začetku nadaljevanja zadel Miroslav Klose, ki je slovenskega reprezentančnega vratarja premagal z lepim volejem, a tudi s pomočjo odboja od branilca, ki je prevaral Handanovića. Guidolin je Di Nataleja poslal v igro v 65. minuti in ni jih minilo še niti deset, ko je izvrstni kapetan našel Giampaola Pinzija, ki je izenačil na 2:2, potem ko je Handanović ubranil Klosejev poizkus iz neposredne bližine za morebitnih 3:1. Rezervist Jan Kozak je za Lazio v izdihljajih tekme zapravil izjemno priložnost za zmagoviti gol, ko je za las zgrešil podajo pred golom Videmčanov. Remi Udineseja pomeni, da bo Juventus v nedeljo zaspal kot osamljeni vodilni klub Serie A.

Velika zmaga za Enriquejevo Romo

Promotor lepega nogometa v Italiji, trener Rome Luis Enrique, je s svojo ekipo osvojil velike tri točke v Neaplju, kjer je pokalo na vse strani. Impresivna bakljada na stadionu San Paolo je že pred začetkom tekme napovedala vroč večer, ki je bil na koncu nesrečen za domače moštvo. Sinovi volkulje so po zaslugi katastrofalnega posredovanja vratarja Morgana De Sanctisa povedli že v tretji minuti tekme, ko je eden boljših vratarjev lige v lastno mrežo potisnil nenevarno podajo Erika Lamele. Neapeljčani so do konca tekme zapravili nekaj neverjetnih priložnosti za izenačenje, samo Marek Hamšik je denimo zgrešil prazen gol z le nekaj metrov, Ezequiel Lavezzi pa je stresel okvir gola. Tudi Roma ni bila najbolj učinkovita, so pa rumeno-rdeči zadeli takrat, ko je bilo najbolj pomembno. Francesco Totti je 30 minut pred koncem našel Pabla Osvalda, italijanski reprezentant pa je še drugič utišal razigrani San Paolo za 2:0.

Hamšik je v 82. minuti le uspel zabiti zaslužen zadetek, ko je vratarja Maartena Stekelenburga premagal z močnim strelom na njegovo bližnjo vratnico in napovedal vroč zaključek obračuna, v katerem pa so se spet zadnji smejali Rimljani. Najprej so sodniki upravičeno razveljavili zadetek domačih, saj je bil Edinson Cavani v nedovoljenem položaju, strel Fabia Simplicija pa je ob velikem odboju od kapetana Paola Cannavara prevaral vratarja De Sanctisa in končal v mreži. Velika zmaga Rome v bitki za Ligo prvakov.

Lepa stara dama, Iličić "neviden" na derbiju

Eno redkih tekem Juventusa je proti Novari začel tudi kapetan Alessandro Del Piero, ki mu klub po koncu letošnje sezone ne bo podaljšal pogodbe. Stara dama je začela mladostno in povedla že po štirih minutah igre, ko je podajo Paola De Ceglieja v gol spremenil Simone Pepe. Belo-črni so brez težav držali niti igre v svojih nogah in si pripravljali priložnosti, a na odločilni drugi gol so morali čakati vse do 75. minute, ko je Pepe našel nekdanjega soigralca iz Udineseja Fabia Quagliarello, slednji pa je z glavo presodil gostom. Torinčani so zdaj spet prevzeli vodstvo na lestvici.

Iličić Almiron Catania Palermo Serie A Italija italijanska liga prvenstvo | Avtor: EPA EPA
Josip Iličić je odigral cel siciljski derbi med Palermom in Catanio, a se v rožnatem dresu pri otoških rivalih ni izkazal. Pri Gazzetti dello Sport so njegovo igro opisali kot "nevidno", medtem ko njegovega slovenskega soigralca Armina Bačinovića ni bilo v ekipi za tekmo. Andrea Ranocchia je v drugem polčasu zabil edini gol za Inter pri Ceseni (1:0). Nerazzurri so pod trenerjem Claudijem Ranierijem zdaj dobili že peto od zadnjih šetih ligaških tekem.

Milan storil dovolj, zdaj na potezi ostali

AC Milan je bil v prvem polčasu absolutni gospodar igrišča na San Siru, a je največja priložnost na koncu pripadla gostom. Francesco Bolzoni je ostal sam pred vratarjem Marcom Amelio, a je z zunanjim delom kopačke žogo preusmeril mimo njegove daljše vratnice. Na drugi strani so Rossoneri brez večjih težav prihajali do kazenskega prostora Siene, toda ostajali brez nevarnih poizkusov, še tiste redke pa je z izvrstnimi posredovanji ustavljal srbski vratar Željko Brkić, posojeni nogometaš Udineseja.

Ko je že kazalo, da bo tudi drugi polčas minil v podobnih tonih, je Antonio Nocerino le zatresel Brkićevo mrežo po kotu Clarenca Seedorfa in ključnem dotiku Robinha. Stvari so se za Sieno hitro še poslabšale, ko je nekaj minut kasneje vratar Brkić zrušil Kevina-Princa Boatenga v kazenskem prostoru in zakrivil najstrožjo kazen, ki jo je za svoj deseti ligaški gol sezone izkoristil Zlatan Ibrahimović. Milan je do konca tekme zapravil še kar nekaj priložnosti in brez večjih težav prevzel vodstvo na lestvici. Vsaj do nedelje.

Kaj pomeni ena zmaga: Chievo s 15. na 8. mesto

Medtem, ko vodilna četverica Juventus (30 točk), Udinese (30), AC Milan (28) in Lazio (28) igra svojo ligo, se preostala moštva italijanske Serie A krčevito borijo za vsako točko, ki lahko pomeni razliko med zgornjim delom lestvice ali celo borbo za obstanek. Vprašajte Chievo. Ekipa Boštjana Cesarja in Bojana Jokića je na prvi sobotni tekmi doma premagala Cagliari in s 15. mesta skočila na osmo.

Prvi igralec tekme je bil francoski napadalec Cyril Théréau, ki po prihodu v verono lani avgusta ne igra velike vloge pri letečih osličkih, tokrat pa je zabil edini gol prvega polačsa in pripravil drugega branilcu Gennaru Sardu. Cesar je odigral celo tekmo, Jokića pa ni bilo v ekipi za tekmo.

Italijanska liga, 16. kolo:

Chievo : Cagliari 2:0 (1:0)
Thereau (35), Sardo (57)
Cesar je odigral celo tekmo, Jokića (oba Chievo) ni bilo v ekipi.

AC Milan : Siena 2:0 (0:0)
Nocerino (54), Ibrahimović (63/11-m)

Fiorentina : Atalanta 2:2 (1:0)
Gilardino (9), Jovetić (88); Masiello (81), Denis (86)

Catania : Palermo 2:0 (1:0)
Lodi (32), Lopez (61/11-m)
Iličić je odigral celo tekmo, Bačinovića (oba Palermo) ni bilo v ekipi.

Cesena : Inter Milan 0:1 (0:0)
Ranocchia (63)

Genoa : Bologna 2:1 (1:0)
Rossi (39), Pratto (85); Ramirez (51)
Birse (Genoa) ni bilo v ekipi, Krhin (Bologna) je celo tekmo presedel na klopi.

Juventus : Novara 2:0 (1:0)
Pepe (4), Quagliarella (75)

Parma : Lecce 3:3 (1:0)
Floccari (18/11-m), Pelle (86), Galloppa (90); Di Michele (58, 61), Cuadrado (77)

Lazio : Udinese 2:2 (1:1)
Lulić (43), Klose (51); Floro Flores (28), Pinzi (73)
Handanović (Udinese) je odigral celo tekmo.

Napoli : AS Roma 1:3 (0:1)
Hamšik (82); De Sanctis (3/a.g.), Osvaldo (59), Simplicio (90)

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.